Теми статей
Обрати теми

Нові реалії Криму: як співробітничати з півостровом і працювати на його території

Редакція ВД
Стаття

Нові реалії Криму: як співробітничати з півостровом та працювати на його території

Сьогодні багато підприємців з примхи долі опинилися у складній ситуації у зв’язку з тим, що Крим окупований РФ. І незважаючи на те, що змирятися з цим зовсім не хочеться, багато хто воліє дістати хоча б якусь ясність у питанні: як же тепер працювати на території АРК та як співробітничати з кримськими підприємствами (підприємцями)? Давайте подивимося, що відомо про це на сьогодні.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО,

консультант газети «Власне Діло»

Із ЗЕД поспішати не варто

Поки що у країні немає повної ясності стосовно Криму. Але одне зрозуміло напевно: український уряд ні за що не визнає АРК територією РФ, принаймні найближчим часом. За нашим законодавством Крим усе ще залишається українською територією. А тому при співпраці з кримчанами немає ознак зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД). Тому поки що немає сенсу вносити новий вид діяльності (ЗЕД) до реєстраційної картки підприємця, який співробітничає з АРК.

 

Чим не можна займатися в Криму та з Кримом: погляд з материка

20.03.2014 р. ВРУ ухвалила в першому читанні дуже неоднозначний законопроект № 4473-1 про Крим. Згідно з цим документом АРК отримала статус «тимчасово окупованої території», на якій забороняються:

«а) будь-яка господарська діяльність (підприємницька та некомерційна господарська діяльність), якщо вона підлягає державному регулюванню, зокрема ліцензуванню, отриманню дозвільних документів, сертифікації тощо;

б) ввезення та/або вивезення товарів військового призначення та подвійного використання*;

в) організація залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних, повітряних сполучень;

г) користування державними ресурсами, у тому числі природними, фінансовими, кредитними;

д) здійснення грошових переказів;

е) фінансування діяльності, передбаченої пунктами «а» — «д» цієї частини, або сприяння їй в інший спосіб».

* Товари подвійного використання – це товари, що використовуються в мирних цілях, але можуть бути також використані й для воєнних потреб. Список їх наведено в постанові № 887.

Виняток становить лише та госпдіяльність, яка погоджена з органами влади в Києві та не здійснюється на шкоду Україні.

За порушення зазначених обмежень передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з конфіскацією майна.

Але поки це лише законопроект, до якого вже зараз запропоновано внести понад 200 поправок. Чого ж можна очікувати в майбутньому, якщо такий закон усе-таки приймуть?

Зокрема, не можна буде:

купувати у кримських підприємств і підприємців спирт, алкогольні напої та тютюнові вироби (оскільки їх продаж підлягає ліцензуванню). Саме з цієї причини не можна купувати тури в туроператорів АРК;

користуватися послугами кримських перевізників, оскільки планується заборонити їм організовувати будь-яке сполучення (автомобільне, морське, річкове тощо). Так само як і надавати послуги перевезення для кримських замовників, оскільки це теж заборонено.

Що стосується продажу товарів кримчанам, то він, по суті, стає неможливим у зв’язку з тим, що такі товари ніяк не вийде законно доставити до Криму. Водночас підприємець може продати щось, що не потребує транспортування (наприклад, сайти чи електронні товари). Але чи вдасться йому отримати гроші за свою продукцію, поки що не зрозуміло. Грошові перекази до Криму з материка заборонені. А от чи дозволять зворотний фінансовий потік, поки що ніхто не знає. Але навіть якщо це буде заборонено, імовірно, можна буде використовувати Webmany чи інші електронні гроші.

У будь-якому випадку, поки не з’явиться відповідний закон, у ці питання заглиблюватися зарано.

Як працювати в Криму: погляд ізсередини

Що ж робити тим бухгалтерам та підприємцям, які сьогодні опинилися по той бік перешийка? Багато з них уже сьогодні починають опановувати російське оподаткування.

Добре, що поспішати можна повільно. Так, парламент АРК дозволив кримським підприємцям (і підприємствам) до кінця 2014 року працювати за українським законодавством.

Зокрема, податки, збори та інші неподаткові платежі (включаючи платежі на пенсійне забезпечення та соціальне страхування) поки що сплачуються в тих самих розмірах і в ті самі строки, які передбачено чинним законодавством України на 2014 рік. До прийняття нормативно-правових актів Республіки Крим у сфері бюджетного та податкового законодавства на території АРК діятимуть положення БКУ та ПКУ.

Що ж стосується Російської Федерації, то до 01.01.2015 р. вона не має наміру обкладати Крим російськими податками.

 

img 1
img 2

 

Як варіант підприємець, який не бажає залишатися в окупованому Криму, може переїхати на материкову Україну та перевести бізнес сюди.

 

Переїжджаємо на материк

Для тих, хто хоче перевести бізнес із півострова на материк, Мін’юст розробив таку можливість. Згідно з наказом № 525/5 підприємець може змінити місце реєстрації з території АРК на територію материкової України. Для цього йому потрібно відвідати держреєстратора в тій області (або у м. Києві), де він хоче стати на облік.

Наприклад, підприємець має намір перевести бізнес із Севастополя до Херсона. У такому разі йому потрібно відвідати держреєстратора в Херсоні та оформити зміну місцезнаходження. Але перш за все потрібно отримати в Херсоні місце, в якому підприємець проживав хоча б тимчасово і за яким із ним можна було б зв’язатися.

Зверніть увагу

! Наявність прописки зовсім не обов’яз­кова. Це випливає з пункту 1 статті 1 Закону про держреєстрацію:

«місце проживання фізичної особи — житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо) у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово, що знаходиться за певною адресою, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою — підприємцем».

Докладніше про нюанси «переїзду» див. у «ВД», 2013, № 23, с. 20.

Якщо ж підприємець мігрує в межах АРК (наприклад, із Севастополя до Ялти), то наказ № 525/5 на нього не поширюється. Отже, щоб унести нове місце проживання до Держреєстру, йому потрібно звертатися до держреєстратора за старим місцем проживання.

 

Як бути з нерухомістю

Оформляти купівлю нерухомості на території АРК на сьогодні дуже небезпечно. Так, Україна визнає право власності на майно, тільки якщо правочин було оформлено згідно з українськими законами, або якщо майно було отримане як спадщина.

А от операції купівлі-продажу нерухомості, оформлені відповідно до російського законодавства, вважатимуться недійсними. Тому в разі повернення Криму назад до України вони анулюються.

Висновки

Ситуація в Криму на сьогодні, як і раніше, залишається нестабільною та незрозумілою. На жаль, із часом вона тільки ускладнюється.

Самим же кримчанам можна порадити по можливості переїжджати на материк і продовжувати підприємницьку діяльність тут у звичайному режимі.

Тих, хто залишиться працювати в Криму, можна порадувати лише таким:

— до 01.05.2014 р. місцева кримська влада їх не штрафуватиме за несплату податків,

— а до 01.01.2015 р. вони все ще зможуть працювати за звичним українським законодавством.

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

БКУ Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. № 2456-VI.

Закон про держреєстрацію — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Постанова № 887 постанова КМУ «Про внесення змін у додаток 1 до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання» від 29.09.2010 р. № 887.

Наказ № 525/5 — наказ Мін’юсту «Про проведення реєстраційних дій щодо зміни місцезнаходження юридичних осіб та місця проживання фізичних осіб — підприємців» від 14.03.2014 р. № 525/5.

Законопроект № 4473-1 — проект Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України» від 19.03.2014 р. № 4473-1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі