Теми статей
Обрати теми

Час дачників: торгуємо добривами, пестицидами, насінням

Стаття

Час дачників: торгуємо добривами, пестицидами, насінням

Дачний сезон у самому розпалі. Фермери активно купують добрива, пестициди, насіння. Це золотий час для підприємців — торговців згаданим товаром.

Водночас для реалізації пестицидів та агрохімікатів необхідно отримувати ліцензії, допуски, інші дозволи, дотримуватися специфічних правил торгівлі.

Про те, як правильно організувати продаж таких товарів, ви довідаєтеся з цієї статті.

 

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

Агрохімікати та пестициди як товари

Спочатку поговоримо про торгівлю добривами для рослин — агрохімікатами та речовинами, якими знищують шкідників городів і садів, — пестицидами. Повні визначення цих понять наведено у спеціальному Законі № 86/95:

агрохімікати — органічні, мінеральні і бактерійні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості ґрунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якос­ті рослинницької продукції;

пестициди — токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного або біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких (шкідливих організмів) вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.

У чому специфіка цих товарів? У тому, що вони небезпечні для здоров’я людей та навколишнього природного середовища, однак обійтися без них фермери не можуть.

Убезпечити від потенційної шкоди може лише правильне поводження з ними. Тому не важко здогадатися, що їх зберігання, транспортування, реалізація та використання підпорядковується спеціальним правилам і контролюється держорганами.

Крім того, придбаваючи в оптовиків товар, підприємець повинен вимагати документацію, яка підтверджує, що його можна застосовувати в Україні.

Непридатні або заборонені до використання пестициди та агрохімікати і тара від них знешкоджуються та утилізуються підприємствами-виробниками або іншими суб’єктами, які мають на це право.

Зверніть увагу

Підприємці, які реалізують пестициди та агрохімікати, також зобов’язані керуватися законами про захист рослин, про забезпечення санітарного благополуччя, про охорону навколишнього середовища, про охорону праці, Правилами № 104 та іншими профільними документами.

Згідно з Ліцензійними умовами № 439 торговці пестицидами повинні вести облік наявності і використання пестицидів та агрохімікатів (лише регуляторів росту рослин) у прибутково-видаткових книгах (журналах) і подавати статистичну звітність відповідно до Порядку № 881.

Проте якщо звернутися безпосередньо до цього Порядку, то ви зрозумієте, що він адресований лише підприємствам, установам та організаціям. Тому підприємцям не потрібно в обов’язковому порядку вести прибутково-видаткові книги та подавати звітність.

 

Як отримати ліцензію

Підприємець, який торгує вроздріб пестицидами та агрохімікатами (лише регуляторами росту рослин), повинен отримати ліцензію.

Зверніть увагу

Для агрохімікатів є застереження, яке виводить з-під ліцензування ті, що не є регуляторами росту рослин.

Органом ліцензування діяльності з торгівлі пестицидами та агрохімікатами визначено Мін­агрополітики. Ліцензії на роздрібну торгівлю також видають обласні та Київська держадміністрації (пункти 8 і 81 Переліку № 1698).

Якщо підприємець має намір торгувати на всій території України, він звертається до Мін­агрополітики.

На який строк видається ліцензія та скільки потрібно за неї сплатити? Вона є безстроковою, а її вартість дорівнює мінзарплаті, у 2014 році — 1218,00 грн.

До органу ліцензування підприємець подає заяву та додані до неї документи:

— відомості про наявність власних або орендованих складських і торговельних приміщень, матеріально-технічної бази та їх відповідності встановленим вимогам (із підписом заявника);

— копії допусків (посвідчень) працівників на право роботи з пестицидами та агрохімікатами (лише регуляторами росту рослин);

— гарантійний лист про утилізацію токсичних відходів, які виникають у процесі торгівлі.

Для того щоб отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з торгівлі пес­тицидами та агрохімікатами і в подальшому її не позбутися, підприємець повинен відповідати організаційним, кваліфікаційним та іншим вимогам, установленим Ліцензійними умовами № 439.

 

Правила торгівлі

Почнемо з приміщення для торгівлі пестицидами та агрохімікатами. Для цього підійде торговельне приміщення з висновком державної санітарно-епідеміологічної експертизи про придатність і складське приміщення, що має санітарний паспорт.

Пестициди та агрохімікати продають у дрібнорозфасованому вигляді з обов’язковою наявністю інструкції щодо безпечного їх застосування. Крім того, потрібно враховувати інші вимоги глави 6 «Товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин» Правил № 104.

Отрутохімікати зберігають окремо від інших товарів. Такі товари повинні знаходитися в закритих сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях з підлогою з бетону або керамічної плитки за температури не нижче 0 °C і не вище +20...+25 °C та відносній вологості повітря не більше 55 — 65 %.

Важливо

Забороняється продаж товарів без інформаційних етикеток, зі строком придатності, що минув, товарів у пошкодженій упаковці, а також небезпечних товарів побутової хімії (отрутохімікатів, вогненебезпечних речовин тощо) без належного попереджувального маркування та інформації про правила та умови їх використання.

Не можна продавати вогненебезпечні та отруйні побутові хімічні речовини неповнолітнім.

Вимоги до персоналу

Підприємець, який торгує пестицидами та агрохімікатами, повинен проводити не менше ніж один раз на 5 років атестацію робочих місць, тобто оцінити шкідливість умов праці згідно з Порядком № 442. Хоча зауважимо, що праця роздрібних продавців, яка не пов’язана зі зберіганням або складуванням шкідливих речовин, не належить до шкідливої та такої, що надає право на пільги.

Водночас працівникам, які матимуть справу зі шкідливим товаром, потрібно мати допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами (стаття 11 розділу II Закону № 86/95). Він видається державними фітосанітарними інспекціями згідно з Порядком № 746.

Допуск має бути і в самого підприємця, робота якого пов’язана з транспортуванням, зберіганням, торгівлею або застосуванням пестицидів і агрохімікатів.

Не допускаються до виконання зазначених вище робіт:

— особи віком до 18 років;

— вагітні жінки та жінки, які годують груддю;

— особи пенсійного віку;

— громадяни, які мають протипоказання за станом здоров’я;

— жінки для виконання деяких робіт з пестицидами, зазначених в Переліку № 256 (торгівля в ньому не зазначена).

Для отримання допуску необхідно пройти мед­огляд з отриманням медичної книжки та спеціальне навчання (проводиться раз на 3 роки). Підприємець, крім цього, зобов’язаний щороку проходити перепідготовку на спеціальних курсах і семінарах.

Навчання та отримання допуску здійснюється фахівцями СЕС і тих органів, у сфері ведення яких застосовуються пестициди та агрохімікати (сільського або лісового господарства, в медицині, ветеринарії тощо). Допуск і медична книжка мають знаходитися на робочому місці та пред’являтися на вимогу представників контролюючого органу.

Також слід урахувати, що згідно з пунктом 18 Правил № 104 для роботи із засобами побутової хімії допускаються лише особи віком 18 — 55 років, які не мають нервових, шкірних та алергічних захворювань. Особи віком понад 55 років допускаються лише з дозволу органів охорони здоров’я. Не допускаються до роботи особи з підвищеною чутливістю до хімічних речовин.

 

Торгівля насінням

Підприємцям, які здійснюватимуть роздрібну торгівлю насінням і садивним матеріалом, отримувати ліцензію не потрібно. Однак не слід забувати про дотримання правил нормативних документів, які регулюють загальні правила торгівлі, установлюють вимоги до насіння, що реалізується, тощо.

Основний документ, яким регулюються правовідносини у цій сфері, — це Закон № 411. Наведемо деякі визначення з нього.

Насіння — це генеративні та вегетативні органи рослин, що використовуються для їх відтворення.

Садивний матеріал — рослини та їх вегетативні органи (частини), придатні для відтворення цілісного організму рослин.

Насіння та садивний матеріал обов’язково маркуються. Вони повинні належати до сортів, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для розповсюдження в Україні, вирощених у господарствах, які занесені до Державного реєстру виробників насіння та садивного матеріалу.

Висновки

При торгівлі пестицидами та агрохімікатами підприємець повинен отримувати ліцензію.

У цьому випадку потрібно враховувати вимоги глави 6 «Товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин» Правил № 104.

Кожний, хто має справу з пестицидами та агрохімікатами, повинен мати допуск (посвідчення) на право роботи з ними. Допуск має бути у самого підприємця, робота якого пов’язана з транспортуванням, зберіганням, торгівлею або застосуванням пестицидів та агрохімікатів.

Як при реалізації пестицидів і агрохімікатів, так і при реалізації насіння, підприємець повинен дотримуватися профільного законодавства та мати необхідну документацію на ці товари.

Підприємцям, які здійснюватимуть роздрібну торгівлю насінням, отримувати ліцензію не потрібно.

Документи консультації

Закон № 86/95 — Закон України «Про пестициди і агрохімікати» від 02.03.95 р. № 86/95-ВР.

Закон № 411 — Закон України «Про насіння і садивний матеріал» від 26.12.2002 р. № 411-IV.

Закон про захист рослин — Закон України «Про захист рослин» від 14.10.98 р. № 180-XIV.

Закон про забезпечення санітарного благополуччя — Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII.

Закон про охорону навколишнього середовища — Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.91 р. № 1264-XII.

Закон про охорону праці — Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

Порядок № 442 — Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442.

Порядок № 746 — Порядок одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, затверджений постановою КМУ від 18.09.95 р. № 746.

Порядок № 881 — Порядок державного обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів (лише регуляторів росту рослин), затверджений постановою КМУ від 02.11.95 р. № 881.

Правила № 104 — Правила роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затверджені наказом Мінекономіки від 19.04.2007 р. № 104.

Перелік № 1698 — Перелік органів ліцензування, затверджений постановою КМУ від 14.11.2000 р. № 1698.

Перелік № 256 — Перелік важких робіт і робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджений наказом МОЗ від 29.12.93 р. № 256.

Ліцензійні умови № 439 — Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з торгівлі пестицидами та агрохімікатами (лише регуляторами росту рослин), затверджені наказом Держпідприємництва, Мінагропроду від 17.07.2013 р. № 439.

Теги торгівля
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі