Теми статей
Обрати теми

Ви запитували на семінарі. Облік нестач і надлишків ТМЦ у загальносистемника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Облік нестач і надлишків ТМЦ у загальносистемника

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець на загальній системі провів інвентаризацію, під час якої було виявлено нестачі та надлишки ТМЦ. Як це все відобразити в обліку?

  

ВІДПОВІДЬ. Усім відомо, що склад витрат, які може врахувати загальносистемник під час обчислення чистого доходу, обмежений. До них можна включити лише ті платежі, які:

1) підтверджені документально;

2) пов’язані з госпдіяльністю підприємця;

3) є витратами операційної діяльності, тобто зазначені в пунктах 138.4, 138.6 — 138.9, підпунктах 138.10.2 — 138.10.4, а також у пункті 138.11 ПКУ (з урахуванням пунктів 138.2, 138.11, 140.2 — 140.5, статей 142 і 143, а також інших статей ПКУ, які прямо визначають особливості формування операційних витрат), — пункт 138.1 і підпункт 138.1.1. ПКУ.

Решта платежів підприємця «згорає» — їх не можна вирахувати з виручки при підрахунку чистого доходу. Що стосується нестач, то в податковому обліку нестачі різних видів відображаються по-різному.

1. Нестача в межах норм природного убутку. Такі нестачі або втрати є наслідком природних процесів, зумовлених особливостями хімічного складу або фізичного стану товарів, і їх допустимі розміри встановлено відповідними нормами природного убутку.

На сьогодні підприємства (підприємці) у своїй роботі можуть використовувати досить широкий перелік нормативно-правових актів щодо норм природного убутку. Причому, незважаючи на те, що більшість з них було розроблено ще у 80-х роках, вони залишаються чинними й донині, що неодноразово підтверджувало Мінекономіки, зокрема, у листах від 19.10.2000 р. № 55-25/324, від 19.09.2003 р. № 83-22/605 і від 27.09.2007 р. № 58-24/222. Законодавчі підстави для застосування нормативних актів, прийнятих до набуття Україною незалежності, надає постанова Верховної Ради України від 12.09.91 р. № 1545-XII, згідно з якою до прийняття відповідних актів законодавства України на її території продовжують діяти акти законодавства Союзу РСР з питань, не врегульованих законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції та законам України.

Суми нормативних нестач і втрат можуть бути включені до складу податкових витрат згідно з пунктом 140.3 ст. 140 ПКУ. Такі нестачі (втрати) уключаються до складу інших операційних витрат (підпункт 138.10.4 статті 138 ПКУ).

Аналогічне правило встановлено і підпунктом «и» підпункту 138.8.5 ПКУ стосовно нестач і втрат від псування матеріальних цінностей у виробництві (у цехах). Їх вартість у межах норм природного убутку включається до складу загальновиробничих витрат.

У податковому обліку з ПДВ також не доведеться ні коригувати відображений раніше податковий кредит з ПДВ, ні нараховувати податкові зобов’язання на вартість ТМЦ, яких бракує, адже такі витрати є нормальними та виникли під час господарської діяльності.

У Книзі обліку доходів і витрат сума витрат у розмірі нестач у межах норм природного убутку відображається у графі 10 на дату їх виявлення (тобто оформлення документа про втрату або нестачу, наприклад, акта списання в довільній формі). У цьому акті також доцільно зазначити суму нестачі, на яку збільшуватимуться витрати.

2 . Нестачі понад норми природного убутку. Нестачі та втрати товарів в сумі, що перевищує норми природного убутку, розцінюються як використання, не пов’язане з господарською діяльністю підприємства (підприємця), а отже, сума наднормативних нестач і втрат від псування товарів до складу податкових витрат не включається.

У податковому обліку з ПДВ у періоді виявлення фактів наднормативних нестач і втрат товарів платник податків, керуючись нормами пункту 189.1 ПКУ, у періоді їх виявлення повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ за ставкою 20 % виходячи з ціни придбання таких товарів. При цьому здійснювати коригування раніше відображеного «вхідного» ПДВ за такими товарами не потрібно.

Нарахування підприємцем, який виявив наднормативну нестачу, податкових зобов’язань з ПДВ тягне за собою необхідність виписки самому собі податкової накладної у двох примірниках (обидва з яких залишаються у підприємця). При цьому в лівій верхній частині оригінала такої податкової накладної в полі «Залишається у продавця (тип причини)» проставляється позначка «Х» і вказується тип причини «13» (Використання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності).

Що стосується надлишків , то їх логічно вважати доходом підприємця в натуральній формі. Однак ураховуючи той факт, що проведення інвентаризації не є обов’язковим заходом для загальносистемника, показувати факт виявлення надлишків і відображати їх у складі доходів підприємця — справа виключно добровільна.


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі