Теми статей
Обрати теми

Декрет у декреті: як розрахувати допомогу по вагітності та пологах

Працівниця підприємця майже два роки перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (це її основне місце роботи). При цьому в серпні 2014 року вона несподівано надала лікарняний листок для нарахування допомоги по вагітності та пологах за період з 14 серпня по 17 грудня 2014 року. Чи повинен підприємець у цьому випадку нараховувати допомогу, адже у жінки не було заробітку в розрахунковому періоді?

Турбота щодо забезпечення вагітної жінки допомогою по вагітності та пологах (далі — дек­ретні) у такій ситуації лягає на плечі підприємця. Річ у тім, що, перебуваючи у відпустці для догляду за однією дитиною до досягнення нею трирічного віку, жінка не втрачає права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами іншої дитини та декретні (абзац третій пункту 3 статті 38 Закону № 2240).

Більше того, листок непрацездатності для нарахування декретних їй видається на загальних підставах, незважаючи на перебування у відпустці для догляду за дитиною (пункт 6.12 Інструкції № 455).

Найманим працівникам, як ви знаєте, декретні нараховують і виплачують їх роботодавці (див. «ВД», 2014, № 15, с. 10), тому немає нічого дивного, що жінка надала підприємцю лікарняний листок, адже її трудові відносини з ним тривають.

Нагадаємо, що виплата декретних здійснюється з першого дня відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності». Детально про особливості розрахунку, нарахування та надання декретних ви могли ознайомитися у «ВД», 2014, № 15, с. 15.

Таким чином, працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, підприємець зобов’язаний нарахувати та виплатити декретні у зв’язку з черговим поповненням у сім’ї.

Як же розрахувати їх суму, якщо протягом розрахункового періоду (шести місяців, що передують страховому випадку) жінка не працювала та не отримувала зарплату? Правила для таких випадків установлені в пункті 10 Порядку № 1266.

Так, якщо в розрахунковому періоді працівниця не мала заробітку з поважних причин, зазначених у пункті 4 Порядку № 1266, то для розрахунку середньої заробітної плати береться посадовий оклад, установлений їй на момент настання страхового випадку.

Про які поважні причини йдеться? Такими згідно із зазначеним пунктом є:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком.

Саме з однієї із зазначених причин жінка і не мала заробітку в розрахунковому періоді, а отже, сміливо застосовуємо правило пункту 10 Порядку № 1266.

Додамо: якщо у підприємця встановлений неповний робочий день (робочий тиждень), середня зарплата обчислюється виходячи з час­тини посадового окладу, установленого працівниці на момент настання страхового випадку.

Як же визначити посадовий оклад на момент страхового випадку? Спочатку наведемо аналогію з юридичними особами, які складають штатний розпис і фіксують у ньому посадові оклади. Наприклад, у магазині є директор, головний бухгалтер, два менеджери, три продавці та одна прибиральниця. Штатний розпис у серпні 2014 року виглядатиме приблизно так:

 

Посада

Оклад,  грн.

Кількість працівників, осіб

Директор

5000,00

1

Головний бухгалтер

4000,00

1

Менеджер

3500,00

2

Продавець

2500,00

3

Прибиральниця

1500,00

1

 

Зауважимо, що посади можна поділити на категорії, тоді, наприклад, у менеджерів будуть різні зарплати.

Припустимо, що у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку перебуває жінка-продавець. З цієї посади вона пішла у соціальну відпустку, а отже, за нею вона збереглася. Не має значення, заміщує її хтось чи ні. У серпні 2014 року її оклад згідно із штатним розписом становить 2500,00 грн. Його беруть для розрахунку середньої зарплати для обчислення декретних, причому незалежно від того, який оклад у неї був до того, як вона пішла в попередні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду за дитиною.

А як же бути підприємцю, який не має штатного розпису? Діяти потрібно за аналогічним принципом, однак з урахуванням специфіки. Насамперед визначте, чи підвищувався оклад цієї працівниці з того місяця, коли вона пішла в соціальні відпустки.

Наприклад, у трудовому договорі посада працівниці вказана як продавець. Якщо за час декретної відпустки її ніхто не заміщав або заміщав, однак зарплата не підвищувалася, тоді беремо розмір місячного окладу, що діяв перед виходом у попередню відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (той, який зазначений у трудовому договорі). Якщо ж на час її декрету для заміщення був спеціально прийнятий інший працівник, то потрібно подивитися на його зарплату в серпні 2014 року.

Зауважимо: підприємці, як правило, «забувають» правильно оформити заміщення працівників на одній і тій же посаді. Частіше вони укладають безстрокові трудові договори з новим працівником, прийнятим замість декретниці. У такому разі, на нашу думку, складно підтвердити зв’язок існуючої («старої») посади та нового працівника. Відповідно для розрахунку декретних у цій ситуації логічно брати оклад, установлений на момент попередньої декретної відпустки, зазначений у трудовому договорі.

Тепер розглянемо, як розрахувати середню заробітну плату за один календарний день. Вона визначається таким чином: посадовий оклад ділять на середньомісячну кількість календарних днів — 30,44.

Приклад. Припустимо, що працівницю ніхто не заміщав і її посадовий оклад не змінювався з моменту виходу в декрет­ну відпустку. Він дорівнює 2500,00 грн. Середньоденна зарплата для розрахунку декретних:

2500,00 : 30,44 = 82,13 грн.

Сума декретних:

82,13 x 126 = 10348,38 грн.

Документи консультації

Закон № 2240 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Інструкція № 455  Інструкція про порядок видачі документів, що посвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455.

Порядок № 1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Теги декрет
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі