Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатникам заборонили видавати фіндопомогу

Міністерство доходів і зборів України
Що податківці роз’яснили підприємцям у «ЗІР» Міндоходів

Запитання

Що роз’яснили

Чи включається до доходу підприємця — платника єдиного податку сума поверненої йому фінансової допомоги, яка раніше надавалася таким платником?

(підрозділ 107.04)

Відповідь на поставлене запитання передбачалася всього лише як позитивне «ні» або негативне «так». Однак, як виявилось, єдиноподатники, на думку Міндоходів, узагалі не мають права надавати поворотну фіндопомогу під страхом «заслання» з наступного кварталу на загальну систему та обкладення її суми за ставкою 15 %.

Нагадаємо: про те, що робити єдиноподатникам з поворотною фінансовою допомогою, зазначено в підпункті 3 пункту 292.11 ПКУ, зокрема, до складу їхнього доходу не включаються: «суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів».

Однак, очевидно, ця норма стосується одержувача поворотної фіндопомоги, а не його кредитора.

Тому і виникло запитання, чи включати єдиноподатнику до доходу повернені кошти. Якщо розібратися, то позикодавець усього лише розпорядився своєю оприбуткованою виручкою, тому вдруге включати цю саму суму до доходу не повинен.

Однак міндоходівці «оригінально» обійшли міркування на цю тему і несподівано прирівняли видачу будь-якої поворотної фіндопомоги до фінансового посередництва. Їх аргумент — надання поворотної фіндопомоги належить до коду 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення» за КВЕД-2010, а отже, заборонене для провадження діяльності на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності (як фінансове посередництво).

Точка зору, викладена в роз’ясненні, що коментується, є зовсім не бездоганною, адже згідно з ЦКУ надання поворотної фінансової допомоги, тобто позики, — це один з видів договорів, а не вид діяльності. Позика може бути як процентною, так і безпроцентною, тобто не передбачати отримання прибутку. А, крім того, як вже було зазначено вище, сума поверненої позики не є доходом від дозволеного або забороненого виду діяльності.

Однак, як свідчить практика, сперечатися з податківцями важко, хіба що вдавшись до допомоги судів.

Цікаво, що податківці пропонують оподаткувати за ставкою 15 % і повернену фіндопомогу, яка видавалася підприємцем до переходу на єдиний податок (у період його перебування на загальній системі). Причому для цього випадку вони боязко «умовчали» про примусове виключення з лав єдиноподатників.

Очевидно, цей підхід ще абсурдніший. Видавши фіндопомогу на загальній системі, підприємець вже ніяк не міг порушити правила роботи на «спрощенці» (у майбутніх періодах). Мабуть, ця думка виникла й у міндоходівців, тому про зміну системи оподаткування вони умовчали. Але тоді чому потрібно оподатковувати за ставкою 15 % суму поверненої позики, якщо її навіть не можна «притягнути» до забороненого доходу?

Що ж, якщо єдиноподатнику і належить отримати старий боржок, то простіше оформити його «мимо каси»

 

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Типовий договір — Типовий договір оренди землі, затверджений постановою КМУ від 03.03.2004 р. № 220.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі