Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Труднощі переведення… нерухомості з нежитлового фонду у житловий

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Труднощі переведення… нерухомості з нежитлового фонду у житловий

У нас є нежила будівля, в якій тільки невелика частина використовується для підприємницької діяльності. Решта приміщення порожня. Тому ми хочемо перевести її у житловий фонд. Як це зробити?

Нічого перебудовувати ми не плануємо.

Перевести приміщення у житловий фонд буде дуже складно, якщо взагалі вийде. Річ у тім, що наразі в законодавстві з цього приводу значна прогалина. І якщо про переведення нерухомості з житлового фонду в нежитловий хоч якісь згадки є, то про зворотну процедуру, а саме: як перетворити нежитловий фонд на житловий, — узагалі жодного слова.

Водночас деякі приватні фірми пропонують свої послуги у цій сфері. І в більшості випадків завдяки корупційним схемам їм удається досягти результату. Так, вони здійснюють переведення нерухомості в будь-якому напрямку, у тому числі «нежитловий фонд → житловий». Ця процедура може зайняти від 1 місяця до півроку і обійтися в середньому близько 20000 грн.*

* Зрозуміло, ціна розраховується індивідуально для кожного конкретного випадку.

Якщо ж підприємець налаштований діяти самостійно, ми дамо йому декілька практичних рекомендацій:

1) наприклад, у Харківській області, якщо приміщення багатоповерхове, то для підприємницької діяльності слід залишити цокольний, перший і, можливо, другий поверхи (не вище). Причому житловий фонд не може розташовуватися під нежитловим (пункт 3.1 Положення № 336/11). Тому нежилі приміщення повинні розташовуватися на нижніх поверхах або одне над одним;

2) перевести нерухомість у житловий фонд неможливо, якщо вона перебуває в іпотеці (або в оренді). Так, згідно зі статтею 9 Закону про іпотеку іпотекодавець має право володіти та користуватися предметом іпотеки згідно з його цільовим призначенням (тобто як нерухомість нежитлового фонду). Що ж до орендаря, то він взагалі не має права власності на приміщення, а отже, не може змінювати його цільове призначення;

3) нежиле приміщення потрібно привести у відповідність до ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення» (його текст можна знайти за посиланням http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/fin19615.html). Для цього може знадобитися його реконструкція. Де­які міськради, до речі, вважають реконструкцію обов’язковою умовою для переведення нежилого приміщення в жиле*.

* І це логічно, адже нежиле приміщення деякий час (можливо, і досить тривалий) використовувалося не для житла. Очевидно, що відповідати нормам житлового приміщення, у тому числі санітарним, воно може тільки після реконструкції.

До речі, потрібно мати на увазі, що до жилих приміщень висувається більше вимог, ніж до нежитлових. Наприклад:

— у жилому приміщенні обов’язково мають бути всі необхідні інженерні комунікації: електрика, система опалювання, вентиляція, каналізація тощо;

— усі комунікації мають бути влаштовані так, щоб не створювати небезпеки для життя мешканців (як усередині житлової будівлі, так і на прилеглій до неї території);

— жилі приміщення мають бути захищені від витоків води побутового використання;

несучі конструкції житлових будинків мають бути без дефектів і тріщин. Не можна, щоб вони становили небезпеку для життя мешканців.

Тепер щодо самої процедури переведення приміщень з нежитлового фонду в жилий. На законодавчому рівні її не встановлено. Тому все вирішується на місцях — місцевими органами влади. А через це така процедура може істотно відрізнятися в різних областях країни. Але схематично її можна представити на рис. 1.

 

img 1

Рис. 1. Процедура переведення жилого приміщення в нежиле

 

У процесі переведення приміщення до жилого фонду підприємцю знадобиться такий пакет документів (див. рис. 2):

 

img 2

Рис. 2. Документи, що знадобляться для переведення приміщення до житлового фонду (з нежитлового)

 

Ось, власне, і все про практику переведення будівель у житловий фонд. Що ж до законодавчого врегулювання цього питання, то це станеться після прийняття нового Житлового кодексу. Поки що він існує тільки у проекті, а користуємося ми старим, радянським ЖКУ, який, на жаль, не відповідає сучасним реаліям. У ньому є тільки декілька згадок про переведення будівель з житлового фонду в нежитловий. Це питання ми розглядали у «ВД», 2013, № 16, с. 5.

Документи консультації

ЖКУ — Житловий кодекс Української РСР від 30.06.83 р. № 5464-Х.

Закон про регулювання містобудівної діяльності — Закон України про регулювання містобудівної діяльності від 17.02.2011 р. № 3038-VI.

Закон про іпотеку — Закон України «Про іпотеку» від 05.06.2003 р. № 898-IV.

Положення № 336/11 Положення про порядок переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі, затверджене рішенням Харківської міської ради від 06.07.2011 р. № 336/11.

ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення» — Державні будівельні норми України «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення» ДБН В.2.2-15-2005, затверджені наказом Держбуду України від 18.05.2005 р. № 80.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі