Теми статей
Обрати теми

Строк передачі об'єкта нерухомості на баланс балансоутримувача

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Строк передачі об’єкта нерухомості на баланс балансоутримувача

 

Забудовник здає об’єкт у квітні 2009 року. У договорах про участь у фонді фінансування будівництва (ФФБ) та Правилах ФФБ зафіксовано положення про те, що забудовник зобов’язаний передати об’єкт на баланс ОСББ протягом 6 місяців з дня введення об’єкта в експлуатацію.

Чи можуть довірителі вимагати скорочення цього строку внаслідок змін, унесених до законодавства в березні 2009 року?

 

Положення про піврічний строк передачі новобудови на баланс ОСББ було передбачено у ст. 19 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» від 19.06.2003 р. № 978-IV (далі — Закон про фінансово-кредитні механізми).

З 12 березня 2009 року набрали чинності зміни до

Закону про фінансово-кредитні механізми, унесені Законом від 18.12.2008 р. № 692-VI1..

1 Коментарі до цього Закону опубліковано в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 7, с. 28, 37.

Одна з цих змін стосується і наведеного положення: цей строк тепер становить 120 днів.

Таким чином, строк передачі об’єкта на баланс ОСББ тепер дорівнює 120 днів, тобто він скоротився приблизно на 60 днів

.

Незважаючи на це,

положення договорів, укладених до 12 березня 2009 року, зберігають свою актуальність. Адже Законом від 18.12.08 р. № 692-VI не передбачено його зворотної дії.

Крім того, необхідно відзначити певну умовність цієї законодавчої норми. Справа в тому, що передача об’єкта — операція двостороння. Тому, крім волі самого забудовника, для її реалізації потрібні як мінімум наявність і відповідна воля другої сторони.

Не таємниця, що як створення ОСББ, так і закріплення об’єкта за іншими балансоутримувачами, не завжди відбувається в застережені законами строки. Тому забудовник нерідко потрапляє в халепу: він і радий би підписати відповідний акт із балансоутримувачем, але не може цього зробити чи то через відсутність приймаючої сторони, чи то внаслідок бюрократичної тяганини з боку майбутнього балансоутримувача.

Тому вимоги

ст. 19 Закону про фінансово-кредитні механізми, на наш погляд, слід трактувати таким чином: забудовник зобов’язаний у застережений законом строк забезпечити свою готовність до передачі об’єкта. А чи відбудеться така передача фактично, залежить не тільки від самого забудовника.

 

Іван Чалий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі