Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Уряд затвердив Порядок оренди житла з правом викупу

Нормами

Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» від 25.12.2008 р. № 800-VI було введено поняття оренди житла з викупом.

На реалізацію зазначеної норми КМУ постановою

від 25.03.2009 р. № 274 затвердив Порядок оренди житла з викупом.

Згідно з цим

Порядком за договором оренди одна сторона — підприємство-орендодавець передає другій стороні —фізичній особі — орендарю житло за плату на довготривалий (до 30 років) строк, після закінчення якого або достроково, за умови сплати орендних платежів у повному обсязі (викупу житла), житло переходить у власність орендаря.

Орендодавець здійснює розпорядження житлом до сплати орендарем орендних платежів у повному обсязі. Орендар володіє і користується житлом, отриманим в оренду, а після сплати орендних платежів у повному обсязі набуває право власності на нього.

Об’єктом оренди

може бути квартира або її частина, житловий будинок або його частина, що призначаються та придатні для постійного проживання в них.

Договір оренди

укладається у письмовій формі, підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню та обов’язковій державній реєстрації. Договір вважається укладеним з моменту його державної реєстрації.

Орендні платежі

складаються з платежів на викуп житла та винагороди (доходу) орендодавця.

Вартість житла

, визначена у договорі оренди, складається з платежів на викуп житла та початкового внеску орендаря.

Винагорода (дохід) орендодавця визначається як процентна ставка від платежів на викуп житла, розмір якої встановлюється у договорі оренди.

Оплата спожитих житлово-комунальних послуг здійснюється орендарем.

У разі розірвання договору оренди орендар та інші особи, які проживають разом із ним, підлягають виселенню з житла без надання їм іншого житлового приміщення.

У разі смерті орендаря всі права та обов’язки за договором оренди переходять до спадкоємця.

 

Новини МСБО

19 березня 2009 року Рада з міжнародних стандартів бухобліку (IASB) та Рада із стандартів фінансового обліку (FASB) випустили проект документа щодо радикальних змін в обліку орендних операцій — Leases: Preliminary Views.

Проектом пропонується усунути відмінності в обліку фінансової та операційної оренди. Будь-яке майно, що орендується, пропонується відображати в балансі орендаря.

Обговорення проекту проводитиметься до 17.07.2009 р.

 

Зміни у сфері земельного законодавства

• Верховна Рада України

Законом від 05.03.2009 р. № 1066-VI1унесла зміни щодо правовстановлюючих документів на землю, а також порядку розділу та об’єднання земельних ділянок.

1 Коментар до цього Закону читайте в наступному номері газети.

Закон набуває чинності з 2 травня 2009 року.

• Розширено перелік суб’єктів, звільнених від сплати земельного податку (

Закон України від 05.03.2009 р. № 1104-VI).

• Згідно з нормами постанови КМУ

від 12.05.2000 р. № 783 Держкомзем зобов’язаний надавати інформацію про щорічну індексацію грошової оцінки земель. На виконання зазначеного завдання Держкомзем листом від 09.01.2009 р. № 14-22-6/87 повідомив, що нормативну грошову оцінку земель станом на 01.01.2009 р. за 2008 рік необхідно індексувати на коефіцієнт індексації 1,152 .

Для забезпечення справляння деяких податків та платежів у 2009 році нормативна грошова оцінка земель населених пунктів, яку проведено за вихідними даними станом на 01.04.96 р., та грошова оцінка сільськогосподарських угідь на 01.07.95 р., підлягає індексації станом на

01.01.2009 р. на коефіцієнт 3,022.

 

Можливе ужорсточення у сфері пенсійного страхування

5 березня 2009 року Верховна Рада України прийняла Закон (

законопроект від 03.04.2008 р. № 2315), норми якого змінюють міру відповідальності за порушення законодавства у сфері пенсійного страхування. Якщо Президент підпише цей документ, діятимуть жорсткіші санкції для посадових осіб підприємства і, навпаки, зменшиться міра відповідальності для суб’єктів господарювання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі