№15

Власне Діло, серпень, 2014/№ 15 Інші номери журналу ›
  • Зона АТО: податківці (фіскали) відправлені у простій, органи статистики продовжують працювати Наказ Міндоходів від 08.07.2014 р. № 381, наказ Держстату від 09.07.2014 р. № 209
  • Чи реально продовжити строки подання податкових декларацій у зоні АТО Листи Міндоходів від 07.07.2014 р. № 16042/7/99-99-19-03-02-17, від 01.07.2014 р. № 15472/7/99-99-25-01-17
  • Працівник у зоні АТО не вийшов на роботу: звільнити його за прогул не можна Лист Мінсоцполітики від 08.07.2014 р. № 7302/3/14-14/13
  • Чи повинен єдиноподатник, який добровільно використовує РРО, мати платіжний термінал Лист Держспоживінспекції від 05.05.2014 р. № 2565-3-11/8
  • Підприємець розреєструвався: як зняти його з обліку Лист Міндоходів від 07.07.2014 р. № 16051/7/99-99-18-02-01-17
  • Що думають податківці про підпис на електронній податковій накладній Лист Міндоходів від 15.05.2014 р. № 8629/6/99-99-03-02-15
  • «7-відсотковий» перелік медвиробів: несподіване роз’яснення від податківців Лист Державної фіскальної служби України від 21.07.2014 р. № 29/7/99-99-19-04-01-17
  • Обов’язковий продаж інвалюти: для фізичних осіб скасований, для юридичних осіб і ФОП, як і раніше, є актуальним Постанова Правління НБУ від 15.07.2014 р. № 423, діє з 21.07.2014 р.
  • У нас знову новий Держреєстр РРО Наказ Міндоходів «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» від 08.07.2014 р. № 398
  • Звітність з ЄСВ тепер можна надсилати поштою
  • Як відправити працівницю в декретну відпустку Працівниця підприємця скоро стане мамою. Підприємцю, у свою чергу, потрібно відправити таку працівницю в декретну відпустку та подбати про те, щоб Фонд «тимчасової непрацездатності» забезпечив її допомогою по вагітності та пологах. Про те, як це правильно зробити, читайте у цій статті, а також у матеріалі на с.15 цього номера.
  • Декретні: нараховуємо, оподатковуємо, виплачуємо Допомога по вагітності та пологах компенсує працівниці втрату заробітної плати за весь період декретної відпустки. Вона виплачується за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності» з першого до останнього дня такої відпустки. Сума допомоги обкладається ЄСВ «зверху» і «знизу», її розраховує і перераховує до бюджету підприємець. Про те, як правильно розрахувати допомогу та сплатити ЄСВ з її суми, ми розповімо в цій статті.
  • Книга ОДВ загальносистемників: добірка актуальних запитань У цьому матеріалі ми зібрали актуальні та досить цікаві запитання щодо заповнення Книги ОДВ загальносистемників, які надійшли до редакції за останній час.
  • «Гарячі» запитання на тему індексації зарплати Нюанси індексації заробітної плати ми нещодавно детально розглянули в одній із статей (див. «ВД», 2014, № 11, с. 7). Однак, як свідчить вебінар, який проводили фахівці Видавничого будинку «Фактор», деякі моменти все ще потребують роз’яснення. Ми обрали найпопулярніші запитання, відповідям на які і присвятимо цю публікацію.
  • Дякую всім, усі вільні (про те, як закрити ФОП) Донедавна офіційно «поставити крапку» на підприємницькій діяльності було доволі складно. Оббивати державні пороги доводилося як мінімум півроку. На цьому фоні радісно промайнула новина про те, що з 07.07.2014 р. з держреєстрації знімають миттєво. Однак з перевірками та боргами справа стоїть набагато складніше: шлейф від них може розтягнутися на тривалий час. Так що ж відбулося насправді? Чи дійсно полегшало від спрощень? І чи є сьогодні сенс зніматися з держреєстрації? Чи може краще тихенько не діяти? Давайте дістанемося суті.
  • Був «читець» — став «жнець», або Як перевести працівника на іншу роботу Ми віримо, що незабаром країна вийде з крутого піке і життя, як у соціальному, так і економічному плані, налагодиться. А поки потрібно пережити неспокійні часи з мінімальними витратами. Однією зі сфер, на якій зазвичай економлять у період кризи, є наймана праця. На жаль, багатьом доведеться зменшити штат, а робочу силу, що залишилася, максимально здешевити. У цій консультації поговоримо про те, як перевести працівника на іншу роботу: з меншою зарплатою, іншими умовами праці та обов’язками.
  • Як округляти вартісні та кількісні показники в податковій накладній Підприємець — платник ПДВ надає послуги з ремонту приміщень. Він купує у платників ПДВ невеликі партії цвяхів, шурупів та інших допоміжних матеріалів. У графі 7 податкових накладних (далі — ПН) на такі товари продавці ставлять ціну однієї одиниці (штуки) менше 1 коп. (наприклад, декілька тисячних гривні). Крім того, сам підприємець отримує від замовників часткову передоплату (аванси) за послуги. У нього виникає запитання щодо заповнення графи 6 ПН, де потрібно поставити дробовий показник, тобто умовно визначити, яку частину послуги покриває передоплата. Чи правильно заповнюють показник графи 7 ПН контрагенти підприємця, чи є обмеження для кількості знаків після коми у графі 6 ПН, чи потрібно застосовувати правила округлення?
  • Чи потрібно працівника змушувати йти у відпустку Працівник підприємця пропрацював у нього 12 місяців (робочий рік), однак відмовляється брати щорічну відпустку повної тривалості (24 календарних дні) або його час­тину, плануючи узяти її після двох відпрацьованих років тривалістю 48 календарних днів. Чи не буде такий варіант розцінений як порушення трудового законодавства та чи загрожують підприємцю-роботодавцю в такому разі штрафні санкції?
  • Нестандартна ситуація: єдиноподатник заповнює Книгу після подання «уточненки» Підприємець-єдиноподатник (група 3, без ПДВ) заповнює Книгу ОД(В) заднім числом після того, як подав у серпні «уточненку» за II квартал. Суму доходу потрібно було відкоригувати у бік збільшення. Як правильно заповнити Книгу: 1) спочатку внести дані, які відповідають відображеним у поточній декларації, а потім унести виправлення; 2) відразу заповнити Книгу з даними, відображеними в «уточненці»?
  • Як єдиноподатнику відобразити у Книзі ОДВ витрати, якщо передоплата вноситься готівкою за рахунок власних коштів Підприємець на єдиному податку (група 3, платник ПДВ) придбаває товар у підприємства (платника ПДВ) на умовах передоплати. При цьому товар оплачується через касу за рахунок власних коштів підприємця. Які особливості відображення витрат у Книзі ОДВ потрібно враховувати підприємцю-єдиноподатнику у цьому випадку?
  • Літній табір від А до Я Розповідаючи про себе, Жанна Харківська жартує — їй легше перелічити ті сфери, де вона не працювала, ніж ті, де встигла досягти істотних результатів. Заступник директора з виробничих питань на одному з харківських заводів, організатор івент-агентства, ведуча свят, тамада на весіллях — близькі давно звикли до такого роду професійних рокіровок. Але навіть вони були здивовані, коли Жанна залишила свої прибуткові проекти ради волонтерської діяльності, присвятивши себе благодійності. Багато хто тоді дивувався — навіщо їй це потрібно? Але як показав час, навички роботи у волонтерській організації незабаром згодилися при запуску комерційного дитячого проекту. Цього разу Жанна вирішила створити літній розвиваючий табір для дітей з назвою «Лідер», що сама за себе говорить. А талановиті та терплячі педагоги з волонтерської організації виявилися кращими вожатими — Жанні не довелося шукати їх на стороні, витрачаючи час на виснажливі співбесіди. Про те, як заробити на організації літнього дозвілля для дітей, Жанна розповіла «Власному Ділу». Жанна, ти успішно реалізувала себе в багатьох сферах, твій головний козир — це комунікабельність та цілеспрямованість. А як виникла ідея відкрити літній табір для дітей?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі