Теми статей
Обрати теми

Первинна документація: чи є обов’язковими до вжитку типові форми?

Редакція ББ
Стаття

Первинна документація:

чи є обов’язковими до вжитку типові форми?

Зураб Натієв, адвокат

 

Розглянемо досить поширену ситуацію.

Під час перевірки податківці вимагають застосування тільки типових форм документів, що мають відповідні державні коди.

У той же час багато різних операцій підприємства оформлені первинними документами нетипових форм. Операції, що підтверджені документами, складеними не за типовими формами, податківцями ставляться під сумнів.

Зокрема, піддається сумніву виправданість віднесення до складу витрат підприємства тих видатків, які підтверджені нетиповими первинними документами.

Чи повинно підприємство для підтвердження витрат використовувати виключно типові форми первинних документів, що мають офіційне кодування?

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон про податок на прибуток

— Закон «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про бухоблік —

Закон «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Положення № 88

— Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88.

Методрекомендації № 30

— Методичні рекомендації з формування собівартості будівельно-монтажних робіт, затверджені наказом Держбуду від 16.02.2004 р. № 30.

 

Невикористання типових форм підприємствами може бути зумовлено або відсутністю типової форми, призначеної для оформлення певної операції (для деяких операцій типові форми й зовсім не існують), або незручністю існуючих форм у застосуванні.

Відповідно до п.п. 5.3.9 Закону податок на прибуток не належать до складу валових витрат будь-які витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення податкового обліку.

Згідно з роз’ясненням, наданим у листі ДПАУ від 31.03.2006 р. № 1931/х/15-0314, документами, зазначеними в п.п. 5.3.9 Закону про податок на прибуток, є первинні бухгалтерські документи.

Відповідно до п. 2.4. Положення № 88 первинні документи (на паперових і машинозчитуваних носіях інформації) для надання їм юридичної сили і доказовості повинні мати такі обов’язкові реквізити:

— назва підприємства, установи, від імені яких складено документ;

— назва документа (форми);

код форми;

— дата і місце складання (форми);

— зміст господарської операції та її вимірники (у натуральному і вартісному виразі);

— посади, прізвища і підписи осіб, відповідальних за дозвіл та здійснення господарської операції та складання первинного документа.

Відповідно до п. 2.7 Положення № 88 первинні документи складаються на бланках типових форм, затверджених Міністерством статистики України, а також на бланках спеціалізованих форм, затверджених міністерствами і відомствами України. Документування господарських операцій може здійснюватись з використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні обов’язково містити реквізити типових або спеціалізованих форм

Разом з тим, згідно з п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік первинні облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов’язкові реквізити:

— назва документа (форми);

— дата і місце складання;

— назва підприємства, від імені якого складено документ;

— зміст та обсяг господарської операції;

— одиниця виміру господарської операції;

— посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення;

— особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Закон про бухоблік

не містить вимоги стосовно використання підприємствами виключно типових форм первинних документів.

Таким чином, на відміну від

Положення № 88, яке затверджене наказом Міністерства фінансів у 1995 році, Закон про бухоблік, прийнятий Верховною Радою України в 1999 році, не включає код форми до обов’язкових реквізитів первинного документа.

Виходячи з викладеного,

можна дійти висновку, що з набуттям чинності Законом про бухоблік, підприємства можуть використовувати в своїй діяльності первинні документи не тільки типових форм з кодами.

Держбуд України також не наполягає на кодуванні первинної документації.

У

п. 2 і п. 7 розділу VII Методрекомендацій № 30 згадується про кодування первинних документів, що підтверджують витрати. Проте в листі Держбуду від 25.10.2004 р. № 8/1-1053 було визнано, що таке кодування документів не є обовязковим.

Більше того, навіть

Держкомстат визнає, що в деяких випадках застосування типових форм є неефективним. Наприклад, у листі Держкомстату від 04.12.2002 р. № 03-04-05/99 ішлося про типову форму № М-23:

«

Затверджена наказом Мінстату України від 21.06.96 № 193 типова форма первинного обліку № М-23 «Акт про витрату давальницьких матеріалів» призначена для обліку матеріалів замовника. Складання цієї форми для списання матеріалів з матеріально відповідальних осіб підприємств всіх форм власності є необов’язковим. Крім того, слід зазначити, що використання форми № М-23, що не містить нормативних показників, є недоцільним при здійсненні будівництва з залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, установ і організацій державної форми власності, коли списання матеріалів з матеріально відповідальних осіб проводиться на основі Державних будівельних норм України (ДБН)».

Таким чином, орган, що уповноважений видавати типові документи, і є головним джерелом документального форматування, не наполягає на їхній обов’язковості.

Це означає, що і в тих випадках, коли відовідна типова форма під певну операцію існує, підприємства мають право використовувати інші документи, що підтверджуватимуть таку операцію. І в такому разі реквізити, перелічені в

Законі про бухоблік, слід розглядати як мінімально необхідні для того, щоб визнати легітимність цього документа.

Отже, витрати підприємства можуть підтверджуватися такими документами, які повністю відповідають тільки тим вимогам, що встановлені п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік. Установлення додаткових вимог до первинних документів вважаємо безпідставним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі