Теми статей
Обрати теми

Податок на кримську нерухомість: куди сплачувати та як звітувати

Один з проблемних моментів «кримського» Закону № 1636 (див. «ВД», 2014, № 20, с. 3) — це податок на нерухомість відносно кримської нерухомості, оскільки підпункт 265.9.1 ПКУ вимагає сплачувати його за місцезнаходженням об’єктів оподаткування, і кошти зараховуються до місцевого бюджету.

У листі ДФСУ від 20.08.2014 р. № 2108/6/99-99-17-04-15 пропонувала до остаточного врегулювання питання сплати місцевих податків у Криму подавати звітність до контролюючого органу за місцем свого перебування і сплачувати податок до місцевого бюджету за місцем свого знаходження.

І ось з’явився довгоочікуваний Закон № 1636. Щодо податку на нерухомість вирішилося два моменти:

1) на території ВЕЗ «Крим» можуть справлятися місцеві податки (пункт 5.9 Закону), тобто й податок на нерухомість;

2) фізичні особи (!), прописані на території материкової України (у тому числі ФОП), які мають у власності об’єкти житлової нерухомості на території ВЕЗ «Крим», повинні задекларувати нерухомість для того, щоб «материкові» податківці могли визначити загальну базу оподаткування на нерухомість згідно з пунктом 265.3 ПКУ та врахувати пільги згідно з пунктом 265.4 ПКУ (п. 5.10 Закону).

Про юридичних осіб узагалі не йдеться.

Як уявляється, це означає, що за кримську нерухомість можна податок не сплачувати, однак у фізичних осіб відповідні площі мають бути враховані для правильного застосування ставки податку та пільги з податку на нерухомість.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі