Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення у бухгалтерському обліку права постійного користування земельними ділянками

Редакція ББ
Лист від 06.03.2009 р. № 31-34000-10-10/6424

Щодо відображення у бухгалтерському обліку права постійного користування земельними ділянками

 

Лист Міністерства фінансів України

від 06.03.2009 р. № 31-34000-10-10/6424

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення у бухгалтерському обліку права постійного користування земельними ділянками повідомляє.

Відповідно до пункту 5 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18.10.99 р. № 242, право користування земельною ділянкою відображається у складі нематеріальних активів за вартістю цього права, яка визначається відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

 

Заступник міністра фінансів України

Д. Фудашкін

 

КОМЕНТАР

 

Про проблеми, пов’язані з підходом Мінфіну до бухгалтерського відображення прав користування земельною ділянкою, ми вже писали1.

1 Див. лист Мінфіну від 31.12.2008 р. № 31-34000-10-16/46569 та коментар до нього, опубліковані в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 3, с. 4.

Дійсно, ахіллесовою п’ятою визнання прав користування нематеріальними активами є питання адекватного визначення їх вартості2.

Первісну вартість не може бути розраховано на підставі ціни придбання, оскільки таке право не продається, а надається безкоштовно. Для таких прав у принципі не існує активного ринку. Отже, визначити їх справедливу вартість, орієнтуючись на ринкові ціни, практично неможливо.

2 Про це ми згадували в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 4, с. 9.

Звернення Мінфіну до

Закону про оцінку майна3 виглядає аж ніяк не беззаперечним.

3

Закон України «Про оцінку майна, майнові права та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III.

По-перше, серед

обов’язкових випадків проведення оцінки відсутнє встановлення вартості прав землекористування.

По-друге, згідно зі

ст. 5 зазначеного Закону суб’єктом оціночної діяльності може бути лише особа, у складі якої працює хоча б один сертифікований оцінювач. Тому виникає запитання, чи може звичайне підприємство, у штаті якого немає оцінювачів, самостійно проводити оцінку в її розумінні, передбаченому Законом про оцінку майна?

Не хотілося б думати, що, пославшись у своєму листі на

Закон про оцінку майна, Мінфін цим змушує землекористувачів укладати договори з професійними оцінювачами на предмет визначення вартості відповідного нематеріального активу.

На наш погляд, посилання можна трактувати таким чином:

підприємства, що мають земельні ділянки на правах постійного користування, можуть самостійно оцінювати вартість таких прав, використовуючи ті стандарти оцінки, якими зазвичай керуються професійні оцінювачі.

 

Сергій Шемет

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі