Теми статей
Обрати теми

Дякую всім, усі вільні (про те, як закрити ФОП)

Мірошниченко Віталіна
Донедавна офіційно «поставити крапку» на підприємницькій діяльності було доволі складно. Оббивати державні пороги доводилося як мінімум півроку. На цьому фоні радісно промайнула новина про те, що з 07.07.2014 р. з держреєстрації знімають миттєво. Однак з перевірками та боргами справа стоїть набагато складніше: шлейф від них може розтягнутися на тривалий час. Так що ж відбулося насправді? Чи дійсно полегшало від спрощень? І чи є сьогодні сенс зніматися з держреєстрації? Чи може краще тихенько не діяти? Давайте дістанемося суті.

Насамперед — працівники

Приймаючи рішення припинити діяльність, спочатку потрібно подумати про працівників. Їх слід звільнити. На цьому етапі жодних спрощень немає: все як було, так і залишилося.

Звільняємо працівників за статтею 40 КЗпП (частина 1): у зв’язку з ліквідацією ФОП. До речі, про звільнення їх потрібно попередити заздалегідь — за 2 місяці (стаття 492 КЗпП).

Далі трудові договори з працівниками необхідно зняти з реєстрації в центрі зайнятості. Якщо працівник працював у підприємця за основним місцем роботи, запис про його звільнення робиться у трудовій книжці та посвідчується в центрі зайнятості.

Детальніше про те, як звільнити працівника та розрахуватися з ним при звільненні, ми писали у «ВД», 2011, № 15, с. 30; 2012, № 23, с. 19; 2014, № 6, с. 27.

Що стосується звітності про звільнених, то тепер її подавати не потрібно. З 12.07.2013 р. форму № 4-ПН подають лише підприємства, установи та організації, тобто підприємців вона вже не стосується (пункт 1 Порядку № 317).

 

Спрощена процедура

Тепер можна приступати до зняття з держреєстрації. Насправді ця процедура сьогодні стала гранично простою. Усе завдяки Закону № 1258, який набув чинності 07.07.2014 р.

Позбутися підприємницького статусу сьогодні можна за пару днів. Для цього необхідно дотримуватись приписів статті 47 Закону про держреєстрацію (див. рисунок на с. 33).

У листі від 07.07.2014 р. № 16051/7/99-99-18-02-01-17 Міндоходів роз’яснило, що останній звітний період для підприємця, який закривається, — це:

щодо податків — календарний рік. Тому, навіть якщо ви закриєтеся в середині року, вам все одно доведеться чекати до кінця року, щоб відзвітувати перед податковою та остаточно розрахуватися з нею.

Звичайно, це є нелогічним і безглуздим, адже, знявшись з держреєстрації, підприємець вже не провадитиме діяльність і не отримуватиме дохід. А отже, до кінця року у нього не виникне жодних податкових зобов’язань. Останнім «звітним днем» для нього має бути день зняття з держреєстрації. Однак у Міндоходів, на жаль, інша думка*;

img 1

Рис. Спрощена процедура зняття з держреєстрації

 

— щодо ЄСВ — період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Тобто звіт з ЄСВ ви можете здати відразу після зняття з держреєстрації (за період з 1 січня до дня припинення діяльності).

* На практиці при добрих відносинах з податківцями підприємці вже закривалися і здійснювали остаточний розрахунок, не чекаючи кінця року. Отже, можна спробувати домовитися.

Зверніть увагу

Якщо ви подали заяву про зняття з держреєстрації до 07.07.2014 р., то найближчим часом позбудетеся підприємницького статусу (у строк до 07.08.2014 р.). Незалежно від того, на якій стадії перебуває податкова перевірка тощо.

І що добре, особисто вам для цього нічого робити не доведеться. Сам держ­реєстратор заповнить реєстраційну картку і внесе запис про припинення діяльності до Держреєстру. Отже, залишається лише чекати на повідомлення про це.

Податкові перевірки, борги та штрафи: усе залишається в силі

Ми звикли до того, що, як тільки підприємець знявся з реєстрації, усі поневіряння для нього закінчуються: більше жодних боргів, штрафів і перевірок. Для цього, власне, багато хто і наважувався пройти сім кіл пекла та офіційно припинити діяльність — щоб дихнути на повні груди та позбавитися дамоклова меча податківців.

Проте останні нововведення геть руйнують стереотип, що склався. Тепер хочете припинити підприємництво — будь ласка. Проте це жодним чином не позбавить вас перевірок, донарахування податків, штрафів і необхідності розрахуватися за всіма зобов’язаннями, що виникли в період підприємництва.

Податкові перевірки.На жаль, до Порядку обліку платників податків зміни поки що не внесено. Тому сьогодні неможливо точно сказати, як проходитимуть перевірки.

У пункті 11.9 Порядку обліку платників податків зазначено, що податківці зобов’язані призначити перевірку протягом 10 робочих днів після того, як держреєстратор повідомить їх про зняття підприємця з держреєстрації.

Саме ж Міндоходів у листі від 07.07.2014 р. № 16051/7/99-99-18-02-01-17 говорить про те, що звітним періодом підприємця, який закрився, є рік. Про перевірку ж не сказано нічого. Можливо, її проводитимуть після закінчення року, а може, і взагалі не проводитимуть.

Згідно з підпунктом 65.10.8 ПКУ зняття підприємця з держреєстрації не припиняє його зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької діяльності, не змінює строків виконання зобов’язань і не звільняє від санкцій за їх невиконання.

У зв’язку з цим рекомендуємо домовлятися, просити, вимагати проведення податкової перевірки, щоб отримати на руки документ: акт перевірки або довідку про відсутність заборгованості. Це дозволить жити спокійно і не боятися в майбутньому податкових штрафів.

Однак до перевірки потрібно заздалегідь підготуватися. Особливу увагу зверніть на Книгу ОДВ: вона має бути заповнена, усі витратні записи — підтверджені первинними документами.

Крім того, перевірте, щоб договори купівлі-продажу, робіт (послуг), за якими ви отримували виручку, відповідали вашим видам діяльності, зазначеним у Держреєстрі. Також податківці обов’язково побажають глянути на зарплатні відомості, тому перевірте їх ще раз.

Зверніть увагу

Загальний строк давності щодо податків — 3 роки. Тому донараховувати підприємцю податкові зобов’язання та штрафи перевіряючі мають право лише за останні 3 роки його роботи.

Однак тут є важливий виняток: якщо підприємець своєчасно не подав звіт, то податківці зможуть стягнути з нього податкове зобов’язання та штрафи коли завгодно, навіть після зняття з держреєстрації. Строк давності у цьому випадку взагалі не працює (підпункт 102.2.1 ПКУ).

Тому навіть після зняття з держреєстрації бажано зберігати звітні документи.

Поточний рахунок підприємця.Скажемо декілька слів і про поточний рахунок підприємця. Перш ніж знятися з держреєстрації, потрібно закрити поточний рахунок. Якщо потрібно доплатити податки/штрафи після припинення діяльності, можна це зробити через касу банку як звичайна фізична особа.

Якщо ви не закриєте рахунок самі, податківці подбають про це. Так, у листі Міндоходів від 07.07.2014 р. № 16051/7/99-99-18-02-01-17 зазначено: якщо підприємець не закрив рахунок на момент зняття з держреєстрації, податківці повинні самі повідомити банк про розреєстрацію підприємця.

Розрахунки з ЄСВ.Адміністрування ЄСВ сьогодні є повноваженням Міндоходів (нова назва — Державна фіскальна служба). Знятися з обліку як платник ЄСВ можна буде лише після того, Міндоходів проведе перевірки і підприємець остаточно розрахується з ними за ЄСВ (частина 6 статті 15 Закону № 1058, частина 1 статті 5 Закону про ЄСВ).

Що стосується строків давності при нарахуванні ЄСВ і штрафів за його несплату, то їх немає (пункт 16 статті 25 Закону про ЄСВ). Цей внесок і штрафи за ним, по суті, можуть нарахувати коли завгодно.

Зобов’язання перед контрагентами.Що стосується кредиторів, то тепер вони зможуть пред’являти підприємцю вимоги про погашення боргів протягом трьох років (до закінчення строку позовної давності)*. Отже, зняття з держреєстрації більше не врятує від можливого банкрутства та продажу майна фізичної особи для погашення її боргів.

* До речі, раніше кредитори могли пред’являти вимоги лише протягом двох місяців з дня опублікування оголошення про початок процедури зняття з держреєстрації.

Зверніть увагу

Закон про банкрутство поширюється лише на ті зобов’язання, які виник­ли у фізичної особи у зв’язку з прова­дженням підприємницької діяльності (абзац четвертий статті 1 Закону про банкрутство).

Висновки

Позбутися статусу підприємця сьогодні можна за один-два дні. Але робити це марно, якщо ви маєте намір таким чином лише «втекти» від боргів і штрафів. Усі ваші зобов’язання як підприємця «переходять» до вас як до громадянина — фізичної особи.

Тому зніматися з держреєстрації є сенс лише тоді, коли існує реальна необхідність зробити це (наприклад, у зв’язку з виїздом за межі країни). При цьому після розреєстрації рекомендуємо:

1) пройти перевірки податківців, остаточно розрахуватися з ними за податками та ЄСВ і отримати документи про відсутність заборгованості;

2) зберігати всі копії поданої податкової звітності, навіть після зняття з держреєстрації.

Це убезпечить вас від можливих штрафів у майбутньому.

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. № 322-VIII.

Закон № 1058 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон № 1258 — Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців за заявницьким принципом» від 13.05.2014 р. № 1258-VII.

Закон про держреєстрацію — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Закон про банкрутство — Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14.05.92 р. № 2343-XII.

Порядок № 317 — Порядок подання форми звітності № 4-ПН «Інформація про заплановане вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», затверджений наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 317.

Порядок обліку платників податків — Порядок обліку платників податків і зборів, у редакції наказу Мінфіну від 22.04.2014 р. № 462.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі