Теми статей
Обрати теми

Довго радіти не довелося: зустрічайте нову форму ТТН

Редакція ВД
Коментар

Довго радіти не довелося: зустрічайте нову форму ТТН

Наказ Мінінфраструктури від 05.12.2013 р. № 983

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Мінінфраструктури та Мінекономрозвитку своїм спільним наказом від 10.12.2013 р. № 1005/1454 зробили давно очікуваний крок — скасували форму «вантажного» подорожнього листа.

Причому канув у Лету весь наказ від 29.12.95 р. № 488/346, а отже, разом із подорожнім листом «відкланялася» і типова форма товарно-транс­портної накладної (далі — ТТН) № 1-ТН. Детальніше читайте у «ВД», 2014, № 1, с. 3.

Скасування ТТН є логічним, адже згадка про документи на вантаж давно зникла із Закону про дорожній рух, КУпАП, ПДР разом із подорожніми листами.

Однак, як виявилось, списувати ТТН з рахунків було зарано.

Що ж змінилося? Мінінфраструктури своїм наказом від 05.12.2013 р. № 983 (далі — наказ № 983) унесло зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. № 363 (далі — Правила).

У результаті з типовою формою подорожніх листів (як «легкових», так і «вантажних») ми все ж таки попрощалися. Усі згадки про них з Правил вилучили.

А ось з ТТН ситуація інша. Згадки про ТТН у Правилах залишилися. Більше того, у деяких випадках ТТН «стала на місце» подорожніх листів.

І, нарешті, — найголовніше. У Правилах «прописалася» нова форма ТТН (!).

Її форму (№ 1-ТН) розмістили в додатку 7 до Правил. Вона відрізняється від своєї вже неробочої попередниці. Тут зауважимо лише те, що нова форма ТТН є полегшеною: у ній немає значної частини даних про вантаж та інших відомостей (що заповнюються автопідприємством). Детальніше про зміни в формі ТТН ми поговоримо в наступному номері газети «ВД».

Підсумок! По суті, у питаннях, пов’язаних з обов’язковістю використання ТТН (у тому числі для податкових цілей — підтвердження податкових витрат і податкового кредиту), ми повернулися до ситуації, яка мала місце до скасування типової форми ТТН. Єдина різниця — форма ТТН буде іншою.

Наказ № 983 набере чинності з дня офіційного опублікування. З цієї дати і потрібно використовувати нову форму ТТН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі