Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Унесено зміни до порядку держреєєстрації нерухомості

Мін’юст наказом

від 22.01.2009 р. № 86/5 затвердив зміни до Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно*, відповідно до яких:

— споруди, не пов’язані фундаментом із землею, підлягатимуть державній реєстрації;

— витяг із Реєстру прав власності на нерухоме майно включатиме відомості про накладення заборони на це майно;

— інформаційна довідка з Реєстру прав власності на нерухоме майно не міститиме даних про вартість такого майна;

— місцеві органи виконавчої влади не матимуть право видавати свідоцтва про право власності на нерухоме майно;

— із

Переліку правовстановлювальних документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об’єкти нерухомого майна, виключено:

— акти про денаціоналізацію (демуніципалізацію) будівель;

— витяг із нотаріально посвідченого договору, укладеного між житлово-будівельним кооперативом чи його членом і місцевими органами виконавчої влади, про безстрокове користування відведеною земельною ділянкою і про будівництво багатоквартирного будинку з правом власності на окрему квартиру;

— рішення товариського суду про розподіл майна колишнього колгоспного двору.

* Тимчасове положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Мін’юсту від 07.02.2002 р. № 7/5.

Наказ набрав чинності з 2 лютого 2009 року.

 

Розширено сферу впливу інспекцій держархбудконтролю

Згідно із

наказом Мінрегіонбуду від 20.01.2009 р. № 317 унесено деякі зміни до Положення про інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, затвержденого наказом Мінрегіонбуду України від 19.11.2007 р. № 317.

Так, на 2 позиціїї

розширено перелік завдань, покладених на інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Тепер до їх обов’язків також відноситься:

видача замовникам та реєстрація у встановленому порядку дозволу на виконання підготовчих робіт та дозволу на виконання будівельних робіт (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт, розширення та технічне переоснащення підприємств);

— забезпечення реалізації встановленого порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів;

— участь у розслідуванні причин аварій на будівництві;

— здійснення ліцензування господарської діяльності у будівництві, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури;

— контроль за додержанням ліцензійних умов.

Також дещо

розширено права інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Тепер, окрім іншого, вона має право повідомляти в установленому порядку орган місцевого самоврядування або місцеву державну адміністрацію, на території яких розташований об’єкт будівництва, та орган статистики про прийняття об’єкта в експлуатацію.

 

НБУ — про зміну відсоткової ставки за кредитами

Національний банк у листі

від 05.01.2009 р. № 40-210/34-62 надав деякі роз’яснення щодо внесення банками змін у кредитні договори в односторонньому порядку.

Так, відповідно до

ст. 47 Закону про банки і банківську діяльність** банки самостійно (з урахуванням вимог чинного законодавства) установлюють відсоткові ставки і комісійну винагороду щодо своїх операцій.

** Закон України «Про банки та банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-III.

Згідно із

Законом про захист прав споживачів*** та Правилами надання банками України інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту**** банки мають право змінювати відсоткову ставку за кредитом лише у випадку настання події, що не залежать від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Разом з тим, банки не мають права змінювати відсоткову ставку у зв’язку з волевиявленням однієї зі сторін.

*** Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.

**** Правила надання банками України інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту, затверджені постановою НБУ від 10.05.2007 р. № 168.

Якщо

договором про надання кредиту передбачена можливість зміни відсоткової ставки за кредитом залежно від зміни облікової ставки НБУ чи в інших випадках, банки зобов’язані в кредитному договорі вказати правило, згідно з яким змінюється ця ставка.

Про зміну відсоткової ставки кредитор повинен завчасно у письмовій формі повідомити позичальника. Без такого повідомлення будь-які зміни відсоткової ставки вважаються недійсними.

Крім того, Нацбанк нагадав, що своєю постановою від 04.12.2008 р. № 413 «Про окремі питання діяльності банків» він рекомендував банкам переглянути в сторону зменшення відсоткових ставок за кредитами, наданими в іноземній валюті, ураховуючи при цьому стан обслуговування позичальниками заборгованості та стан прибутковості банку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі