Теми статей
Обрати теми

«Вантажний» подорожній лист і ТТН «втратили» свої типові форми: що робити

Редакція ВД
Коментар

«Вантажний» подорожній лист і ТТН «втратили» свої типові форми: що робити

Наказ Мінінфраструктури та Мінекономрозвитку від 10.12.2013 р. № 1005/1454

Нарешті здійснилося: услід за типовою формою подорожнього листа службового легкового автомобіля «пішла зі сцени» і форма вантажного (ф. № 2-ТН) — наказ від 29.12.95 р. № 488/346 все-таки скасовано.

Що тепер? Можна діяти, як і з «легковим» подорожнім листом. Тобто, щоб не було проблем із податківцями, і далі використовувати скасовану форму «вантажного» подорожнього листа або ж самостійно розробити форму первинного документа (з усіма обов’язковими реквізитами // частина 2 статті 9 Закону про бухоблік) для обліку роботи вантажного авто. У цьому документі й потрібно фіксувати результати медогляду водіїв.

Цікавий момент. Скасували весь наказ № 488/346, а отже, і типову форму товарно-транспортної накладної № 1-ТН.

З одного боку, згадка про документи на вантаж давно зникла із Закону про дорожній рух, КУпАП, ПДР разом із подорожніми листами. По суті, відсутність ТТН для «автодорожніх» цілей не є штрафонебезпечною. З іншого, — про використання ТТН «по-старому» йдеться в Правилах перевезення вантажів автотранспортом від 14.10.97 р. № 363. Також ТТН «по-старому» значиться в Переліку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, затвердженому постановою КМУ від 25.02.2009 р. № 207.

На наш погляд, нинішнє скасування підтверджує, що використовувати саме ТТН не обов’язково. Замінити її може й інший документ на вантаж.

Пам’ятайте! Податківці дають «зелене світло» податковому кредиту з ПДВ і податковим витратам лише для операцій із придбання товарів, перевезених без ТТН. А щодо ПК і витрат для безТТНних послуг з перевезення цих товарів, як і раніше, — «світло червоне». У зв’язку з цим, знову ж таки, сподіваємося, що скасування типової форми ТТН змусить податківців погодитися з тим, що і факт перевезення товарів може бути підтверджено іншим первинним документом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі