Теми статей
Обрати теми

Підприємець розреєструвався: як зняти його з обліку

Лист Міндоходів від 07.07.2014 р. № 16051/7/99-99-18-02-01-17

З 08.07.2014 р. запрацював Закон України від 13.05.2014 р. № 1258-VII. Він переформатував процедуру держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП. Податково-перевірочні процедури, так би мовити, винесли за дужки. Унаслідок цього реєстраційно-ліквідаційна «маніпуляція» скоротилася до одного дня. А потім вже «перевіряйтеся скільки завгодно».

Як же податківці знімають ФОП з обліку в нових реаліях? Відповісти на це запитання міндоходівці спробували в листі, що коментується.

Отже, отримавши від держреєстратора відповідне повідомлення, податківці:

1) проаналізують картки особових рахунків (КОР) ФОП і внесуть до Реєстру самозайнятих осіб інформацію про дату та номер запису про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП. Одночасно встановлять обліковий стан «припинений, але не знятий з обліку (КОР порожні або не закриті)»;

2) якщо після розреєстрації у ФОП залишилися незакритими банківські рахунки (крім рахунків, відкритих для зарахування коштів на вимогу фізичних осіб), то податківці повідомлять про розреєстрацію ФОП відповідні фінустанови;

3) ФОП знімуть з обліку після проведення остаточного розрахунку за всіма податками, зборами та ЄСВ.

Що стосується останнього звітного періоду, то ним міндоходівці вважають календарний рік. Це означає, що ФОП, які розреєструвалися протягом року, останню ПДФО-декларацію подадуть за підсумками календарного року — не пізніше 9 лютого. До цього їх, слід розуміти, з обліку не знімуть.

З ЄСВ ситуація така. У разі припинення діяльності останнім звітним періодом для ФОП буде період із дня закінчення попереднього звітного періоду (тобто з 1 січня поточного року) до дня розреєстрації. Тому останню звітність «за себе» (додаток Д5) ФОП можуть подати відразу, не чекаючи на кінець року. Головне — зробити це не пізніше 9 лютого наступного року.

Детальнішу інформацію про зняття ФОП з обліку ви знайдете на с. 32 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі