Теми статей
Обрати теми

Ліквідація тимчасових нетитульних споруд

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Ліквідація тимчасових нетитульних споруд

 

Будівельне підприємство ліквідує тимчасові нетитульні споруди, що значилися на рахунку 22. Чи є помилкою враховувати нетитульні споруди на рахунку 22 «МШП», якщо є рахунок 113 «Тимчасові (нетитульні) споруди»?

Як правильно відобразити ліквідацію таких споруд в обліку?

 

Помилки немає. Найімовірніше строк експлуатації тимчасових нетитульних споруд не перевищував року.

Проблему, мабуть, спричинено деяким непорозумінням, що виникло в 2000 році при переході на чинний сьогодні

План рахунків*. Тоді Мінфіном у листі від 04.02.2000 р. № 18-424 було наведено таблицю перенесення сальдо зі старих рахунків на нові. Саме у цій таблиці було передбачено перенесення сум зі старого оборотного рахунка обліку вартості тимчасових споруд (субрахунок 3 «Тимчасові (нетитульні) споруди та механізми» рахунка 12 «Малоцінні та швидкозношувані предмети») на новий необоротний рахунок 113.

* План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджений наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291.

Утім, з часом цю проблему було вирішено.

Пунктом 16 розділу VII Методичних рекомендацій щодо формування собівартості будівельно-монтажних робіт, затверджених наказом Державного комітету з будівництва та архітектури від 16.02.2004 р. № 30

(далі — Методрекомендації № 30), тимчасові нетитульні споруди розподіляються на оборотні та необоротні.

Виходячи з положень

П(С)БО, під необоротними нетитульними спорудами слід розуміти такі завершені будівництвом споруди, плановий період експлуатації яких перевищує один рік або один операційний цикл. Відповідно під оборотними нетитульними спорудами — споруди, плановий період експлуатації яких менше одного року або одного операційного циклу.

Згідно з

п. 16 розділу VII Методрекомендацій № 30 собівартість виготовлених оборотних активів може списуватися за дебетом рахунків 11 «Інші необоротні матеріальні активи» або 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети».

У листі

від 20.02.2004 р. № 31-04200-10-10/26546 Міністерство фінансів України роз'яснює, що тимчасові (нетитульні) споруди належать до складу інших необоротних матеріальних активів, якщо строк їх корисного використання (експлуатації) відповідає нормі, зазначеній у п. 4 П(С)БО 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92, тобто понад один рік (або операційного циклу, якщо він більше року).

Таким чином, не всі тимчасові нетитульні споруди повинні значитися на однойменному необоротному субрахунку 113. Якщо строк їх будівництва (строк операційного циклу) перевищує рік, а строк їх експлуатації не перевищує строку будівництва, але більше ніж рік, то такі об'єкти повинні відноситися до

оборотних активів та значитися на рахунку 22 «МШП».

Для оборотних тимчасових нетитульних споруд передбачено два шляхи списання їх вартості та витрат з їх розбирання:

1) безпосередньо до дебету

рахунка 23 «Виробництво» з рахунка 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети», якщо можна чітко визначити приналежність споруди до конкретного об'єкта будівництва;

2) через

рахунок 91 «Загальновиробничі витрати» з подальшим розподілом між об'єктами будівництва на рахунок 23 «Виробництво», якщо визначити приналежність споруди до конкретного об'єкта будівництва неможливо.

Відповідно до

п. 23 П(С)БО 9 щодо оборотних тимчасових нетитульних споруд, тобто тих, які віднесено до МШП та списано з балансу в момент передачі в експлуатацію, має бути організовано оперативний кількісний облік таких об'єктів за місцями експлуатації та відповідними особами протягом строку їх фактичного використання.

На завершення цього підрозділу наведемо цитату з

Методрекомендацій № 30: «Витрати на спорудження та розбирання тимчасових (титульних і нетитульних) будівель та споруд включаються до собівартості будівельно-монтажних робіт за умови включення таких витрат до кошторису на будівництво об'єкта».

Якщо ж такі витрати кошторисом не передбачено, то вони вважаються наднормативними і включаються до складу собівартості реалізованої продукції (

Дт 90) у періоді їх виникнення.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

дебет

кредит

1. Необоротні тимчасові нетитульні споруди

Ліквідація (розбирання)

1

Відображено витрати, пов'язані з ліквідацією:

— на конкретний об'єкт будівництва;

— об'єкт будівництва не можна визначити

81, 82, 84

231

91

20, 22, 661, 63, 65

81, 82, 84

81, 82, 84

2

Оприбутковано матеріали, що залишилися після розбирання споруди

20

746

 

Андрій Чибісов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі