Теми статей
Обрати теми

Ви запитували на семінарі. Які податки потрібно сплачувати в разі продажу нежитлової нерухомості

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Які податки потрібно сплачувати в разі продажу нежитлової нерухомості

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець володіє нежитловою нерухомістю (як фізична особа), що складається з двох різних приміщень: на 1 поверсі та підвального. Найближчим часом планується продаж цих приміщень. Хто (покупець чи продавець), які податки та в якому розмірі повинен сплатити при першому продажі (підвал) і другому продажі (приміщення на 1 поверсі).

 

ВІДПОВІДЬ

1. ПДФО. Ураховуючи той факт, що фізична особа продає саме нежитлові приміщення, для неї відпадає необхідність сплачувати податок на нерухомість. Це перше.

Друге. Пункт 172.1 ПКУ звільняє від сплати ПДФО фізичних осіб при першому продажі один раз протягом року житлової нерухомості. А оскільки в нашому випадку йдеться про продаж нежитлової нерухомості, то фізична особа цією пільгою скористатися не може. А отже, для оподаткування в цьому випадку не має значення, скільки продажів нежитлової нерухомості здійснено фізичною особою протягом року: два чи один довідка 1. У цьому випадку ставка ПДФО як при першому, так і при другому продажу становитиме 5 % від суми доходу (пункт 167.2 ПКУ). При цьому дохід визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, однак не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку. Оціночна вартість нерухомого майна визначається бюро технічної інвентаризації (БТІ).

Якщо покупцем за договором купівлі-продажу (міни) об’єкта нерухомого майна є юридична особа або фізична особа — підприємець, така особа буде податковим агентом фізичної особи — продавця з нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету ПДФО (пункт 172.7 ПКУ).

Інформація щодо нарахування та сплати (перерахування) до бюджету ПДФО відображається податковими агентами в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «104».

Якщо договір купівлі-продажу укладається між фізичними особами, частково функції податкового агента виконує нотаріус, який посвідчує такий договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору. У цьому випадку сума ПДФО визначається та самостійно сплачується через банківські установи фізичною особою — продавцем до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу.

При цьому нотаріус зобов’язаний щокварталу подавати до органу ДПС за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такі договори, уключаючи інформацію про їх вартість і суму сплаченого ПДФО.

Фізична особа — продавець у свою чергу зобов’язана відобразити дохід, отриманий від такого відчуження, у річній податковій декларації. Якщо продаж нерухомості здійснюється у 2013 році, то дохід відображається в тій декларації, яка подається за підсумками 2013 року (тобто до 1 травня 2014 року).

2. Збір до Пенсійного фонду. Згідно із Законом про пенсійний збір при купівлі нерухомості сплачується збір до Пенсійного фонду. Ставка збору становить 1 % від вартості нерухомості, зазначеної в договорі купівлі-продажу. Платником цього збору є покупець нерухомості, а не продавець.

3. Держреєстрація прав на нерухомість. З 1 січня 2013 року запрацював новий порядок держреєстрації прав на нерухоме майно. Детально про нього ми розповідали у «ВД», 2013, № 7, с. 41.


Довідкова інформація (довідка)

1 Якщо фізична особа після продажу нежитлової нерухомості матиме намір у цьому самому році продати, наприклад, житловий будинок або квартиру, факт продажу нежитлової нерухомості не стане перешкодою для застосування ставки 0 % з ПДФО.

 

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про пенсійний збір — Закон України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі