Теми статей
Обрати теми

У договорі оренди земельної ділянки не місце індексам інфляції

Міністерство доходів і зборів України
Що податківці роз’яснили підприємцям у «ЗІР» Міндоходів

Запитання

Що роз’яснили

Як розраховується орендна плата за земельні ділянки державної та/або комунальної форми власності, якщо в договорі оренди окремим пунктом зазначено, що орендна плата визначається з урахуванням індексів інфляції?

(підрозділ 112.05)

Очевидно, що це запитання виникло з такої причини. На сьогодні для оренди земельних ділянок державної та комунальної форми власності діє «стара» форма Типового договору. На жаль, вона не переглядалася після появи ПКУ, тому деякі пункти в ній не відповідають його положенням.

Зокрема, це стосується пунктів 10 і 13 Типового договору, в яких зазначено, що орендна плата може визначатися з урахуванням індексів інфляції, а, отже, періодично переглядатися.

На сьогодні «інфляційні» коливання компенсує інший механізм. Так, згідно з пунктом 289.1 ПКУ для визначення розміру земельного податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок, яка може індексуватися на початок кожного року. Величину індексу з урахуванням інфляції визначає Держземагентство (див. «ВД», 2014, № 3, с. 25).

Тому якщо в договорі оренди «по-старому» окремим пунктом зазначено, що орендна плата визначається з урахуванням індексів інфляції, орендарю необхідно звернутися до місцевого органу, з яким укладений договір оренди землі, для перегляду його умов. Вони повинні відповідати вимогам ПКУ

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Типовий договір — Типовий договір оренди землі, затверджений постановою КМУ від 03.03.2004 р. № 220.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі