Теми статей
Обрати теми

Статистична звітність будівельних організацій

Редакція ББ
Стаття

Статзвітність будівельних організацій

Ольга Кожушко, консультант

 

Крім звичайної статистичної звітності, що подається всіма організаціями незалежно від виду діяльності, будівельні підприємства зобов’язані подавати спеціальну звітність за будівництвом. Що включає ця звітність? Які особливості слід ураховувати? Про це ми сьогодні й поговоримо.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 12.07.84 р. 8073-X.

Закон про забудову

— Закон України «Про планування та забудову територій» від 20.04.2000 р. № 1699-III.

Наказ № 217

— наказ Держкомстату України «Про затвердження форм державних статистичних спостережень за статистикою дозволів на будівництво» від 16.07.2007 р. № 217.

Наказ № 254

— наказ Держкомстату України «Про затвердження форм державних статистичних спостережень за статистикою будівництва та капітальних інвестицій» від 27.07.2007 р. № 254.

Порядок № 923

— Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджений постановою КМУ від 08.10.2008 р. № 923 (у редакції постанови КМУ від 20.05.2009 р. № 534).

Інструкція № 519

— Інструкція зі складання форм № 1-буд «Інформація про отримання дозволу на виконання будівельних робіт» і № 2-буд «Звіт про реалізацію дозволу на виконання будівельних робіт» державних статистичних спостережень за статистикою дозволів на будівництво, затверджена наказом Держкомстату України від 17.09.2004 р. № 519.

Інструкція № 430

— Інструкція із заповнення форми № 1-кб (строкова) «Звіт про виконання будівельних робіт», затверджена наказом Держкомстату України від 20.12.2005 р. № 430.

Інструкція № 286

— Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату України від 28.09.2005 р. № 286.

Державний класифікатор будівель та споруд

— Державний класифікатор будівель та споруд ДК 018-2000, затверджений наказом Держстандарту України від 17.08.2000 р. № 507.

Класифікатор видів економічної діяльності

— Національний Класифікатор видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджений наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375.

 

Спеціальна статистика в будівництві

Статистика будівництва — це галузь економічної статистики, що вивчає явища та процеси, пов’язані зі здійсненням капітальних вкладень у відтворення основних фондів та з виробничою діяльністю будівництва.

Показники статистики будівництва дозволяють оцінити стан будівельного ринку, тенденції його розвитку, вивчити регіональні особливості, забезпечити користувачів достовірною статистичною інформацією про будівельну діяльність, сформувати дані про обсяги інвестицій, основних фондів, будівельних робіт (послуг).

Разом із загальною для всіх статистичною звітністю з праці, фінансів тощо підрядні організації подають до органів державної статистики спеціальні форми статистичної звітності зі статистики будівництва. До них належать:

форма № 1-буд «Інформація про отримання дозволу на виконання будівельних робіт»;

форма № 2-буд «Звіт про реалізацію дозволу на виконання будівельних робіт»;

— форма № 1-кб (строкова) «Звіт про виконання будівельних робіт».

Розглянемо порядок та особливості заповнення зазначених форм.

 

Статистика дозволів на будівництво

Статистика дозволів на будівництво включає:

— інформацію про отримання дозволу на виконання будівельних робіт (

форма № 1-буд);

— звіт про реалізацію дозволу на виконання будівельних робіт (

форма № 2-буд).

Зазначені форми статистичних спостережень затверджено

наказом № 2171. Порядок їх заповнення регламентується Інструкцією № 519.

1 З 1 квітня 2010 року наказ № 217 втратить чинність. Звіти за перший квартал 2010 подаватимуться за формами, затвердженими наказом Держкомстату України «Про затвердження форм державних статистичних спостережень № 1-буд (квартальна) «Інформація про отримання дозволу на виконання будівельних робіт» і № 2-буд (квартальна) «Звіт про реалізацію дозволу на виконання будівельних робіт» від 06.07.2009 р. № 232.

Тепер окремо розберемося з особливостями заповнення кожної з наведених вище форм.

Форма № 1-буд

. Згідно з положеннями Інструкції № 519 форма № 1-буд (квартальна) «Інформація про отримання дозволу на виконання будівельних робіт» подають усі забудовники, які у звітному періоді отримали дозвіл на виконання будівельних робіт щодо нового будівництва, розширення або реконструкції будівель та споруд. Цей звіт подається до органів державної статистики не пізніше 10 числа після звітного періоду.

Звіт за

формою № 1-буд уключає два розділи:

розділ 1. «Загальні відомості».

У ньому міститься інформація про дозвіл на роботи з будівництва та про замовника (забудовника), який його отримав;

розділ 2. «Проектні дані».

Представлено проектні дані про об’єкт будівництва, на який отримано дозвіл. До таких даних належать відомості про цільове (функціональне) призначення нежитлового приміщення, споруди, характер будівництва, загальний будівельний об’єм нової будівлі, його площу, вартість будівництва та будівельно-монтажних робіт у складі інвесторської вартості будівництва.

При заповненні окремих рядків другого розділу

форми № 1-буд слід мати на увазі, що будівельний об’єм надземної та підземної частин будівлі, обмежений зовнішніми обмежувальними поверхнями будівлі, визначається як різниця забудованої площі на встановлену висоту, що включає в себе також об’єм будівельних конструкцій.

Загальна площа в цілому як житлової, так і нежитлової нової будівлі визначається як сума площ усіх поверхів будівлі

(уключаючи технічні, мансардні, цокольні та підвальні), виміряних у межах внутрішніх поверхонь зовнішніх стін, а також площ балконів та лоджій.

Форма № 2-буд

(квартальна) «Звіт про реалізацію дозволу на виконання будівельних робіт» згідно з Інструкцією № 519 подається всіма забудовниками, які у звітному періоді:

— реалізували дозвіл, тобто ввели в експлуатацію закінчені будівництвом будівлю чи споруду або завершили інші роботи з будівництва, що прийняті в експлуатацію в установленому порядку;

— здійснювали роботи з будівництва, уключаючи тимчасово припинені та законсервовані об’єкти, станом на 1 січня наступного за звітним роком.

Звіт за зазначеною формою подають до органів державної статистики

не пізніше 8 числа після звітного періоду.

Звіт про реалізацію дозволу на виконання будівельних робіт

уключає п’ять розділів:

розділ 1 «Загальні відомості»

містить загальні дані щодо об’єкта будівництва. Зазначимо, що для забудовників, які звітували за формою № 1-буд, відомості в рядках 1.1, 1.3, 1.5, 1.7, 1.8, 1.9 і 1.10 форм № 2-буд мають відповідати відомостям рядків 2.01, 1.05, 1.08, 2.08, 2.05, 2.12 і 2.10 форм № 1-буд;

розділ 2 «Завершені будівництвом будівлі, споруди»

заповнюють замовники, які у звітному періоді закінчили будівельні роботи щодо нового будівництва, реконструкції або розширення будівель та споруд і прийняли їх в експлуатацію в установленому порядку незалежно від строку будівництва згідно з дозволом.

У цьому розділі зазначається

дата введення в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта. Нагадаємо, такою датою є дата видання зареєстрованого інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю свідоцтва про відповідність побудованого об’єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм та правил (ст. 30-1 Закону про забудову, п. 17 Порядку № 923).

Також тут проставляються відомості про фактично введену в дію потужність будівлі чи споруди, її розмір, відображається фактична вартість основних фондів, прийнятих в експлуатацію (згідно з актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта).

Крім зазначеного другого розділу

форма № 2-буд також містить:

розділ 2.1 «Кількість квартир у житловому будинку та їх площа»;

розділ 2.2 «Комфортність житлової будівлі»;

розділ 2.3 «Поверховість нової житлової будівлі».

Розділи 2.1

і 2.2 заповнюють замовники, які в звітному періоді завершили нове будівництво, розширення або реконструкцію існуючої житлової будівлі, яку прийнято в експлуатацію в установленому порядку. Зазначимо, що в розділі 2.1 наводяться дані щодо загальної площі квартир, що складається з житлової площі та площі підсобних приміщень. До житлової площі включається площа житлових кімнат: їдалень, спальних, дитячих та інших житлових кімнат усередині квартири. До підсобних приміщень належать приміщення, розташовані всередині квартири: кухні, коридори, санвузли, ванні та гардеробні кімнати, вбудовані шафи та інші приміщення.

Розділ 2.3

заповнюють замовники, які у звітному періоді завершили будівництво.

Розділ 3 «Будівельний матеріал, який переважно використано при облаштуванні зовнішніх стін нових будівель»

заповнюють замовники, які у звітному періоді ввели в дію житлову або нежитлову нову будівлю.

Розділ 4 «Стан будівництва незавершеної будівлі, споруди»

заповнюється один раз на рік замовниками, які здійснюють нове будівництво, розширення та реконструкцію діючих будівель, споруд, незалежно від наявності дозволів на будівництво. До розділу включаються також дані про тимчасово припинене та законсервоване будівництво (фінансування якого у звітному періоді не здійснювалося або кошти виділено тільки на консервацію).

Забудовники

, які здійснюють будівництво індивідуальних житлових будинків, цей розділ не заповнюють.

Розділ 5 «Додаткова інформація про будівлю, споруду, визначені постановою Кабінету міністрів України на звітний рік»

заповнюють замовники за окремою вказівкою органів державної статистики, що здійснюють будівництво будівель або споруд, визначених постановами КМУ у звітному році. У розділі наводяться дані про обсяг освоєних інвестицій в основний капітал (капітальних вкладень) за будівлею чи спорудою з початку року по звітний квартал уключно, у фактичних цінах відповідного року.

Зазначимо, що органи виконавчої влади міст, селищ, районів, сіл та місцеві державні адміністрації складають звіти за кожною будівлею індивідуальної забудови, а також, за окремою вказівкою органів державної статистики, — на об’єкти, забудовниками яких є фізичні особи — підприємці.

Звіти за формами № 1-буд і № 2-буд

складаються окремо на кожну будівлю та інженерну споруду. Види будівель і споруд згідно з Державним класифікатором будівель і споруд наведено в табл. 1.

Таблиця 1

Перелік будівель та споруд

Будівлі

житлові

будинки квартирного типу, гуртожитки, дачні (садові) будинки

нежитлові

готелі, ресторани та подібні будівлі, будівлі офісні, торговельні, транспорту та засобів громадського зв’язку, промислові будівлі та склади, будівлі для громадських виступів, заклади освітнього, медичного та санаторного призначення тощо.

Інженерні споруди

Транспортні споруди

Автостради, вулиці та дороги, залізниці, льотно-посадочні смуги, мости, естакади, тунелі та метро, порти, канали, греблі та інші водні споруди

Трубопроводи, комунікації та лінії електропередачі

Магістральні трубопроводи, комунікації та лінії електропередачі, місцеві трубопроводи й комунікації

Комплексні промислові споруди

Споруди гірничопромислових та добувних підприємств, підприємств електроенергетики, хімічної промисловості тощо та які не мають характерних ознак будинків (електростанції, збагачувальні фабрики тощо)

Інші інженерні споруди

Споруди спортивного або розважального призначення, інші інженерні споруди, не класифіковані раніше

 

Статистика діяльності будівельних підприємств

Статистика діяльності підрядників наведена спостереженням за

формою № 1-кб (строкова) місячна «Звіт про виконання будівельних робіт». Його до органу державної статистики за місцеперебуванням подають юридичні особи та відокремлені підрозділи, що виконують будівельні роботи, не пізніше 3 числа після звітного періоду.

Форму № 1-кб

затверджено наказом № 2542. Порядок його заповнення регламентується Інструкцією № 430.

2

З 1 лютого 2010 року наказ № 254 втратить чинність. Звіт за новою формою подаватиметься згідно з наказом Держкомстату України «Про затвердження форм державних статистичних спостережень за статистикою капітальних інвестицій, інвестиційних проектів, основних засобів та діяльності будівельних підприємств» від 30.07.2009 р. № 292.

Звіт про виконання будівельних робіт

складається з трьох розділів:

Розділ 1. «Обсяг будівельних робіт».

Нагадаємо, що до будівельних робіт відповідно до Класифікації видів економічної діяльності (секція F «Будівництво») належать роботи з підготовки будівельних ділянок, будівництво завершених будівель, оснащення будівель та завершення будівництва й оренди обладнання для будівництва з обслуговуючим персоналом.

Перший розділ

форми № 1-кб містить такі відомості:

1) дані про обсяг виконаних будівельних робіт

власними силами підприємств та відокремлених підрозділів за укладеними договорами підряду та субпідряду, а також робіт, виконаних господарським способом. Зазначимо, що до вартості будівельних робіт уключається вартість будівельних, монтажних та інших робіт, що виконуються під час нового будівництва, розширення, реконструкції, реставрації, капітального й поточного ремонту будівель, споруд, технічного переоснащення підприємств.

Вартість матеріалів замовника

(у тому числі наданих на давальницьких умовах) уключається до обсягів будівельних робіт за фактичною вартістю їх придбання.

При здійсненні монтажу обладнання до обсягу будівельних робіт

уключається тільки вартість виконання робіт з монтажу обладнання, без урахування вартості його придбання, за винятком обладнання внутрішнього водопроводу, каналізації, опалювання, газопостачання, вентиляції та кондиціонування повітря (уключаючи вартість опалювальних казанів, радіаторів, калориферів, бойлерів та інших санітарно-технічних виробів та обладнання), а також інших внутрішніх трубопроводів, що забезпечує функціонування будівлі;

2) вартість робіт з капітального та поточного ремонту будівель і споруд, у тому числі за договорами з громадянами за рахунок їх коштів. Нагадаємо:

капітальний ремонт будівлі — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, що передбачає заміну, відновлення та модернізацію конструкцій і обладнання будівель у зв’язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також поліпшення планування будівлі та благоустрою території без зміни будівельних габаритів об’єкта. Капітальний ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин (за умови їх автономності).

Поточний ремонт

— це комплекс ремонтно-будівельних робіт, що передбачає систематичну та своєчасну підтримку експлуатаційних якостей і попередження передчасного зносу конструкцій та інженерного обладнання. Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, що класифікуються як такі, що належать до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі). Поточний ремонт має здійснюватися з періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію будівлі чи об’єкта з моменту завершення її будівництва (капітального ремонту) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт (реконструкцію).

До поточного ремонту

не належать роботи з утримання та поточного ремонту автодоріг, мостів, переїздів, інших дорожніх споруд, що відносяться згідно з Класифікацією видів економічної діяльності до секції «І»;

3) інформація про обсяг реалізованих будівельних робіт, виконаних за договорами підряду, розрахованими за типовими формами первинного обліку, що оформлені як підстава для розрахунку із замовниками (незалежно від надходження платежів за нього). При цьому обсяг

реалізованих будівельних робіт визначається як вартість реалізованих будівельних і монтажних робіт, виконаних під час нового будівництва, розширення, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення підприємств і ремонту будівель та споруд.

До обсягу реалізованих будівельних робіт

не включаються поворотні суми від розбирання матеріалів, виробів та конструкцій, авансова плата та вартість матеріалів, наданих замовником, що містяться у вартості будівельних робіт, виконаних за договором підряду.

Підприємством-підрядником, що залучає до виконання будівельного договору інше підприємство (субпідрядника), зазначається

загальний обсяг реалізованих будівельних робіт, уключаючи роботи, виконані субпідрядником. Зауважимо, що зазначена інформація заповнюється з місячним запізненням;

4) дані про обсяг реалізованих робіт, виконаних субпідрядником за договором субпідряду (також заповнюється

з місячним запізненням).

Згідно з

п. 1.1 Інструкції 430 у цьому розділі відображаються дані (у цілих числах) за вартістю виконаних і реалізованих будівельних робіт у фактичних цінах, без ПДВ.

Розділ 2 «Кількість працівників та оплата їх праці»

уключає інформацію про середньооблікову кількість працівників основного та допоміжного персоналу підприємства, які зайняті будівельною діяльністю, крім персоналу, зайнятого іншими видами діяльності. Також у розділі подаються дані про середню кількість позаштатних працівників — які працюють за цивільно-правовими договорами та зовнішні сумісники. Крім того, в розділі відображається фонд оплати праці штатних працівників. Усі показники 2 розділу форми № 1-кб розраховуються згідно з Інструкцією № 286 і наводяться за період з початку року з квартальною періодичністю з місячним запізненням (п. 2.1 Інструкції № 430).

Розділ 3 «Будівництво будов та інженерних споруд».

У цьому розділі за кожним видом будівель та інженерних споруд (див. табл. 1) відображається така інформація:

1) усі фактично відпрацьовані у звітному місяці (як оплачені, так і неоплачені) людино-години на будівельних майданчиках на території України. Ураховуються години, відпрацьовані робітниками, бригадирами, майстрами, учнями, які проходять практику, тобто персоналом, що безпосередньо зайнятий на будівельно-монтажних роботах.

Зазначимо, що до кількості відпрацьованих людино-годин слід також ураховувати наднормові людино-години, а також людино-години, відпрацьовані в нічні зміни, вихідні та святкові (неробочі) дні понад місячну норму (поза графіком), що оплачуються за підвищеними ставками.

До відпрацьованих людино-годин

не належать усі невідпрацьовані людино-години, навіть якщо їх було оплачено (наприклад, у разі простою, чергової відпустки, простою, передбаченого тарифною угодою, хвороби, незабезпеченості матеріалами, паливом, енергією, страйків), години скорочення тривалості роботи працівників, молодше 18 років, інші внутрішньозмінні перерви в роботі, передбачені законодавством;

2) обсяг будівельних робіт, виконаних власними силами підприємства (у фактичних цінах, без ПДВ). Дані наводяться тільки за звітний місяць (

п. 3.4 Інструкції № 430). Підставою для відображення у звітності вартості виконаних робіт за звітний місяць є дані первинного обліку.

Відповідно до

п. 3.1 Інструкції № 430 показників третього розділу форми № 1-кб наводяться за кожен окремий місяць з місячним запізненням (наприклад, у січні звітного року — за грудень попереднього року, у лютому — за січень звітного року тощо).

 

Відповідальність

Нагадаємо, що неподання до органів статистики даних для проведення державних статистичних спостережень або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою або із запізненням згідно зі

ст. 1863 КпАП тягне за собою адміністративний штраф у розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 — 255 грн.). У разі повторного порушення адмінштраф становитиме вже 15 — 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 — 425 грн.).

На закінчення статті наведемо таблицю-пам’ятку за формами та строком подання статистичних спостережень за будівництвом (див.

табл. 2).

 

Таблиця 2

Найменування форм

Індекс форми

Періодичність

Спосіб подання

Строк подання

Статистика дозволів на будівництво

Інформація про отримання дозволу на виконання будівельних робіт

1-буд

Квартальна

Строкова

Не пізніше 10 числа після звітного періоду

Звіт про реалізацію дозволу на виконання будівельних робіт

2-буд

Квартальна

Строкова

Не пізніше 8 числа після звітного періоду

Статистика діяльності будівельних підприємств

Звіт про виконання підрядних робіт

1-кб — строкова

Місячна

Строкова

Не пізніше 3 числа після звітного періоду

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі