Теми статей
Обрати теми

Новинка від Кабміну: новий порядок прийняття в експлуатацію приватних будинків

Редакція ББ
Стаття

Новинка від Кабміну: новий порядок прийняття в експлуатацію приватних будинків

Олександра Українець, консультант

Юлія Ляшенко, головний редактор

 

З 15 жовтня цього року вступив у дію новий порядок щодо прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних будинків, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт.

Відтепер приватні будинки, які було самочинно1 зведено в період з 05.08.92 р. до 01.01.2008 р., можна буде узаконити за спрощеною схемою: подати необхідні документи до БТІ та інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, заплатити адмінштраф й отримати сертифікат.

Проте така спрощена процедура потребує деяких уточнень та пояснень, які, на жаль, на сьогодні в законодавстві ще відсутні.

Тож розглянемо цей механізм детально...

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Цивільний кодекс

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

КпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про планування і забудову територій

— Закон України «Про планування і забудову територій» від 20.04.2000 р. № 1699-III.

Постанова № 1035

— постанова КМУ «Про затвердження Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт» від 09.09.2009 р. № 1035.

Тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію приватних будівель

— Тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт, затверджений постановою КМУ від 09.09.2009 р. № 1035.

Порядок № 534

— Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджений постановою КМУ від 08.10.2008 р. № 923 (у редакції постанови КМУ від 20.05.2009 р. № 534).

Положення про реєстрацію нерухомості

— Тимчасове положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 р. № 7/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 28.01.2003 р. № 6/5).

Державний класифікатор будівель і споруд

— Державний класифікатор будівель і споруд ДК 018-2000, затверджений наказом Держстандарту України від 17.08.2000 р. № 507.

Інструкція про проведення технічної інвентаризації

— Інструкція про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомості, затверджена наказом Держбуду України від 24.05.2001 р. № 127.

 

1 Тут і далі по тексту під самочинно збудованими об’єктами розуміються тільки ті, на будівництво яких не було отримано дозволу на виконання будівельних робіт. Так, за ст. 376 Цивільного кодексу до самочинно збудованих відносяться такі житлові будинки (будівлі, споруді, інше нерухоме майно):

1) якщо

вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети;

2) або

якщо вони збудовані або будуються без належного дозволу чи належно затвердженого проекту;

3) або

якщо вони збудовані або будуються з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

 

У чому полягає принцип узаконення по-новому

Кабмін визначив

Тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію приватних будівель, зведених фізичними особами без дозволу на виконання будівельних робіт у період з 5 серпня 1992 року до 1 січня 2008 року (далі — спрощена процедура). Забігаючи наперед, зауважимо, що під «приватними будівлями» розуміються будинки одноквартирні з допоміжними (нежитловими) приміщеннями, садові та дачні будинки, а також сараї (хліви), гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції, сміттєзбірники, колодязі, вигрібні ями, огорожі, ворота, хвіртки, замощення тощо (детально про це розглянуто далі — див. підрозділ «Що включається в поняття «приватні будівлі» для реалізації спрощеної процедури?»).

Для прийняття таких будинків в експлуатацію фізособі, яка бажає узаконити самозабудову, необхідно за місцем розташування будівлі подати до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю (далі — інспекції ДАБК) певний пакет документів до 31 грудня 2010 року, отримати

сертифікат відповідності та сплатити штраф, передбачений ст. 97 КпАП.

Наявність сертифіката відповідності

є підставою для оформлення права власності на об’єкти будівництва2 (ст. 30-1 Закону про планування і забудову територій).

2 Таку вимогу було закріплено в ст. 30-1 Закону про планування і забудову територій, зміни до якого було внесено з 15 жовтня 2009 року. Детально про це див.: «Дозвільна процедура в будівництві: до чого готуватися?»//«Будівельна бухгалтерія», 2009, № 7, с. 18 — 25.

Як бачимо, уряд вирішив піти на поступку і спростити громадянам процедуру легалізації їх нерухомого майна, самовільно зведеного, точніше такого, будівництво якого здійснювалося без попереднього дозволу на виконання будівельних робіт з боку інспекції ДАБК3.

3 Наскільки такі дії з боку уряду є продуманими і як ефективно вони втіляться в життя, покаже час... Нагадаємо лише, що ще влітку Кабмін затвердив новий порядок у частині спрощення приватизації земельних ділянок (це постанова КМУ «Порядок безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки» від 05.08.2009 р. № 844). Проте, як показує практика, запропонований механізм виявився нездійсненним від самого початку і вимагав колосального доопрацювання щодо затвердження ряду додаткових нормативно-правових актів, чого насправді не сталося. На місцях (маються на увазі відділення Держкомзему в населених пунктах України) працівники Держкомзему, яким, власне, і було доручено працювати «по-новому», були і залишаються дотепер у деякому сум’ятті та розгубленості, оскільки їх матеріальна, технічна і кадрова бази не були підготовлені до проведення приватизації землі за спрощеною процедурою.

З коментарем до цієї постанови ви можете ознайомитися, звернувшись до статті «Державний акт на землю за 30 днів (як працює постанова КМУ № 844) // «Місцеве самоврядування», 2009, другий рекламний номер, с. 9 — 14.

У чому ж полягає новизна такої процедури? Тепер з усього ланцюжка процедурних заходів, пов’язаних з узаконенням об’єкта будівництва, випадає ланка «звернення до суду», що раніше було обов’язковим для фізосіб, які мають намір узаконити свій самобуд.

Слід зауважити, що так званий «старий» механізм

узаконення об’єкта будівництва через суд, який діяв раніше, діє й зараз, але вже щодо легалізації тих об’єктів, які були зведені з 01.01.2008 р. Ця тема заслуговує окремого розгляду, тому в цій статті ми детально не зупинятимемося на тонкощах такої процедури, а обмежимося лише загальним описом плану заходів (див. інформаційний блок далі).

 

Механізм узаконення об’єкта будівництва, що діяв раніше і що діє зараз для тих об’єктів, які були зведені з 01.01.2008 р.

Здійснення будівельних робіт

на об’єктах містобудування без дозволу на виконання будівельних робіт або його перереєстрації, а також здійснення не зазначених у дозволі будівельних робіт вважається самовільним будівництвом і тягне за собою відповідальність згідно із законом (ст. 29 Закону про планування та забудову територій»).

Правові наслідки самовільного будівництва встановлено ст. 376 Цивільного кодексу.

Згідно зі ст. 376 Цивільного кодексу

«житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил».

За загальним правилом, наведеним у п. 2 ст. 376 Цивільного кодексу, в особи, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво, не виникає права власності на побудоване або таке, що будується, нерухоме майно. Водночас п. 3 ст. 367 Цивільного кодексу передбачена можливість виникнення права власності на збудоване нерухоме майно в особи, яка здійснила його будівництво. Умовою визнання права власності за такою особою є рішення суду. Але це рішення може ґрунтуватися на можливості надання земельної ділянки в установленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Отже, зі сказаного вище випливає, що узаконити самовільно збудований об’єкт нерухомості цілком можливо, але тільки через суд (причому незалежно від того, закінчене будівництво цього об’єкта чи об’єкт перебуває в процесі будівництва).

Для узаконення самочинно збудованого об’єкта будівництва фізособа здійснює певні дії, які полягають у такому.

Крок 1. Звернення до БТІ4 для проведення технічної інвентаризації об’єктів (з метою визначення самовільно зведених об’єктів та внесення їх до планових та інших матеріалів). При цьому на оригіналах інвентаризаційної справи, технічного паспорта і копіях планових та оцінних матеріалів, які видаються власникам, ставляться штампи «Самочинно збудовані».

4

Державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно здійснюють підприємства бюро технічної інвентаризації (далі — БТІ) у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць. Порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно в Україні закріплено в Положенні про реєстрацію нерухомості.

Крок 2. Звернення до органу пожежного нагляду і санітарно-епідеміологічної служби для одержання висновку про відповідність об’єкта пожежним та санітарним нормам і правилам.

Крок 3. Звернення до інспекції ДАБК для одержання висновку про відповідність об’єкта будівельним нормам і правилам. На цьому етапі фізособа притягується до адміністративної відповідальності у вигляді накладення на неї штрафу за статтею 97 КпАП у розмірі від 85 до 170 грн.

Крок 4. Звернення до міськвиконкому5 для одержання

рішення про можливість (або відсутність можливості) передачі земельної ділянки під самовільно збудованим об’єктом нерухомості в користування такій особі. У міськвиконкомі (точніше, в управлінні земельних ресурсів) це питання передається на розгляд постійно діючої комісії з питань самовільного будівництва.

5

У кожному населеному пункті повноваження щодо прийняття рішення подібних питань можуть залежати від того, кому вони були делеговані: або органам виконавчої влади, або органу місцевого самоврядування. Найчастіше таким органом є виконавчі комітети відповідного населеного пункту, наприклад, у м. Харкові таким органом є міськвиконком.

Крок 5. Звернення до судового органу для того, щоб отримати рішення суду про дозвіл збереження і передачі самовільно збудованого об’єкта нерухомості у власність особи.

Крок 6. Звернення до БТІ6 для реєстрації права власності на об’єкт нерухомості.

6

Згідно з п. 2.1 Положення про реєстрацію нерухомості для реєстрації виникнення прав власності на нерухоме майно та оформлення прав власності на нерухоме майно до БТІ разом із заявою про реєстрацію прав власності подаються правовстановлювальні документи, їх копії (нотаріально засвідчені), а також інші необхідні документи. До речі, як указано в п. 10 цього Положення, одним із таких документів, обов’язкових для подачі в БТІ, є рішення судів, третейських судів про визнання права власності на об’єкти нерухомого майна про встановлення факту права власності на об’єкти нерухомого майна, про передачу безхазяйного нерухомого майна до комунальної власності.

Для того щоб

узаконити об’єкт будівництва на самовільно зайнятій земельній ділянці , фізособі необхідно:

1) легалізувати самовільно збудований об’єкт нерухомості (покроковий план заходів розглянуто вище)

;

2) оформити правовстановлюючі документи на землю

під об’єктом нерухомості, який було самовільно збудовано. Для цього фізособі потрібно звернутися до міськвиконкому (або органів місцевого самоврядування) за місцезнаходженням самовільно захопленої земельної ділянки.

 

На кого поширюється спрощена процедура?

Спрощена процедура поширюється

на забудовників — фізичних осіб. При цьому слід звернути увагу на таке.

Тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію приватних будівель

не містить будь-яких обмежень щодо фізосіб. Тому узаконити своє домоволодіння7 за спрощеною процедурою можуть:

1) як громадяни України, так і іноземні громадяни;

2) як громадяни — фізичні особи, так і фізособи-підприємці.

7

Домоволодіння — житловий будинок з прилеглою до нього земельною ділянкою та належними йому господарськими спорудами та будівлями (наказ Держкомстату України «Про затвердження форм погосподарського обліку та Інструкції з ведення погосподарського обліку в сільських, селищних та міських радах» від 18.04.2005 р. № 95).

 

5 вимог, що ставляться до будівель

Спрощена процедура прийняття в експлуатацію будівель поширюється на ті об’єкти,

які одночасно відповідають таким 5-ти вимогам:

1) об’єкти є приватними будівлями

, а саме:

приватні житлові будинки садибного типу,

дачні будинки,

садові будинки

з господарськими спорудами і будівлями

;

2) будівництво щодо об’єкту є закінченим

;

3)

будівлі споруджені забудовниками — фізичними особами;

4)

період спорудження будівлі:

з 05.08.92 р. до 01.01.2008 р.;

5)

будівлі споруджено без дозволу на виконання будівельних робіт8.

8

Дозвіл на виконання будівельних робіт — документ, що засвідчує право замовника та підрядника на виконання підготовчих (якщо підготовчі роботи не були виконані раніше відповідно до дозволу на виконання підготовчих робіт) і будівельних робіт, підключення об’єкта будівництва до інженерних мереж та споруд.

Дозвіл на виконання будівельних робіт надається інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю.

Дозвіл на виконання будівельних робіт надається на нормативний строк будівництва об’єкта або на строк дії договору (контракту) підряду на будівництво об’єкта. Дія дозволу може бути продовжена за зверненням замовника на строк не більше одного року.

Здійснення будівельних робіт

без дозволу на виконання будівельних робіт або його перереєстрації, а також здійснення не зазначених у дозволі будівельних робіт вважається самовільним будівництвом і тягне за собою відповідальність згідно із законом (ст. 29 Закону про планування та забудову території).

Тепер перейдемо до більш детального розгляду кожної вимоги окремо.

Період спорудження приватних будинків: з 05.08.92 р. до 01.01.2008 р.

Спрощена процедура прийняття в експлуатацію будівель поширюється на ті об’єкти нерухомості, які було споруджено фізособами в період з 5 серпня 1992 року до 1 січня 2008 року. Тому тут автоматично виникає запитання, яка процедура оформлення прав власності на об’єкт будівництва: якщо

1) будинок збудовано до 5 серпня 1992 р.;

2) будинок збудовано з 5 серпня 1992 року по 31 грудня 2007 року включно;

3) будинок збудовано з 1 січня 2008 року?

Отже, для тих приватних будинків, які було споруджено

до 5 серпня 1992 року, підставою для оформлення права власності на приватні будинки фізосіб є такі документи:

1) висновок про технічний стан будинку, складений БТІ;

2) державний акт на землю, що засвідчує право власності на земельну ділянку, на якій зведено об’єкт будівництва

або договір оренди земельної ділянки, що засвідчує право користування землею, на якій розміщено об’єкт будівництва.

Про це сказано в

п. 3 постанови № 1035. Процедуру прийняття будівель, зведених з 5 серпня 1992 року по 31 грудня 2007 року включно, також затверджено постановою 1035 і описано в самому Тимчасовому порядку (детально про це див. у підрозділі 3 «Механізм одержання сертифіката по-новому»).

Що ж до тих об’єктів будівництва, які були збудовані

починаючи з 1 січня 2008 року, то ні постанова № 1035, ні Тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію приватних будівель про це не містять будь-яких розпорядчих норм. Із цього виходить, що законодавець для таких приватних будівель, які було збудовано вже з 1 січня 2008 року, порядок прийняття в експлуатацію залишив без змін, тобто таким, який діяв і раніше, — до появи постанови № 1035.

Нагадаємо, що раніше — до набуття чинності

Тимчасовим порядком прийняття в експлуатацію приватних будівель — прийняття в експлуатацію всіх об’єктів будівництва здійснювалося згідно з Порядком № 5349. При цьому процедура з легалізації самовільно зведеного об’єкта будівництва здійснювалася через суд (див. інформаційний блок « Механізм узаконення об’єкта будівництва, що діяв раніше і що діє зараз для тих об’єктів, які було зведено з 01.01.2008 р.», див. на с. 34–35).

9 Порядок № 534 набув чинності з 1 січня 2009 року, а його нова редакція — з 12 червня 2009 року. Коментар до нього див.: «Прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об’єктів: нова редакція»//«Будівельна бухгалтерія», 2009, № 14, с. 34 — 36.

 

Що включається в поняття «Приватні будівлі» для реалізації спрощеної процедури?

У пункті 1 Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію приватних будівель

зазначено, що «...тимчасовий порядок встановлює механізм та умови прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених забудовниками — фізичними особами (далі — забудовник) у період з 5 серпня 1992 р. до 1 січня 2008 р. без дозволу на виконання будівельних робіт (далі — приватні будівлі), на підставі заяви про прийняття в експлуатацію, яку подано до 31 грудня 2010 року».

Отже, спрощена процедура прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів застосовується до

приватних житлових будинків садибного типу

;

дачних;

та

садових будинків;

з

господарськими будівлями і спорудами.

При цьому, як видно, всі ці терміни в тому ж пункті нормативно-правового документа узагальнено одним формулюванням — «

приватні будівлі». При прочитанні такої норми виникають такі запитання:

— що таке «

житлові будинки садибного типу», «дачні будинки», «садові будинки», «господарські будівлі і споруди»;

— що включає кожне з цих понять;

— і які об’єкти характеризують наведені вище терміни з метою застосування спрощеної процедури прийняття того чи іншого об’єкта нерухомості в експлуатацію?

Почнемо з

Державного класифікатора будівель і споруд, згідно з яким:

споруди

— це будівельні системи, пов’язані з землею, які створені з будівельних матеріалів, напівфабрикатів, устаткування та обладнання в результаті виконання різних будівельно-монтажних робіт;

будівлі

— це споруди, що складаються з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для проживання або перебування людей, розміщення устатковання, тварин, рослин, а також предметів. До будівель відносяться: житлові будинки, гуртожитки, готелі, ресторани, торговельні будівлі, промислові будівлі, вокзали, будівлі для публічних виступів, для медичних закладів та закладів освіти та т. ін.;

інженерні споруди

— це об’ємні, площинні або лінійні наземні, надземні або підземні будівельні системи, що складаються з несучих та в окремих випадках огороджувальних конструкцій і призначені для виконання виробничих процесів різних видів, розміщення устаткування, матеріалів та виробів, для тимчасового перебування і пересування людей, транспортних засобів, вантажів, переміщення рідких та газоподібних продуктів та т. ін.

При цьому

Державний класифікатор будівель і споруд

житлові будинки садибного типа (код — 1110, 1110.3), дачні будинки і садові будинки (код — 1110.4) належать до житлових будівель (група «Будинки одноквартирні» (код-111), підрозділ «Будівлі житлові» (код — 11);

господарські будівлі і споруди відносить

або до

нежитлових будівель (підрозділ «Будівлі нежитлові» (код — 12) (наприклад, гаражі (код — 1242), будівлі сільськогосподарського призначення, лісництва та рибного господарства (код — 1271): корівники, стайні, свинарники, склади та надвірні будівлі, підвали, теплиці та т. п.)

або до

інженерних споруд (розділ «Інженерні споруди» (код — 2) (наприклад, водонапірні башти, колодязі, фонтани, водні свердловини (код — 2222) і т. п.).

Проте жодної іншої додаткової інформації

Державний класифікатор будівель і споруд не містить. Детальнішу характеристику об’єктів, що нас цікавлять, можна знайти в таких нормативно-правових документах, як Цивільний кодекс, Інструкція про проведення технічної інвентаризації, Правила утримання житлових будинків і прибудинкових територій, затверджені наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 р. № 76 та інших. Результати наведено в таблиці на с. 38.

 

Таблиця

Назва об’єкта

Визначення терміна

Житлові будинки садибного типу

Житловий будинок указаної категорії складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень. Характерними допоміжними приміщеннями будинків є: передпокій, кухня, коридор, веранда, вбиральня, комора, приміщення для автономної системи опалення, пральня тощо.

(п. 2.2 Інструкції про проведення технічної інвентаризації)

Жилий будинок10

Будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, установлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного в ній проживання.(Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 р. № 76)

Житловий будинок10

Незалежна споруда, що має дах, зовнішні або розподіляючі стіни, які сягають від фундаменту до даху, має поштовий номер та основна частина якої (більше половини загальної площі) використовується під житлові приміщення.(Наказ Держкомстату «Про затвердження форм погосподарського обліку та Інструкції з ведення погосподарського обліку в сільських, селищних та міських радах» від 18.04.2005 р. № 95)

Житловий будинок

Будівля, що призначена для постійного проживання людей і може мати одну чи декілька квартир.(Наказ Фонду державного майна та Державного комітету з питань житлово-комунального господарства «Про затвердження Порядку визначення вартості відтворення чи заміщення земельних поліпшень — будинків, будівель та споруд малоповерхового житлового будівництва. Збірник укрупнених показників вартості відтворення функціональних об’єктів-аналогів для оцінки малоповерхових будинків, будівель та споруд» від 23.12.2004 р. № 2929/227)

Житловий будинок

Будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання

(ст. 380 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV)

Житловий будинок

Незалежна споруда, що має дах, зовнішні або розподіляючі стіни, які сягають від фундаменту до даху, має поштовий номер та основна частина якої (більше половини загальної площі) використовується під житлові приміщення.

(Інструкція з ведення погосподарського обліку в сільських, селищних та міських радах, затверджена наказом Держкомстату України від 18.04.2005 р. № 95)

Садові та дачні будинки, гаражі

Садовий будинок — будинок для літнього (сезонного) використання.

Дачний будинок — це житловий будинок для використання протягом року з метою позаміського відпочинку.У межах одного поселення або району можуть передбачатися змішані типи використання земельних ділянок: для відпочинку, ведення садівництва та городництва тощо з будівництвом як дачних, так і садових будинків.На ділянках садових (дачних) будинків можуть бути розміщені також господарські будівлі (у тому числі для утримання домашньої птиці, кролів тощо).

Основні типи гаражів — одноповерхові (блокові), багатоповерхові та підземні гаражі-стоянки. До основних приміщень належать приміщення для стоянки автомашин, до допоміжних — майстерні, роздягальні, оглядові ями, для зберігання запчастин і т. п. (П. 2.4 Інструкції про проведення технічної інвентаризації)

Садовий будинок

Будинок для сезонного використання при веденні городнього, садового чи іншого індивідуального господарства(Наказ Фонду державного майна та Державного комітету з питань житлово-комунального господарства «Про затвердження Порядку визначення вартості відтворення чи заміщення земельних поліпшень — будинків, будівель та споруд малоповерхового житлового будівництва. Збірник укрупнених показників вартості відтворення функціональних об’єктів-аналогів для оцінки малоповерхових будинків, будівель та споруд» від 23.12.2004 р. № 2929/227)

Дачний будинок

Будинок, що розташований, як правило, за межами населеного пункту і призначений для використання протягом року з метою відпочинку та проживання.

(Наказ Фонду державного майна та Державного комітету з питань житлово-комунального господарства «Про затвердження Порядку визначення вартості відтворення чи заміщення земельних поліпшень — будинків, будівель та споруд малоповерхового житлового будівництва. Збірник укрупнених показників вартості відтворення функціональних об’єктів-аналогів для оцінки малоповерхових будинків, будівель та споруд» від 23.12.2004 р. № 2929/227)

Господарські будівлі

Сараї (хліви), гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції, сміттєзбірники, тощо

(абз. 5 р. 2, п. 2.2 Інструкції про проведення технічної інвентаризації)

Господарські споруди

Колодязі, вигрібні ями, огорожі, ворота, хвіртки, замощення тощо (абз. 6 р. 2, п. 2.2 Інструкції про проведення технічної інвентаризації)

 

10 Терміни «жилий будинок» та «житловий будинок» ми навели у таблиці саме у тій формуліровці, в якій їх було наведено в першоджерелах — нормативно-правових документах.

 

Аналізуючи визначення, наведені в

таблиці на с. 38, висновок стає очевидним: до будівель і споруд, на які поширюється спрощена процедура в частині узаконення самовільно збудованих об’єктів нерухомості, належать:

будинки одноквартирні з допоміжними (нежитловими) приміщеннями, садові та дачні будинки, а також сараї (хліви), гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції, сміттєзбірники, колодязі, вигрібні ями, огорожі, ворота, хвіртки, замощення тощо;

за умови, що будівництво за ними було закінчено в період з 05.08.92 р. по 31.12.2007 р. включно.

 

Механізм одержання сертифіката по-новому

Якщо приватна будівля відповідає 5-ти основним критеріям11 (а саме: приватні будівлі збудовано фізособами в період з 05.08.92 р. до 01.01.2008 р. і без дозволу на виконання будівельних робіт), то для проведення спрощеної процедури прийняття цієї будівлі в експлуатацію фізичній особі потрібно звернутися до інспекції ДАБК за місцем розташування такої будівлі, подавши до неї необхідний пакет документів. До того ж звернемо увагу на два моменти:

1) документи потрібно подати до 31 грудня 2010 року;

2) залежно від площі будівель, які планується прийняти в експлуатацію, документи, що подаються до інспекції, будуть дещо відрізнятися одні від одних (

більш детально див. нижче. — Прим. ред.).

11 Детально див. підрозділ «5 вимог, що пред’являється до будівель».

Що саме законодавець хотів цим сказати поки що невідомо: чим саме буде відрізнятися

«технічний огляд» від «технічного обстеження»? Проте, як бачимо, запитань щодо постанови № 1035 виникає немало.

Тепер поетапно розглянемо беспосередньо процедуру прийняття в експлуатацію приватних будівель згідно з новим порядком, який нещодавно затвердив Уряд.

Етап перший

Фізособі, яка самочинно збудувала об’єкт, перш за все потрібно звернутися до БТІ з метою визначення самочинно збудованих об’єктів та внесення їх до планових та інших матеріалів. При цьому на оригіналах інвентаризаційної справи, технічного паспорта і копіях планових та оціночних матеріалів, що видаються забудовнику проставляються штампи «Самочинно збудовані».

 

Етап другий

Звернутися до організації, яка має відповідну ліцензію з метою отримання

звіту про проведення технічного огляду12 на відповідність приватної будівлі державним стандартам, будівельним нормам і правилам, нормативним актам з пожежної безпеки, санітарному законодавству, що діяли на момент закінчення будівництва. До того ж цей звіт повинен бути погоджений з пожежним наглядом та державною санітарно-епідеміологічною службою.

12 Звертаємо увагу, що згідно з підпунктом 2 пункту 3 Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію приватних будівель подається звіт про проведення технічного

огляду на відповідність приватної будівлі державним стандартам, будівельним нормам і правилам, нормативним актам з пожежної безпеки, санітарному законодавству, що діяли на момент закінчення будівництва, складений організацією, яка має відповідну ліцензію, і погоджений з органом державного пожежного нагляду та державною санітарно-епідеміологічною службою;

У той час як підпунктом 3 пункту 3 Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію приватних будівель вказано, що подавати слід звіт про проведення технічного

обстеження на відповідність приватної будівлі державним стандартам, будівельним нормам і правилам, нормативним актам з пожежної безпеки, санітарному законодавству, що діяли на момент закінчення будівництва, складений організацією, яка має відповідну ліцензію, і погоджений з органом державного пожежного нагляду та державною санітарно-епідеміологічною службою.

 

Етап третій

Звернутися до органу сільської, селищної, міської ради з метою отримати довідку про погодження прийняття приватної будівлі в експлуатацію.

 

Етап четвертий

Отримати документ, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розташована приватна будівля. Такими документами можуть бути державний акт на земельну ділянку або договір оренди земельної ділянки.

 

Етап п’ятий

Звернутися до інспекції ДАБК за місцем розташування такої будівлі, подавши до неї необхідний пакет документів. Як було сказано вище, залежно від площі будівель, які планується прийняти в експлуатацію, документи, що подаються до інспекції, будуть дещо відрізнятися одні від одних.

То ж розглянемо все детально:

1. На приватні житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки загальною

площею до 200 кв. метрів включно, кількість надземних поверхів яких не перевищує двох, з господарськими спорудами і будівлями загальною площею до 100 кв. метрів включно для одержання сертифіката забудовник подає до інспекції ДАБК такі документи:

заяву про видачу сертифіката відповідності (за формою згідно з додатком 2 Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію приватних будівель);

довідку про погодження прийняття приватної будівлі в експлуатацію, видану на підставі рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради (за формою згідно з додатком 3 Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію приватних будівель);

технічний паспорт приватної будівлі, виданий БТІ.

2. На приватні житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки

загальною площею до 350 кв. метрів включно з господарськими спорудами і будівлями загальною площею до 150 кв. метрів включно для одержання сертифіката забудовник подає до інспекції ДАБК такі документи:

— заяву про видачу сертифіката відповідності

(за формою згідно з додатком 2 Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію приватних будівель);

довідку про погодження прийняття приватної будівлі в експлуатацію, видану на підставі рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради (за формою згідно з додатком 3 Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію приватних будівель);

технічний паспорт приватної будівлі, виданий БТІ;

документ, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розташована приватна будівля;

звіт про проведення технічного огляду на відповідність приватної будівлі державним стандартам, будівельним нормам і правилам, нормативним актам з пожежної безпеки, санітарному законодавству, що діяли на момент закінчення будівництва, складений організацією, яка має відповідну ліцензію, і погоджений з органом державного пожежного нагляду та державною санітарно-епідеміологічною службою.

3.

На приватні житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки загальною площею більш як 350 кв. метрів з господарськими спорудами і будівлями: для одержання сертифіката забудовник подає до інспекції ДАБК такі документи:

довідку про погодження прийняття приватної будівлі в експлуатацію, видану на підставі рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради (за формою згідно з додатком 3 Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію приватних будівель);

технічний паспорт приватної будівлі, виданий бюро технічної інвентаризації;

документ, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розташована приватна будівля;

звіт про проведення технічного обстеження на відповідність приватної будівлі державним стандартам, будівельним нормам і правилам, нормативним актам з пожежної безпеки, санітарному законодавству, що діяли на момент закінчення будівництва, складений організацією, яка має відповідну ліцензію, і погоджений з органом державного пожежного нагляду та державною санітарно-епідеміологічною службою.

 

Етап шостий

Якщо подані документи відповідають установленим правилам, інспекція ДАБК видає забудовникам на платній основі

сертифікат відповідності таких будівель державним будівельним нормам, стандартам та правилам (далі — сертифікат). Адже саме сертифікат відповідності є документом, що засвідчує відповідність закінченого будівництвом об’єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам.

Заява разом з документами, що додаються до неї, реєструється в журналі реєстрації виданих сертифікатів та відмови у їх видачі.

Інспекція ДАБК розглядає подані забудовником документи і

протягом десяти робочих днів приймає рішення щодо видачі сертифіката.

У разі подання документів не в повному обсязі заява не розглядається і протягом

десяти робочих днів після її реєстрації повертається забудовнику разом із доданими до неї документами і вмотивованим обґрунтуванням відмови у видачі сертифіката.

Відмова у видачі

сертифіката з інших причин не допускається.

Забудовник

може звернутися повторно до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю лише після подання документів у повному обсязі.

На підставі поданих документів інспекція державного архітектурно-будівельного контролю приймає рішення про притягнення забудовника до адміністративної відповідальності за спорудження приватної будівлі без дозволу на виконання будівельних робіт та про накладення штрафу в порядку, установленому відповідно до

ст. 97 КпАП.

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю

оформляє та видає сертифікат у день пред’явлення документів про внесення плати за видачу сертифіката та сплату штрафу.

Порядок унесення плати за видачу сертифіката відповідності державним будівельним нормам, стандартам та правилам

затверджено постановою КМУ від 21.10.2009 р. № 1206.

Так, згідно з нормами вказаної постанови уряду плата за видачу сертифіката вноситься

забудовником через банківські установи та/або відділення поштового зв’язку у таких розмірах:

0,1 від розміру мінімальної заробітної плати

(на сьогоднішній день це 74,4 грн. 13), якщо приймаються в експлуатацію приватні житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки загальною площею до 200 кв. метрів включно, кількість надземних поверхів, яких не перевищує двох, з господарськими спорудами і будівлями загальною площею до 100 кв. метрів включно;

13 З 01.11.2009 р. по 31.12.2009 р. розмір мінімальної заробітної плати становить 744 грн. (Закон України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» від 20.10.2009 р. № 1646-VI.

0,3 від розміру мінімальної заробітної плати

(на сьогоднішній день це 223,2 грн.), якщо приймаються в експлуатацію приватні житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки загальною площею до 350 кв. метрів включно з господарськими спорудами і будівлями загальною площею до 150 кв. метрів включно;

0,6 від розміру мінімальної заробітної плати

(на сьогоднішній день це 446,4 грн.), якщо приймаються в експлуатацію приватні житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки загальною площею більш як 350 кв. метрів з господарськими спорудами і будівлями.

Підтвердженням унесення плати за видачу сертифіката є платіжне доручення з позначкою про дату проведення платежу або касовий документ установи банку чи відділення поштового зв’язку, які прийняли платіж. Відповідальність за правильність визначення суми платежу несе забудовник.

Датою прийняття приватної будівлі в експлуатацію вважається дата видачі сертифіката.

Забудовник несе відповідальність за достовірність поданих документів відповідно до законодавства.

 

Етап сьомий

Отримавши сертифікат відповідності, фізособа звертається знову до БТІ з метою реєстрації права власності об’єкта будівництва, на який щойно було видано цей сертифікат, згідно з

п. 1.6 Положення про реєстрацію нерухомості.

 

Про штраф

Згідно з

п. 6 Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію приватних будівель інспекція ДАБК приймає рішення про притягнення забудовника до адміністративної відповідальності за спорудження приватної будівлі без дозволу на виконання будівельних робіт та про накладення штрафу в порядку, установленому відповідно до ст. 97 КпАП.

Так, відповідно до

ст. 97 КпАП самовільне будівництво будинків або споруд, а так само самовільна зміна архітектурного вигляду будинків або споруд під час експлуатації тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

В очікуваннях роз’яснень...

У пункті 2

постанови № 1035 Кабмін зобов’язав Міністерство регіонального розвитку та будівництва визначити розмір плати за видачу сертифіката і затвердити порядок її внесення за погодженням із Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, а у пункті 4 цієї ж постанови — рекомендував органам місцевого самоврядування розробити і затвердити у місячний строк порядок погодження прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію.

Проте від того дня як

постанова № 1035 набрала чинності по сьогоднішній день у законодавстві поки що з’явилось тільки два нормативно-правові акти — це наказ Держархбудінспекції України «Про затвердження Порядку формування, ведення та зберігання справ щодо видачі сертифіката відповідності державним будівельним нормам, стандартам та правилам» від 09.11.2009 р. № 159

та

Порядок внесення плати за видачу сертифіката відповідності державним будівельним нормам, стандартам та правилам, затверджений постановою КМУ від 21.10.2009 р. № 1206.

Якихось документів, що мали б офіційний та роз’яснювальний характер щодо проведення такої спрощеної процедури введення в експлуатацію самочинно збудованих приватних будівель, до нормативно-правового поля ще не надійшло. То ж маємо надію на майбутнє та чекаємо на їх появу, про що ми обов’язково сповістимо наших читачів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі