Теми статей
Обрати теми

Роботи з капітального ремонту підлягають ліцензуванню

Редакція ББ
Лист від 22.01.2009 р. № 22/9-281

Роботи з капітального ремонту підлягають ліцензуванню

 

Лист Мінрегіонбуду та Держархбудінспекції України від 22.01.2009 р. № 22/9-281

 

Відповідно до статті 17 Закону України «Про архітектурну діяльність» з 1 січня 2008 року ліцензуванню підлягає господарська діяльність, пов'язана із створенням об'єктів архітектури.

Комплекс робіт, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, визначено статтею 4 зазначеного Закону. Цей комплекс робіт уключає нове будівництво, реконструкцію, реставрацію та капітальний ремонт.

Таким чином, для здійснення робіт з капітального ремонту суб'єкту господарювання необхідно отримати ліцензію на провадження господарської діяльності, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури, у порядку, визначеному постановою КМУ «Про ліцензування певних видів господарської діяльності в будівництві» від 05.12.2007 р. № 1396.

Роботи з поточного ремонту під дію

Закону України «Про архітектурну діяльність» не підпадають.

Згідно з

листом Держбуду України від 30.04.2003 р. № 7/7-401 капітальний ремонт будівлі — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, що передбачає заміну, відновлення та модернізацію конструкцій та обладнання будівель у зв'язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також поліпшення планування будівлі та благоустрою території без зміни будівельних габаритів об'єктів. Капітальний ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частини (за умови їх автономності).

Поточний ремонт

— це комплекс ремонтно-будівельних робіт, що передбачає систематичне і своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та запобігання передчасному знесенню конструкцій та інженерного устаткування. Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що належать до капітального ремонту (крім робіт, що передбачають заміну і модернізацію конструктивних елементів будівлі). Поточний ремонт повинен проводитися з періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію будівлі чи об'єкта з моменту закінчення його будівництва (капітального ремонту) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт (реконструкцію).

 

Заступник начальника А. Странніков

 

КОМЕНТАР

 

Відповідно до

ст. 17 Закону про архітектурну діяльність1 ліцензуванню підлягає «господарська діяльність, пов'язана із створенням об'єктів архітектури».

1 Закон України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.99 р. № 687-XIV, із змінами та доповненнями.

Разом з тим у нових

Ліцензійних умовах у сфері будівництва2, що нещодавно набули чинності, мова йде про «господарську діяльність у будівництві, пов'язану із створенням об'єктів архітектури».

2 Ліцензійні умови провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, затверджені наказом Мінрегіонбуду України від 27.01.2009 р. № 47. Коментар до них див. на с. 25–31 цього номера газети.

Таким чином, Мінрегіонбуд свідомо пішов на певне обмеження ліцензійного діапазону тільки тими роботами, що належать власне до будівництва (нехай і в широкому розумінні цього терміна).

У цьому контексті відсутність вимог щодо ліцензування робіт з поточного ремонту виглядає доволі логічно. Проте головна проблема полягатиме в тому, яким чином коректно провести межу між роботами капітального та поточного характеру.

 

Єгор Трубніков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі