Теми статей
Обрати теми

Не згодні з податківцями — боремося в суді

Редакція ВД
Стаття

Не згодні з податківцями — боремося в суді

Про те, як поскаржитися на рішення податківців до органу Міндоходів вищого рівня, ви дізналися зі статті у «ВД», 2013, № 24, с. 17. Тепер навчитеся відстоювати правду в суді. Забігаючи наперед, зазначимо, що процедура судового оскарження набагато простіша, ніж адміністративного.

Детальніше про все читайте в цій статті.

Оксана ХМЕЛЕВСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

Головне про судове оскарження

Податківці винесли рішення або нарахували підприємцю суму податкового зобов’язання, які він визнав незаконними. З такою ситуацією платники податків стикаються досить часто. І не дивно, що в них виникає думка подати судовий позов.

Причому в підприємця завжди є вибір: чи то одразу звернутися з позовом до суду, чи то спочатку спробувати вирішити спір у податковому органі вищого рівня. Єдине, чого не можна зробити, так це спочатку пройти судову процедуру, а вже потім звернутися зі скаргою до органу вищого рівня Міндоходів. Зауважимо, що при судовому оскарженні не обійтися без сплати збору, а скарга до Міндоходів подається безоплатно.

Звернутися до суду можна і після початку процедури адміністративного оскарження. У будь-який момент, навіть до моменту її закінчення.

Далі ви дізнаєтеся, куди подавати позов, як його оформляти та які документи до нього додавати.

Так, підприємець подає позов до окружного адміністративного суду. До позовної заяви він додає копії документів, на які посилається. Ними можуть бути:

— акт перевірки;

— рішення податкового органу;

— зауваження та пояснення, якщо вони були подані платником податків під час перевірки та розгляду матеріалів перевірки;

— скарга, якщо вона подавалася в порядку адміністративного оскарження;

— інші документи, що підтверджують обставини справи.

Крім того, до позову додається документ про сплату судового збору, якщо платник податків від нього не звільнений.

Подати позов можна самостійно, через представника або надіслати його поштою.

Важливо

Позов може бути подано впродовж 1095-денного строку з дня отримання повідомлення-рішення.

Але якщо підприємець звернувся до суду впродовж 10 днів, то податкове зобов’язання, що оскаржується, залишається неузгодженим. Це означає, що десятиденний строк, відведений на його сплату, зупиняється. Це ж правило діє при отриманні рішення по скарзі.

У зв’язку з цим податківці рекомендують платникам податків повідомляти їх заздалегідь про подання позову до суду, попри те, що ПКУ цього не вимагає. Це дозволить уникнути непотрібних процедурних проблем.

Стосовно інших рішень податкового органу, коли подання позову не впливає на момент узгодження податкового зобов’язання, орган Міндоходів можна не повідомляти. Він і так про нього дізнається, отримавши ухвалу суду як відповідач у справі.

Якщо суд першої інстанції прийняв рішення, що не задовольняє платника, то він може оскаржити його в апеляційному порядку. Зробити це треба впродовж 10 календарних днів з дня оголошення постанови суду (у такому разі рішення суду першої інстанції не набуває чинності).

Якщо і суд апеляційної інстанції виявляється не на боці платника податків, то є можливість продовжити боротьбу у Вищому адміністративному суді України (ВАСУ). Для цього впродовж 20 календарних днів після набуття чинності рішенням апеляційної інстанції подається касаційна скарга.

 

Як правильно оформити позов

У позові зазначте:

1) найменування адміністративного суду, до якого подається позовна заява;

2) ім’я (найменування) позивача, пош­тову адресу, а також номер засобу зв’язку, адресу електронної пошти, якщо вони є;

3) ім’я (найменування) відповідача, пош­тову адресу, а також номер засобу зв’язку, адресу електронної пошти, якщо вони відомі;

4) зміст позовних вимог і обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;

5) за необхідності — до позову включається клопотання позивача, тобто звернення до суду з проханням вчинити певні дії, які він вчинити не може. Це може бути клопотання про звільнення від сплати судового збору, про виклик свідків тощо;

6) перелік документів та інших матеріалів, що додаються.

У спорах з податківцями зазвичай як позовна зазначається вимога скасувати (визнати неправомірним) рішення органу Міндоходів повністю або в певній частині.

Додамо, якщо позов подається представником, у ньому зазначаються ім’я представника, його поштова адреса, номер засобу зв’язку, адреса електронної пошти, якщо вони є. Позов краще скласти українською мовою.

 

 

ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 

вул. Мар’їнська, 18-Б-3, м. Харків, 61004

Позивач:

ФОП Сахно В. В.

 

вул. Пермська, 99, м. Харків, 61064

тел. 735-11-11

Відповідач:

Західна об’єднана ДПІ м. Харкова ГУ Міндоходів

вул. Карла Маркса, 30, м. Харків, 61052


 

ПОЗОВна заява

про визнання податкового повідомлення-рішення неправомірним

 

Західною об’єднаною ДПІ м. Харкова ГУ Міндоходів було надіслано ФОП Сахно В. В. податкове повідомлення-рішення від 24.04.2013 р. № 1110/1 про сплату 3039 грн. 60 коп. земельного податку за 2013 рік.

Зазначене податкове повідомлення-рішення отримано платником податків 26.04.2013 р.

На мою думку, вказане податкове повідомлення-рішення від 24.04.2013 р. № 1110/1 є неправомірним. Це пояснюється тим, що при нарахуванні суми податкового зобов’язання в оскаржуваному повідомленні-рішенні орган Міндоходів невірно застосував норму підпункту 4 пункту 297.1 статті 297 Податкового кодексу України щодо звільнення платника єдиного податку від земельного податку.

Підставою для такого рішення було те, що земельна ділянка, яка належить мені за державним актом (серія ВЛ № 127389 від 17.08.2010 р.), була надана в оренду за договором від 25.12.2012 р. № 34/о. На думку органу Міндоходів, за таких обставин вона не використовується у 2013 році в господарській діяльності платника єдиного податку, тому мені треба сплатити земельний податок.

Однак земельна ділянка була надана в оренду в рамках виду діяльності, який я здійснюю згідно зі Свідоцтвом платника єдиного податку. Тому вважаю, що ділянка використовується в господарській діяльності та щодо неї діє підпункт 4 пункту 297.1 статті 297 Податкового кодексу України, а саме: звільнення від оподаткування земельним податком.

Податкове повідомлення-рішення було оскаржене в адміністративному порядку шляхом подання скарги від 29.04.2013 р. до ГУ Міндоходів у Харківській області. За результатами розгляду отримано рішення ГУ Міндоходів у Харківській області від 13.05.2013 р. про відмову в задоволенні скарги (16.05.2013 р.).

Враховуючи викладене вище, керуючись ст. 17 — 20, 104 — 106 Кодексу адміністративного судочинства України,

 

ПРОШУ:

Визнати неправомірними і скасувати повністю податкове повідомлення-рішення від 24.04.2013 р. № 1110/1, отримане від Західної об’єднаної ДПІ м. Харкова ГУ Міндоходів.

 

До заяви додаються:

1. Копія податкового повідомлення-рішення від 24.04.2013 р. № 1110/1.

2. Копія скарги на податкове повідомлення-рішення від 24.04.2013 р. № 1110/1, яку було подано 29.04.2013 р. до ГУ Міндоходів у Харківській області.

3. Копія рішення ГУ Міндоходів у Харківській області від 13.05.2013 р. про відмову в задоволенні скарги.

4. Копія державного акта (серія ВЛ № 127389 від 17.08.2010 р.).

5. Копія Свідоцтва платника єдиного податку № 007834.

6. Документ, що підтверджує сплату судового збору.

 

22.05.2013 р.

Сахно В. В.

ФОП Сахно В. В.

   

       (підпис)

 

Висновки

Міндоходів — це не остання інстанція, куди можна поскаржитися на «погане» рішення податківців. У підприємця залишається право звернутися з позовом до адміністративного суду. До речі, зробити це можна і не вдаючись до скарг до органів Міндоходів.

Строк, передбачений для звернення до суду через несправедливі повідомлення-рішення, — 1095 днів.

Підприємець подає позов до окружного адміністративного суду. До позовної заяви додає копії документів, на які він посилається. Також він сплачує судовий збір і надає документ про його оплату.

Позов краще скласти українською мовою. Вимога позивача (підприємця) формулюється так: скасувати (визнати неправомірним) рішення податкового органу повністю або в певній частині.

Якщо суд першої інстанції прийняв рішення, яке його не задовольнило, то він може оскаржити його в апеляційному порядку. Зробити це треба впродовж 10 календарних днів з дня оголошення постанови суду.

Якщо і суд апеляційної інстанції опиняється не на боці платника, то в нього є можливість продовжити боротьбу у ВАСУ. Касаційна скарга подається впродовж 20 календарних днів після набуття чинності судовим рішенням.

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі