Теми статей
Обрати теми

Ви запитували на семінарі. Як звітувати підприємцю, якщо він протягом року змінив загальну систему на єдиний податок, а потім знову перейшов на загальну систему

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як звітувати підприємцю, якщо він протягом року змінив загальну систему на єдиний податок, а потім знову перейшов на загальну систему

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець у I кварталі 2013 року працював на загальній системі оподаткування. З II кварталу він планує перейти на єдиний податок до групи 2, а з III кварталу повернеться на загальну систему та перебуватиме на ній до кінця року. Як правильно в цьому випадку звітувати підприємцю? Чи потрібно подавати декларацію про доходи за I квартал? Коли звітувати щодо єдиного податку?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед нам потрібно з’ясувати, на якій системі перебував підприємець у 2012 році. Якщо він у IV кварталі 2012 року або частину року, уключаючи IV квартал, або весь попередній рік перебував на єдиному податку, то в цьому випадку за підсумками I кварталу 2013 року йому обов’язково потрібно подати декларацію про доходи, в якій слід показати чистий дохід, отриманий за I квартал (детальніше про її заповнення див. «ВД», 2013, № 8 с. 5).

Таке саме стосується і випадку, якщо підприємець лише зареєструвався в I кварталі 2013 року і відразу став працювати на загальній системі.

При цьому, враховуючи, що з II кварталу підприємець переходить на єдиний податок, виникає запитання: що робити з авансовими внесками. Потрібно їх показувати в декларації чи краще зазначити суму авансових внесків у розмірі 0 грн.?

Якщо слідувати нормам ПКУ, підприємцю в цьому випадку правильніше діяти так: у декларації про доходи за I квартал відобразити авансові внески, як того вимагає підпункт 177.5.2 ПКУ. При цьому розмір квартального авансового внеску має дорівнювати не менше 100 відсотків суми ПДФО за підсумками звітного кварталу. Потім для зняття суми авансових платежів з ПДФО у зв’язку з переходом на єдиний податок необхідно до настання строку сплати таких авансових платежів подати до органу ДПС заяву в довільній формі, зазначивши в ній як підставу для зняття авансів перехід на спрощену систему оподаткування.

Однак нещодавно з’явилося роз’яснення в ЄБПЗ, в якому податківці дозволили в розглянутій ситуації авансові платежі на наступні квартали в Декларації не показувати. Якщо ж підприємець аванси в декларації все-таки показав, то в цьому випадку обов’яз-ково потрібно подати заяву для зняття авансів.

І ще один момент: в цьому ж роз’ясненні податківці наполягають на сплаті ПДФО до бюджету за підсумками I кварталу (в такому ключі вони висловлювалися і раніше). Зі свого боку зауважимо, що ПКУ сплати ПДФО за підсумками I кварталу не вимагає. Тому підприємець має повне право сплатити ПДФО за підсумками річної декларації.Зверніть увагу: якщо в IV кварталі 2012 року підприємець працював на загальній системі, то декларацію про доходи за I квартал 2013 року йому подавати не потрібно.

Далі у II кварталі підприємець працюватиме на єдиному податку у групі 2, а потім із III кварталу планує знову перейти на загальну систему оподаткування.

Для того щоб перейти з єдиного податку в III кварталі на загальну систему, необхідно не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку III кварталу подати заяву про відмову від спрощеної системи.

У цьому випадку також виникає запитання: чи потрібно єдиноподатнику подавати декларацію з єдиного податку за II квартал? Може, правильніше чекати кінця року та подавати річну декларацію, ураховуючи той факт, що з 2013 року звітним періо-дом для єдиноподатників групи 2 є рік?

Прямої відповіді на це запитання ПКУ не містить. Податківці ж у роз’ясненні в ЄБПЗ дійшли висновку, що єдиноподатник групи 2 при переході на загальну систему протягом року повинен відзвітувати за періоди роботи на єдиному податку наростаючим підсумком. Виходить, підприємцю потрібно подати декларацію з єдиного податку за II квартал, а не чекати кінця року. Наведемо згадане роз’яснення з ЄБПЗ.


ЗАПИТАННЯ. Який строк подання податкової декларації платника ЄП — ФОП платником ЄП першої або другої групи, який відмовляється від спрощеної системи оподаткування протягом року?

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п. 294.1 ст. 294 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої та другої груп є календарний рік.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до органу державної податкової служби заяву (п.п. 298.2.1 п. 298.2 ст. 298 ПКУ).

Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ (за умови відсутності непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу з єдиного податку та/або інших податків і зборів, які платники єдиного податку сплачують відповідно до гл.1 розд. ХІV ПКУ), з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів (п.п. 298.2.2 п. 298.2 ст. 298 ПКУ).

Податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює, зокрема, календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Отже, фізична особа — підприємець — платник єдиного податку першої або другої групи, яка відмовляється від спрощеної системи оподаткування протягом року, зобов’язана подати до органу державної податкової служби податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця за податковий (звітний) квартал, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування, у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.


 

І нарешті, у 2014 році не пізніше 10 лютого підприємцю потрібно буде відзвітувати шляхом подання річної декларації про доходи, в якій показати чистий дохід і ПДФО за I, III і IV квартали 2013 року роботи на загальній системі (доходи за II квартал — період роботи на єдиному податку в цій декларації показувати не потрібно). Детальніше про заповнення річної декларації про доходи див. «ВД», 2012, № 2 с. 24.

Таким чином, ми з’ясували, що в цьому випадку підприємцю, якщо він перейшов з єдиного податку на загальну систему в 2013 році, потрібно подати декларацію про доходи за I квартал. Крім того, у будь-якому разі потрібно подати декларацію з єдиного податку за II квартал і річну декларацію про доходи за весь рік роботи на загальній системі, зокрема, уключити туди доходи за I, III і IV квартал 2013 року.


Довідкова інформація (довідка)

1 Граничний строк подання декларації за I квартал — 10.05.2013 р. Однак, за роз’ясненнями податкових органів, декларацію можна буде подати 13 травня.

 

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі