Теми статей
Обрати теми

Доплати за заміщення відсутнього працівника

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Доплати за заміщення відсутнього працівника

 

Працівник будівельного підприємства разом з основними обов’язками виконує обов’язки тимчасово відсутнього фахівця. Чи правомірне включення такої доплати до складу валових витрат підприємства?

 

Основним нормативним документом, що здійснює правове регулювання трудових відносин, є Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). Згідно зі ст. 105 КЗпП працівникам, які виконують поєднання професій чи заміщення тимчасово відсутнього працівника, здійснюється доплата в розмірах, визначених відповідно до умов колективного договору.

Ця доплата включається до фонду додаткової заробітної плати підприємства (п.п. 2.2.1 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5).

Щодо податкового обліку такої доплати, то порядок ведення податкового обліку з податку на прибуток регулюється нормами Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

До складу валових витрат

платника податків можна включити суми будь-яких витрат, здійснюваних у вигляді компенсації вартості товарів (робіт, послуг), що придбаваються для використання у власній господарській діяльності (п. 5.1 Закону про податок на прибуток) . При цьому не слід забувати про обмеження, зазначені в п. 5.3 Закону про податок на прибуток.

Нормами

п.п. 5.6.1 Закону про податок на прибуток передбачено, що до складу валових витрат платника податку належать витрати на оплату праці найнятих робітників, а саме: витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати й інших видів заохочень і будь-яких інших виплат, установлених за домовленістю сторін.

Ураховуючи викладене вище, вважаємо, що витрати на доплату за заміщення тимчасово відсутнього працівника на підставі

п.п. 5.6.1 Закону про прибуток може бути включено до складу валових витрат за умови зв’язку таких витрат з господарською діяльністю підприємства.

 

Володимир Овчаров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі