Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Хто відповідає за майно орендодавця, якщо в орендованому приміщенні перебуває представник орендаря, а не його працівники

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Хто відповідає за майно орендодавця, якщо в орендованому приміщенні перебуває представник орендаря, а не його працівники

 

Підприємець надає в оренду приміщення під офіс у м. Харкові (основний вид діяльності). Орендар — юридична особа перебуває в м. Києві, а у приміщенні, що орендується, працюватиме його представник (не найманий працівник). Хто в такому разі відповідає за майно та як орендодавцю убезпечити себе від недобросовісної експлуатації приміщення, що орендується?

Недбайливе ставлення до майна, що орендується, — непоодиноке явище. Однак це не означає, що орендодавець грає з вогнем. Пильнує його інтереси ГКУ.

Так, частиною третьою статті 285 ГКУ передбачено, що орендар зобов’язаний зберігати орендоване майно відповідно до умов договору, запобігаючи його псуванню або пошкодженню.

Крім того, орендар зобов’язаний відшкодувати орендодавцю вартість орендованого майна в разі його знищення або псування з вини орендаря (частина четверта статті 285 ГКУ).

Як бачите, відповідальність за збереження орендованого майна несе орендар, оскільки саме він є стороною договору. Відповідно для закону не має значення, хто безпосередньо перебуває в приміщенні, що орендується. Тому якщо представник недобросовісно експлуатуватиме офіс, що орендується, то відповідати доведеться орендарю. Усі претензії ви пред’являєте йому.

Однак дуже важливо чітко прописати в договорі розділи про обов’язки та відповідальність орендаря. Зокрема, можна використовувати таке формулювання:

 

<…>

Обов’язки Орендаря

Орендар зобов’язаний забезпечувати збереження орендованого Майна, запобігати його пошкодженню та псуванню, утримувати Майно в порядку, передбаченому санітарними нормами та правилами пожежної безпеки, підтримувати орендоване Майно в належному стані не гірше, ніж на момент передачі його в оренду, вживати заходи протипожежної безпеки.

<…>

Відповідальність Орендаря

У разі знищення або псування Майна з вини Орендаря, а також завдання навмисної та ненавмисної шкоди орендованому Майну Орендар зобов’язується компенсувати збитки Орендодавцю.

У разі користування Майном, що орендується, третіми особами (представником Орендаря) Орендар несе повну матеріальну відповідальність за дії представника.

<…>

Документи консультації

ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі