Теми статей
Обрати теми

Чому операційна діяльність відображається як інвестиційна?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чому операційна
діяльність відображається
як інвестиційна?

 

У 2009 році наше підприємство реалізувало об’єкт основних засобів. При підготовці до заповнення форм річного звіту ми зіткнулися з проблемою.

У формі № 2 (Звіт про фінансові результати) дані за операціями, пов’язаними з реалізацією необоротних активів, утримуваних для продажу, відображаються як операційна діяльність. А при заповненні форми № 3 відповідні результати показуються як результати інвестиційної діяльності.

Чи може інвестиційна діяльність вважатися різновидом операційної?

 

Дійсно, після жовтневих змін, унесених до П(С)БО 41, результати від реалізації необоротних активів, утримуваних для продажу, мають відображатися в рядку 050 «Збиток (прибуток) від неопераційної діяльності» форми «Звіт про рух грошових коштів». А сума грошових коштів, що надійшли від такої реалізації, включається до рядка 190 форми № 3, яка належить до другого розділу Звіту з назвою «Рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності».

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів», затверджене наказом Мінфіну України від 31.03.99 р. № 87.

Таким чином, у формі

«Звіт про рух грошових коштів» відповідні операції відображаються як операції неопераційної інвестиційної діяльності.

Водночас згідно з

Інструкцією про застосування Плану рахунків 2 дохід від реалізації таких активів відображається за кредитом рахунка 712, а витрати — за дебетом рахунка 943. Названі рахунки, поза сумнівом, стосуються операційної діяльності підприємства. Тому головбухи відображають у формі № 2 відповідні дані в «операційних» рядках 060 і 090. І навряд їм за це хтось докорятиме.

2 Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. № 291.

Тож і виходить, що інформація про ту саму операцію класифікується в різних звітах по-різному: те, що форма № 3 називає інвестиційною діяльністю, у формі № 2 подано як операційна діяльність.

Оскільки структура форми № 3 чітко розділяє операційну та інвестиційну діяльність, а визначення цього

стандарту чітко відмежовує операційну діяльність від інвестиційної, ми вважаємо, що головбух не може розглядати інвестиційну діяльність як різновид операційної.

Просто українським головбухам доведеться змиритися з тим, що форма № 2 та форма № 3 по-різному інтерпретують сутність реалізації

необоротних активів, утримуваних для продажу.

При цьому слід мати на увазі, що і

П(С)БО 31 , і П(С)БО 4 містять абсолютно (!!!) однакові визначення операційної діяльності.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затверджене наказом Мінфіну України від 31.03.99 р. № 87.

Така ситуація заганяє головбухів у безвихідь.

Але, на наш погляд, провини бухгалтерів у цьому немає.

Проблему, мабуть, породжено самим Мінфіном.

Справа в тому, що визначення

операційної, інвестиційної та фінансової діяльності було списано фахівцями Мінфіну з міжнародних стандартів. У системі ж МСБО-МСФЗ ці визначення призначені виключно (!) для цілей заповнення форми «Звіт про рух грошових коштів», але не для заповнення форми «Звіт про фінансові результати». У системі МСБО-МСФЗ узагалі відсутній чіткий розподіл діяльності у формі «Звіт про фінансові результати» на операційну/неопераційну. Але оскільки українські стандартизатори трохи перестаралися і поширили визначення операційної діяльності й на форму № 2, звідси й виникла плутанина.

Отже, турбуватися про «несумлінність» даних у формах № 2 і № 3 не слід. Ця «неспівставність» цілком і повністю лежить на сумлінні чиновників Міністерства фінансів.

 

Сергій Шемет

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі