Теми статей
Обрати теми

Як у підприємців обкладаються проценти, нараховані на залишок коштів поточного рахунка, відкритого на ФОП

Державна фіскальна служба України
«ЗІР» ДФСУ

ЗАПИТАННЯ. Чи обкладаються ПДФО згідно з п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України доходи у вигляді процентів, нараховані на залишок коштів поточного бухгалтерського рахунка, який зареєстровано на ФОП?

 

ВІДПОВІДЬ. Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, визначено ст. 177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2000 року № 2755-VІ (далі — ПКУ).

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця (п. 177.2 ст. 177 ПКУ).

Оподаткування доходів, отриманих фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, встановлюється главою 1 Розділу ХІV ПКУ.

Для фізичної особи — підприємця — дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковий), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати та відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Отже для фізичної особи — підприємця незалежно від системи оподаткування виплачені проценти не включаються до оподатковуваного доходу, отриманого від господарської діяльності.

Одночасно оподаткування процентів та дисконтних доходів, нарахованих на користь фізичних осіб з будь-яких інших доходів, ніж ті, що зазначені у підпункті 170.4.1 пункту 170.4 статті 170 ПКУ, здійснюється у загальному порядку, встановленому ПКУ для доходів, що остаточно оподатковуються під час їх нарахування, за ставкою, визначеною в абзаці першому пункту 167.1 статті 167 ПКУ.

Ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 — 167.5 цієї статті), у тому числі, процентів, нарахованих на суму поточного або вкладного (депозитного) банківського рахунка (п. 167.1 ст. 167 ПКУ).

Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування. Податкові агенти (банки, кредитні спілки), які нараховують доходи у вигляді процентів, сплачують (перераховують) до бюджету загальну суму податку, нараховану за ставкою, визначеною абзацом першим пункту 167.1 статті 167 цього Кодексу, із загальної суми процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці (п.п. 170.4.1 та 170.4.3 п. 170.4 ст. 170 ПКУ).

Податкові агенти в податковому розрахунку, подання якого передбачено підпунктом «б» пункту 176.2 статті 176 цього Кодексу, відображають загальну суму нарахованих у звітному податковому періоді доходів та загальну суму утриманого з них податку. При цьому у податковому розрахунку не зазначається інформація про суми окремого банківського вкладного (депозитного) або поточного рахунка, ощадного (депозитного) сертифіката, вкладу (депозиту) члена кредитної спілки у кредитній спілці, суми нарахованих процентів, а також відомості про фізичну особу — платника податку, якій нараховані такі доходи.

Враховуючи вищенаведене, проценти, які нараховані (виплачені, надані) податковим агентом на розрахункові рахунки фізичної особи — підприємця, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною у п. 167.1 ст. 167 ПКУ. Податкові агенти (банки, кредитні спілки), які нараховують доходи у вигляді процентів, сплачують (перераховують) до бюджету загальну суму податку та відображають її у податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Коментар редакції

Донедавна проценти, нараховані на залишок банківського рахунка, не обкладалися ПДФО ні у підприємців, ні у громадян — фізичних осіб. З 01.08.2014 р. ситуація змінилася: тепер згідно із Законом № 1588* проценти на поточні та депозитні рахунки оподатковуються в джерела виплати за ставкою 15 % (детальніше про це див. «ВД», 2014, № 16, с. 6).

У зв’язку з цим виникає запитання: що робити підприємцям, адже практично кожний банк нараховує проценти на залишок коштів на підприємницькому рахунку? Оподатковувана сума може складати кілька гривень на рік, однак з урахуванням того, що вона підлягає тепер обкладенню ПДФО, усіх хвилює таке: хто повинен сплачувати ПДФО з цих процентів; чи потрібно відображати такі доходи, що обкладаються ПДФО, у підприємницькій декларації; вважаються такі доходи підприємницьким доходом чи доходом фізичної особи; чи є якась пільгова сума, в межах якої проценти не оподатковуються (17 нмдг)?

На щастя, самим підприємцям сплатою ПДФО з таких процентів і поданням декларації у зв’язку з таким «випадковим» оподаткуванням перейматися не слід. Податковим агентом у цьому випадку буде банк. Відповідно перерахувати до бюджету утриману суму податку повинні будуть банки (протягом 30 календарних днів, наступних за закінченням звітного місяця нарахування процентів) (п.п. 170.4.1 ПКУ). Отже, фізичним особам декларувати такі доходи не потрібно (за умови, що немає інших підстав для подання декларації).

У ФОП проценти, нараховані на залишок підприємницького рахунка, оподатковуються як доходи звичайної фізичної особи (незалежно від системи оподаткування). При цьому для єдиноподатників з цієї нагоди є пряма норма (пункт 292.1 ПКУ), де зазначено, що проценти, отримані на залишок рахунка, не включаються до підприємницького доходу, а відповідно і оподатковуються такі проценти в єдиноподатників за правилами, що існують для фізичних осіб. Що стосується загальносистемників, то у ПКУ немає норми про те, що проценти, отримані ними на залишок рахунка, не включаються до підприємницького доходу. Однак, судячи з роз’яснення, що коментується, а також із роз’яснення в журналі «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2014, № 35, податківці дотримуються думки, що і в загальносистемників доходи у вигляді процентів повинні оподатковуватися так само, як і у громадян.

У тому, щоб обкладати ПДФО проценти, отримані на рахунок ФОП, як дохід фізичних осіб незалежно від системи оподаткування, є і об’єктивні причини. Річ у тім, що банки як податкові агенти відображають такі доходи у формі № 1ДФ загальною сумою, а не окремо в розрізі кожного банківського рахунка (вкладу, договору тощо) (п.п. 170.4.2 ПКУ). Отже, у формі № 1ДФ не вказується інформація про суми окремого банківського вкладного (депозитного) або поточного рахунка, суми нарахованих процентів, а також відомості про фізичну особу — платника податку, якій нараховані такі доходи.

Інакше кажучи, банки нараховують доходи у вигляді процентів, сплачують до бюджету загальну суму податку та відображають її у формі № 1ДФ з усіх фізичних осіб в одному порядку, навіть якщо рахунки є «підприємницькими». У принципі, оскільки всю роботу виконує банк, підприємцям це лише на руку.

Зауважимо також, що жодної пільгової суми, у межах якої проценти не оподатковуються, не існує. Будь-яка сума процентів, нарахована на поточний рахунок, підлягає обкладенню ПДФО.

*Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів» від 04.07.2014 р. № 1588-VII.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі