Теми статей
Обрати теми

Розрахунок відпускних і лікарняних працівнику-новачку

Працівник підприємця прийнятий на роботу у понеділок 3 лютого 2014 року. Це перший робочий день цього місяця за графіком роботи підприємця. У серпні працівник надав листок непрацездатності, який підтверджує період його хвороби протягом 5 днів — з 28 липня 2014 року. Цей же працівник написав заяву з проханням надати йому щорічну відпустку на 10 календарних днів починаючи з 1 вересня 2014 року. Чи включати до розрахункового періоду для розрахунку лікарняного і відпускних лютий 2014 року?

При розрахунку працівнику відпускних і лікарняних насамперед підприємець повинен визначити місяці, які входять до розрахункового періоду. Саме за ці місяці беруть дохід, на підставі якого розраховують середню заробітну плату.

Нагадаємо, як визначають місяці розрахункового періоду, якщо працівник пропрацював більше одного календарного місяця.

Лікарняні. У загальному випадку беремо 6 календарних місяців роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, на який припадає початок хвороби. Якщо працівник 6 місяців не пропрацював, то визначаємо фактичну кількість повністю відпрацьованих календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, на який припадає початок хвороби.

Відпускні. У загальному випадку розрахунковий період дорівнює 12 календарним місяцям роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю надання відпустки. Для тих, хто пропрацював менше року, беремо фактичну кількість відпрацьованих календарних місяців (з 1-го до 1-го числа).

Далі роботодавець визначає доходи працівника за цей період, які потрібно взяти для розрахунку виплати, насамперед до них уключається заробітна плата. Потім визначає середньоденну зарплату за розрахунковий період згідно з Порядком № 100 для відпускних або Порядком № 1266 для лікарняних і відповідно множить її на кількість календарних або робочих днів.

У цьому випадку для розрахунку лікарняних потрібно взяти всі повні відпрацьовані календарні місяці з моменту прийняття до підприємця, що передують липню 2014 року. Чи включати сюди лютий 2014 року?

Прямої відповіді на це запитання в Порядку № 1266 ви не знайдете, але воно не залишилося поза увагою фахівців Мінсоцполітики. Відповідь на це запитання вони надали в листах від 19.10.2007 р. № 595/020/99-07 і від 16.12.2008 р. № 621/18/99-08.

На жаль, у них представники Мінсоцполітики не обґрунтували свою позицію нормами законодавства, але роз’яснили, що місяць прийняття на роботу, в якому працівник не працював 1-го числа (був вихідним), як у нашому випадку, до розрахункового періоду для обчислення лікарняних не включається. Відповідно до розрахункового періоду потраплять березень — червень 2014 року.

Цікаво, що стосовно розрахунку допомоги по вагітності та пологах (декретних) фахівці Мінсоцполітики мають протилежну думку (лист від 12.03.2010 р. № 2515/0/14-10/18). Такий місяць прийняття на роботу потрібно враховувати при визначенні розрахункового періоду для нарахування цієї допомоги.

Тепер перейдемо до відпускних. Листів з роз’ясненнями Мінсоцполітики доки не надало, але представники цього відомства відповіли на запитання, що цікавить нас, у письмових консультаціях. Вони вважають, що для розрахунку відпускних місяць, перший робочий день якого не припав на перше число, уключається до розрахункового періоду. Тому в нашій ситуації для нарахування відпускних розрахунковим періодом буде лютий — серпень 2014 року, тобто починаючи з місяця, в якому працівник був прийнятий на роботу.

Документи консультації

Порядок № 100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Порядок № 1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі