Теми
Вибрати теми статей
Сортувати за темами

Щоб готувати круасани, нам важливі «чини» й «сани» (про кваліфікаційні вимоги працівників)

Власне Діло Жовтень, 2014/№ 20
Друк

Підприємець налагоджує кондитерське виробництво. Серед претендентів на посаду кондитера є колишня вихователька дитячого садка, яка надала солідне портфоліо кондитерських виробів власного приготування.

Чи можна на посаду кондитера прийняти «аматора», тобто працівника без спеціальної освіти?

Навчитися готувати кулінарні шедеври можна не виходячи з дому. Але чи достатньо таких знань та умінь для офіційної трудової діяльності?

Працівники, які займаються виготовленням, зберіганням і реалізацією харчових продуктів і продовольчої сировини, повинні мати спеціальну освіту/підготовку (п. 16 Порядку № 833, п. 1.9 Правил № 219).

З вимогами до рівня такої освіти/підготовки можна ознайомитися в Довіднику кваліфікаційних характеристик № 65.

Так, залежно від складності виконуваних робіт і рівня кваліфікації кондитерам може бути встановлено 3, 4 або 5 розряд (чим краще за «профі», тим вище розряд).

Кожному розряду відповідає свій набір завдань та обов’язків працівника; обов’язковий мінімум знань, а також кваліфікаційні вимоги.

Зокрема, пропуском на посаду кондитера* 3-го розряду є повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

* Аналогічні кваліфікаційні вимоги висуваються до пекаря 3-го розряду і кухаря 3-го розряду.

Приклади робіт, які може виконувати такий кондитер: виготовляння різних видів тіста; нанесення трафаретного малюнка за еталоном од­нією фарбою або з нескладним поєднанням фарб із різних видів сировини; випікання (смаження) виробів, визначення їх готовності.

Інакше кажучи, кондитером 3-го розряду може стати навіть нещодавній випускник школи (профільна освіта не потрібна). Але! За умови, що він пройшов профпідготовку на виробництві. Наприклад, офіційно стажувався у виробничих компаніях, кондитерських цехах, закладах ресторанного господарства. Підійдуть також майстер-класи, курси або семінари з обов’язковою виробничою практикою. Зауважте: дипломи про присвоєння робочої кваліфікації можуть видавати тільки освітні установи, в яких є ліцензія Міністерства освіти і науки. І ще… Не плутайте такі освітні заходи з курсами, спрямованими на підвищення кваліфікації. Це різні речі.

Отже, офіційний висновок буде таким. Якщо в кондитерській передбачається масове виробництво простих еталонних виробів (за затвердженою рецептурою), то колишня вихователька дитячого садка може бути найнята як кондитер 3-го розряду.

Але! Насправді, якщо талант очевидний, то втрачати цінні кадри не потрібно. Відсутність документа про освіту або документа, що підтверджує наявність у нього відповідної спеціальності та кваліфікації, можна «побороти».

Навіть якщо такий «грішок» виявлять перевіряючі, ані звільнити такого працівника, ані покарати роботодавця вони не зможуть.

Дійсно, у КЗпП є «звільняючий» пункт 2 статті 40. Він передбачає можливість звільнення у зв’язку з виявленою невідповідністю виконуваній роботі або посаді, яку він займає, через недостатню кваліфікацію або стан здоров’я, що перешкоджають продовженню цієї роботи.

Водночас у статті 40 КЗпП ідеться про звільнення з ініціативи власника, а в нашому випадку власник у курсі того, що його кондитер насправді не має спеціальної освіти.

Документи консультації

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Порядок № 833 — Порядок проведення торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування населення, затверджені постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833.

Правила № 219 — Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 р. № 219.

Довідник кваліфікаційних характеристик № 65 — Довідник кваліфікаційних характеристик № 65. Випуск 65 «Торгівля та громадське харчування», затверджений наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 30.11.99 р. № 918.

Оформи передплату та читай все Передплатити журнал
stop

Схоже, що ви використовуєте блокувальник реклами :(

Щоб користуватися всіма функціями сайту, додайте нас у винятку!

Як відключити
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa
Powered by
Factor Web Solutions
Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.
Увійдіть, щоб читати більше! Авторизовані користувачі одержують безкоштовно 5 статей на місяць