Теми статей
Обрати теми

Вивезення ґрунту з будмайданчика

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Вивезення ґрунту з будмайданчика

 

За цей ґрунт забудовник отримав грошові кошти. Чи можна на суму цих коштів зменшити собівартість будівельно-монтажних робіт?

При виконанні будівельно-монтажних робіт забудовник вивіз із будівельного майданчика кілька самоскидів ґрунту.

 

Дуже багато в цій ситуації залежить від конкретних умов будівництва: від того, хто є замовником, власником чи користувачем земельної ділянки, а також від проектної документації.

У

листі Держбуду від 24.11.2003 р. № 7/5-1152 зазначається таке:

«Будівельно-монтажні роботи зі спорудження будь-яких об’єктів повинні провадитися з дотриманням вимог природоохоронного законодавства та забезпечувати ефективний захист навколишнього природного середовища (земель, надр, водних об’єктів, атмосферного повітря, рослинного та тваринного світу) від забруднення і пошкодження. Заходи щодо забезпечення цього повинні бути

передбачені у проектно-кошторисній документації на будівництво об’єкта. В проектній документації зазначаються обґрунтування засобів зняття та збереження родючого шару ґрунту, транспортування його до місця складування (або тимчасового зберігання) та нанесення родючого шару ґрунту на земельну ділянку, яка відновлюється, обсяги ґрунту, що використовуються при зворотній засипці, та обсяги ґрунту, які підлягають вивезенню із зазначенням відстані транспортування та місця вивантаження, визначеного на підставі довідки місцевих органів виконавчої влади. Під цим оглядом питання щодо подальшого використання залишків ґрунту вирішують місцеві органи влади та інвестор (замовник)».

Таким чином, якщо вивезення надлишків ґрунту передбачено у проекті будівництва і розпорядження такими надлишками входить до компетенції забудовника, то йому необхідно заручитися

узгодженням вивезення з місцевими органами влади.

Ми припускаємо, що в деяких ситуаціях без особливих

спеціальних узгоджень забудовник може й обійтися. Але це можливо тільки тоді, коли глибина вилучення ґрунту незначна, а забудовник є офіційним землевласником або землекористувачем.

У

листі Державної геологічної служби від 27.01.2004 р. № 30/4-47, присвяченому аналізу правомірності розробки та продажу ґрунту при звільненні будмайданчика, зазначається таке:

«Згідно зі ст. 23 Кодексу України про надра землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право

без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати для своїх господарських і побутових потреб корисні копалини місцевого значення глибиною розробки до двох метрів.

Видобування корисних

копалин місцевого значення із застосуванням спеціальних технічних засобів, які можуть призвести до небажаних змін навколишнього природного середовища, погоджуються з місцевими радами народних депутатів та органами міністерства охорони навколишнього природного середовища України на місцях».

У разі якщо всі зазначені вище умови не дотримано і операція з вивезення надлишків ґрунту є для забудовника

незаконною, головбух має показати в обліку кошти, що надійшли від продажу ґрунту, як надходження, отримані без достатніх підстав. Інакше кажучи, цю суму буде відображено в зобов’язаннях до того моменту, коли буде з’ясовано питання про законну приналежність ґрунту і отриманих за нього коштів.

Якщо ґрунт формально належить не забудовнику, то землевласник може оформити

договір доручення на вивезення ґрунту. У такому разі забудовник як посередник повинен буде перерахувати отримані за ґрунт кошти законному власнику — землевласнику.

Такого роду операції регламентуються спеціальними нормами

п. 4.7. Закону про ПДВ та п. 7.9. Закону про податок на прибуток.

Це означає, що в податковому обліку податку на прибуток буде відображено лише посередницьку

винагороду забудовника (якщо таку передбачено угодою сторін). Податкові зобов’язання посередника з ПДВ виникнуть за звичайними правилами п. 7.3 Закону про ПДВ, а податковий кредит — при перерахуванні коштів землевласнику.

Якщо ж забудовник має право розпоряджатися ґрунтом і операцію вивезення ґрунту належним чином погоджено, то надходження від його реалізації, дійсно,

по суті, зменшують вартість будівництва.

У світовій практиці іноді подібного роду несистематичні надходження можуть

знижувати собівартість об’єкта, що зводиться. Так, у параграфі 17 МСБО «Будівельні контракти» зазначається, що витрати, які безпосередньо відносяться до конкретного контракту, «можуть зменшуватися за рахунок будь-якого непередбачуваного доходу, який не включається в дохід від контракту, наприклад дохід від продажу надлишку матеріалів, а також механізмів та обладнання наприкінці контракту».

Однак вітчизняній традиції, скажемо прямо, така практика не властива. Тому, на наш погляд, забудовнику доцільно віднести надходження від продажу землі не у

зменшення витрат, а у збільшення доходів від іншої операційної діяльності. Податковий облік таких сум вестиметься за звичайними правилами першої події.

 

Єгор Трубніков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі