Теми статей
Обрати теми

На так просто закрити підприємця, як розповідають законодавці

Мірошниченко Віталіна, консультант газети «Власне Діло»

У «ВД», 2014, № 15, с. 32, ми детально розповідали про нову процедуру припинення підприємницької діяльності. Законодавці обіцяли, що це можна буде зробити буквально за один день. Однак, як показала практика, усе інакше.

Якщо відвідати держреєстратора дійсно можна за один день, то прощання з податківцями та пенсійниками, як і раніше, проходить досить болісно. Зараз навіть якщо ви вже не є підприємцем, вони можуть ще довго «тримати вас на гачку» (не знімати з обліку доти, доки не проведуть перевірку, а коли вони її призначать — відомо лише їм).

У результаті обіцяні «спрощення» породили лише більше запитань. Багато підприємців, які вирішили припинити діяльність, не знають:

— куди йти спочатку?

— що здавати?

— потрібно відвідувати податківців чи чекати, що вони викличуть самі?

— чи закривати рахунки?

— подавати звіти після зняття з реєстрації чи до цього?

— коли можна припинити сплачувати податки тощо?

Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете в цій статті.

img 1

* Незважаючи на те, що адмініструванням ЄСВ зараз займаються податківці, раніше ЄСВ і пенсійні внески були у віданні ПФУ. Тому контактувати з ПФУ доведеться практично всім (за винятком тих, хто став підприємцем з жовтня 2013 року).

img 2

img 3

img 4

img 5

* Що стосується єдиноподатників груп 3 і 5, які сплачують єдиний податок раз на квартал, то вони востаннє сплачують єдиний податок за той квартал, в якому подано заяву про відмову від спрощенки (консультація в розділі 107.06 «ЗІР» ДФСУ).

img 6

img 7

img 8

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про держреєстрацію — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі