Теми статей
Обрати теми

ГоловКРУ: перевірка використання коштів на будівництво

Редакція ББ
Стаття

ГоловКРУ: перевірка використання коштів на будівництво

Григорій Козаков, консультант

 

Головне контрольно-ревізійне управління підготувало

проект Методичних рекомендацій щодо проведення контрольно-ревізійною службою ревізій використання коштів на будівництво (далі — Методрекомендації).

На деякі положення проекту Методрекомендацій, на нашу думку, головбухам слід уже сьогодні звернути особливу увагу.

 

Загальні питання

1. Під час проведення перевірки адекватності проведення закупівель робіт за державні кошти увагу ревізорів спеціально звернено на те, чи не допустив замовник розподілу предмета закупівлі на окремі частини з метою уникнення тендерних процедур.

2

. ГоловКРУ зазначає, що дотримання положень Загальних умов, укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою КМУ від 01.08.2005 р. № 668, є обов'язковим. При цьому підкреслюється, що це стосується всіх випадків незалежно від джерел фінансування та форм власності замовника та підрядника (субпідрядника).

 

Кошториси та акти

3.

Замовники при узгодженні договірної ціни мають перевіряти, чи не перевищує вартість матеріально-технічних ресурсів середньорегіональну.

4.

При контролі цільового використання коштів ревізор повинен визначити, чи не витрачаються вони на закупівлю матеріалів, не пов'язаних із запланованим обсягом робіт.

5.

Аналізуючи ситуацію використання матеріалів замовника, ГоловКРУ зазначає, що вартість переданих матеріалів не повинна включатися до витрат замовника. Однак при цьому ревізори вважають, що така вартість має відноситися «на розрахунки з підрядником». Нам важко зрозуміти, що саме мається на увазі в цьому випадку під «розрахунками з підрядником». Що стосується бухгалтерського обліку, то вартість матеріалів замовника, переданих підряднику, продовжує відображатися у складі запасів замовника і не включається до складу його дебіторської заборгованості.

6.

У проекті Методрекомендацй спеціально вказується на те, що вартість матеріалів замовника у формі № КБ-2в не повинна включатися до вартості виконаних підрядних робіт.

7.

При перевірці складання форми № КБ-2в під час будівництва господарським способом дані актів мають порівнюватися з фактичними витратами за даними бухгалтерського обліку. При цьому ГоловКРУ вказує, що витрати на поточний ремонт можуть підтверджуватися не актом, а «іншим документом».

8.

У зведеному кошторисному розрахунку ПДВ має нараховуватися і на кошти на утримання служби замовника (якщо замовник є платником ПДВ).

9.

Кошти на утримання служби замовника не включаються до форм № КБ-2в та № КБ-3, оскільки здійснення функцій замовника не належить до підрядних робіт.

10.

При перевірці визначення вартості будматеріалів порівнюються дані ресурсної відомості до актів виконаних робіт із даними бухобліку, що беруться з форм № М-29, № М-19, якщо такі форми не ведуться, то порівняння провадиться з даними довідок (актів) про витрати основних матеріалів та оборотно-сальдовими відомостями рахунків бухобліку.

11

. Для обґрунтування кошторисної зарплати можуть використовуватися дані про її регіональний рівень, що підтверджуються довідкою міського (обласного) управління статистики.

12.

При формуванні динамічної договірної ціни (приблизний кошторис) кошти на покриття ризиків та інфляції, як правило, не передбачаються.

13

. Проект Методрекомендацій орієнтує ревізорів на виявлення «червоних» залишків по рахунках товарно-матеріальних цінностей, які можуть свідчити про необґрунтовані списання відсутніх матеріалів або про несвоєчасне їх оприбуткування.

 

Перевірки

14. Увага ревізорів звертається на те, що при проведенні

зустрічного звіряння підряднику письмове попередження не надсилається.

15.

Обстеження та контрольні обміри повинні провадиться у присутності посадових осіб як замовника, так і підрядника.

16.

За недостовірність даних актів за формою № КБ-2в несуть відповідальність особи, які підписали такі акти.

17.

При завищенні вартості робіт відповідні суми підлягають «відновленню в бухгалтерському обліку та відшкодуванню».

18. ГоловКРУ дистанціюється від тлумачень спірних питань, пов'язаних з будівництвом, адресуючи їх Мінрегіонбуду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі