Теми статей
Обрати теми

У перехідний період прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва здійснюватиметься за старим порядком

Редакція ББ
Лист від 15.01.2009 р. № 22/7-185

У перехідний період прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва буде здійснюватися за старим порядком

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції від 15.01.2009 р. № 22/7-185

 

Враховуючи численні звернення суб’єктів будівельної діяльності, місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, Держархбудінспекція інформує.

Як відомо, з

1 січня 2009 року набрав чинності Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 № 923.

Зазначеною постановою Уряду з 1 січня 2009 р. визнано таким, що втратив чинність,

Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2004 № 1243.

Одночасно, згідно із

ч. 4 ст. 4 Цивільного кодексу України, актами цивільного законодавства є також постанови Кабінету Міністрів України .

При цьому відповідно до

ст. 5 Цивільного кодексу України акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності.

Акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом’якшує або скасовує цивільну відповідальність особи.

Якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов’язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Відповідно до

Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2004 № 1243, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів фактично розпочинається з моменту утворення компетентним органом державної приймальної комісії.

Враховуючи зазначене та керуючись ст. 5 Цивільного кодексу України, Держархбудінспекція вважає: якщо державна приймальна комісія з прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів утворена до 1 січня 2009 року, тобто, до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 № 923,

прийняття в експлуатацію таких об’єктів будівництва слід здійснювати відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2004 № 1243.

 

КОМЕНТАР

 

Ситуація склалася неоднозначна.

З одного боку, старий

Порядок, затверджений постановою КМУ від 22.09.2004 р. № 1243, сьогодні вже не діє. З іншого боку, процес прийняття деяких об'єктів стартував у 2008 році, коли положення нового Порядку, затвердженого постановою КМУ від 08.10.2008 р. № 923, ще не могли діяти.

Прийнявши як точку відліку момент формування держкомісії, фахівці ДАБК, по суті, у своєму листі

продовжили дію старого Порядку і на поточний рік.

Очевидно, при такому підході положення вже скасованого

Порядку діятимуть у таких ситуаціях у всіх своїх аспектах (склад комісій, строки проведення відповідних процедур, оформлення документів тощо).

 

Григорій Козаков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі