Теми статей
Обрати теми

Призначення рахунка 48 у будівельному обліку

Редакція ББ
Лист від 09.02.2005 р. № 31-04220-20-29/1960

Призначення рахунка 48 у будівельному обліку

 

Лист Міністерства фінансів України від 09.02.2005 р. № 31-04220-20-29/1960

 

Міністерство фінансів України на запит щодо окремих питань з бухгалтерського обліку повідомляє.

Відповідно до

Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, кредитове сальдо рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» відображає залишок зобов'язання (боргу) підприємства з виконання певних умов фінансування цільовими коштами.

У термінології, наведеній у зазначеній

Інструкції, на договір будівельного підряду посилання немає.

 

Заступник міністра В. Чалий

 

КОМЕНТАР

 

Будівельникам рахунок 48 знайомий, перш за все, за операціями

пайової участі в будівництві.

Під час аналізу балансових показників інколи виникало питання про те, як саме слід тлумачити пасивні залишки на цьому рахунку.

З одного боку, рахунок 48 «Цільове фінансування» належить до класу 4 рахунків, який більшість бухгалтерів звично асоціює з

власним капіталом. Багатьох до такого тлумачення спонукає також і традиція: у дореформену добу (до 2000 року) залишки коштів цільового фінансування відносились саме до першого розділу пасиву Балансу, що справедливо вважається розділом власного капіталу.

З іншого боку, у сучасному Балансі стаття «Цільове фінансування» (рядок 420) розташована в другому розділі пасиву, який називається «Забезпечення наступних витрат і платежів». До речі, назва, на наш погляд, не дуже доречна для коштів цільового призначення.

Забезпечення згідно з П(С)БО 11 є різновидом зобов’язань.

Зазначений лист Мінфіну свідчить, що в сучасній системі українського обліку пасивне сальдо рахунку 48 також розцінюється як

зобов’язання.

Підтверджує цей висновок і методика розрахунку

чистих активів* підприємства, затверджена рішенням Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку від 17.11.2004 р. № 485. Відповідно до цієї методики при розрахунку чистих активів з вартості активів товариства вираховуються всі його зобов’язання, серед яких є і стаття «Цільове фінансування».

* Згідно з визначеннями

власного капіталу в п. 3 П(С)БО 1 та чистих активів у п. 4 П(С)БО 19 ці категорії є тотожними.

Можливо, така бухгалтерська концепція певною мірою обумовлена позицією IAS 20 «Облік державних грантів і розкриття інформації про державну допомогу» (принагідно зауважимо, що державні субсидії також зазвичай відображаються за кредитом рахунку 48), у параграфі 15 якого зокрема зазначається, що «

гранти рідко бувають безкоштовними. Підприємство одержує їх через виконання умов їх надання та виконання передбачених зобов’язань».

Відтак, призначення рахунка 48 у будівельному обліку за

економічною суттю полягає у відображенні стану виконання зобов’язань перед інвесторами: кредитове сальдо цього рахунка фактично означає, що на відповідну суму такі зобов’язання станом на дату Балансу ще не виконані.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі