Теми статей
Обрати теми

Міндоходів скоротило Держреєстр РРО: «застарілі» апарати виявилися поза законом

Редакція ВД
Коментар

Міндоходів скоротило Держреєстр РРО: «застарілі» апарати виявилися поза законом

Наказ Міндоходів від 01.10.2013 р. № 522

Міндоходів своїм наказом № 522 укотре перезатвердило Держреєстр РРО. Одразу помітно, що оновлений Держреєстр значно відрізняється від свого попередника, затвердженого наказом Міндоходів від 18.09.2013 р. № 491. Розділ II Держреєстру, де раніше «сиділи» РРО, що відстали від часу, практично порожній.

Це означає, що міндоходівці все ж таки реалізували свої багаторазові «погрози», які заявлялися раніше, і вилучили з Держреєстру моделі РРО, які не передають контрольно-звітну електронну інформацію до органів Міндоходів. Нагадаємо: такі РРО були позначені виноскою «******».

«Несучасні» РРО Міндоходів обіцяло вилучити з Держреєстру з 01.10.2013 р. Наказ № 522 також датовано 01.10.2013 р. Виходить, що саме з цієї дати суб’єкти господарювання не можуть використовувати у своїй діяльності навіть ще справні, але вже «незаконні» РРО, адже якщо РРО немає в Держреєстрі, то його не можна використовувати (пункт 3 статті 3 Закону про РРО).

Тому таким суб’єктам господарювання доведеться в екстреному порядку придбавати сучасну модель РРО, уключену до Держреєстру РРО. У зв’язку з цим виникло гостре запитання: чи правомірно використовувати такі РРО із вказаної дати і до 1 січня 2014 року? Зазначимо, що формальних підстав для цього немає. Водночас на сайті Головного управління Міндоходів у м. Києві пролунав більш ліберальний висновок. Суб’єктам, які продовжують використовувати РРО, не включені до Держреєстру РРО на 01.10.2013 р., податківці повідомили:

1) реєстрація таких РРО буде скасована до 30 листопада 2013 року;

2) до 1 листопада контролери надішлють таким суб’єктам повідомлення.

При цьому до отримання повідомлення і протягом місяця після цього такі суб’єкти можуть продовжувати використовувати зазначені РРО (які не потрапили до Держреєстру РРО на 01.10.2013 р.).

Тепер залишається дочекатися офіційного підтвердження подібних висновків на рівні Міндоходів.

А що ж потім робити з «незаконним» РРО? Насамперед потрібно анулювати його реєстрацію в органі Міндоходів. Для цього вчиніть такі дії:

1. Зніміть застарілу модель РРО з обліку: зверніться з відповідною заявою (у довільній формі) до органу доходів і зборів за місцем обліку апарата й отримайте відмітку про зняття в реєстраційному посвідченні РРО.

2. Розпломбуйте РРО: зверніться до центру сертифікаційного обслуговування, з яким у вас укладено договір. Працівник центру здійснить процедуру розпломбування та видасть вам довідку про опломбування РРО з позначкою про його розпломбування.

3. Зніміть РРО з реєстрації: до органу доходів і зборів, у якому зареєстровано РРО, подайте відповідну заяву (у довільній формі), а також реєстраційне посвідчення та довідку про опломбування. Замість цих документів ви отримаєте від податківців довідку про анулювання реєстрації РРО.

Після цього ви можете на свій розсуд продати РРО або ліквідувати його (передати на утилізацію).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі