Теми статей
Обрати теми

Довірена особа підприємця може підписувати податкові накладні

Редакція ВД
Коментар

Довірена особа підприємця може підписувати податкові накладні

Лист Міндоходів від 11.04.2014 р. № 2259/Н/99-99-17-02-02-14

Нещодавно ми розповіли про те, як підприємцю делегувати право підпису іншій особі (див. «ВД», 2014, № 7, с. 39). Це є дуже важливим за ситуації, коли сам він з якихось причин не може бути присутнім під час вчинення правочину або просто доручив комусь вести його справи і облік (подавати звітність, заповнювати платіжки тощо).

Серед документів, які оформляють підприємці, перше місце посідають документи податкового обліку. А найпильнішу увагу приділяють заповненню податкових накладних (далі — ПН). Чи може підписувати ПН не сам підприємець, а уповноважена ним особа? Так, позитивну відповідь на це запитання міндоходівці навели в листі, що коментується. Обґрунтували вони це такими аргументами.

Отже, згідно зі статтею 51 ЦКУ до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, які регулюють діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом чи не випливає із суті відносин.

У Порядку заповнення ПН, затвердженому наказом Міндоходів від 14.01.2014 р. № 10, зазначено, що ПН складає особа, яка зареєстрована як платник податку в контролюючому органі та якій присвоєний індивідуальний податковий номер платника ПДВ.

Усі примірники ПН підписуються особою, уповноваженою платником податку здійснювати постачання товарів/послуг, і скріплюються печаткою такого платника податку — продавця (пункт 18 зазначеного Порядку).

Відповідно до статті 244 ЦКУ представництво, що ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю — документом, який видається однією особою іншій для представництва перед третіми особами.

У зв’язку з цим контролери роблять висновок про те, що фізична особа, яка має нотаріально посвідчене доручення (інакше кажучи — довіреність) щодо представлення інтересів платника податків у податкових органах і вчинення правочинів, є уповноваженою особою фізичної особи — підприємця та може підписати ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі