Теми статей
Обрати теми

Як управителям ФФБ розрахувати коефіцієнт платоспроможності і що розуміти під резервним та страховим фондами: відповідає Держфінпослуг

Редакція ББ
Лист від 03.11.2008 р. № 1181/07-3

Як управителям ФФБ розрахувати коефіцієнт платоспроможності і що розуміти під резервним та страховим фондами: відповідає Держфінпослуг

 

Лист Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 03.11.2008 р. № 1181/07-3

 

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (далі — Держфінпослуг) розглянула <...> звернення <...> та повідомляє.

Відповідно до

статті 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та враховуючи вимоги Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» з метою забезпечення єдиного підходу щодо ведення бухгалтерського обліку коштів та майна управителями ФФБ та/або ФОН, обліку фінансово-господарських операцій, пов'язаних із залученням коштів для інвестування в операції з нерухомістю та/або об'єкти будівництва, Держфінпослуг розробила Методичні рекомендації щодо ведення управителями фонду фінансування будівництва та/або фонду операцій з нерухомістю бухгалтерського обліку власного майна та майна, що знаходиться в їх управлінні, які затверджено розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 27.03.2008 № 421.

Пунктом 41 Положення (стандартів) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затвердженого наказом МФУ від 31.03.99 № 87

, передбачено, що у статті балансу «Резервний капітал» (рядок 340) наводиться сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства або установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства.

Методикою формування небанківськими фінансовими установами резерву для покриття ризиків неповернення основного боргу за кредитами, гарантіями, поруками, придбаними цінними паперами, іншими видами заборгованості, визнаними нестандартними, яка затверджена Розпорядженням Держфінпослуг від 4 червня 2004 року № 912

(далі — Методика № 912), передбачено, що небанківські фінансові установи створюють резерв з метою покриття можливих втрат, що виникають у результаті діяльності з надання фінансових послуг, для відображення реального результату такої діяльності з урахуванням погіршення якості його активів або підвищення ризиковості операцій при здійсненні такої діяльності.

Ці фінансові установи створюють резерв самостійно в розмірі, достатньому для повного покриття ризиків неповернення основного боргу за кредитами, гарантіями, поруками, придбаними цінними паперами та іншими видами заборгованості, у тому числі за операціями фінансунання будівництва, визнаними нестандартними та безнадійними згідно із законодавством та цією

Методикою.

Резерв складається з резервів під стандартну та нестандартну заборгованість. Резерви під нестандартну заборгованість формуються за фінансовими операціями, які залежно від наявності забезпечення, а також кількості днів, на які прострочено заборгованість, поділяються на 3 основні групи ризику: небезпечні, сумнівні та безнадійні.

Фінансові установи здійснюють розрахунок резервів під стандартну та нестандартну заборгованість з урахуванням строків погашення боргу за фінансовими операціями протягом місяця, за який було здійснено фінансову операцію або укладено угоду про надання гарантії, поруки, здійснення факторингу, надання інших фінансових послуг, у тому числі операцій фінансування будівництва, відповідно до чинного законодавства.

 

Стосовно першого питання звернення

 

При розрахунку коефіцієнта платоспроможності враховується:

1) сума резервного фонду

, яка визначається відповідно до пункту 3.12 розділу 3 Ліцензійних умов провадження діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єкта будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, які затверджено розпорядженням Держфінлослуг від 24.06.2004 № 1225 (далі — Ліцензійні умови), власні активи ліцензіата мають забезпечувати постійне отримання ліцензіатом чистого прибутку в такому розмірі, щоб сформувати резервний фонд у розмірі 25 відсотків від розміру статутного капіталу ліцензіата протягом п'яти років з моменту початку діяльності із залучення коштів установників. Резервний фонд ліцензіат має постійно тримати у високоліквідних активах. Невиконання ліцензіатом вимог цього пункту тягне за собою тимчасове зупинення дії ліцензії до моменту виконання ліцензіатом усіх вимог законодавства.

У рядку 340 балансу підприємство-управитель відображає суму резервного фонду

, визначеного в пункті 3.12 Ліцензійних умов.

2) сума резерву

, яка визначається відповідно до Методики № 912 .

 

Стосовно другого питання звернення

 

Підприємством-управителем створюється резерв відповідно до

Методики № 912 та відображається у формі № 1 «Баланс» у рядку 162 (резерв сумнівних боргів).

 

Стосовно третього питання звернення

 

Суми резервного і страхового фондів, які використовуються при розрахунку коефіцієнта платоспроможності,

не обраховуються подвійно у власному капіталі.

Також повідомляємо, що Держфінпослуг планується розробка змін до Ліцензійних умов, якими буде уточнена формула розрахунку коефіцієнта платоспроможності.

Разом з цим інформуємо, що до повноважень Держфінпослуг як спеціального уповноваженого органу виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг не віднесено надання роз'яснень законодавства.

<...>

 

Голова В. Альошин

КОМЕНТАР

 

У цьому листі Держфінпослуг нарешті розглядає питання, яке управителі ФФБ порушили вже тоді, коли було прийнято останню редакцію

Ліцензійних умов*.

* Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг «Про затвердження Ліцензійних умов провадження діяльності із залучення коштів засновників управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю» від 24.06.2004 р. № 1225.

Проблема в тому, що при розрахунку одного з ключових ліцензійних показників —

коефіцієнта платоспроможності — складаються показники «власного капіталу та суми резервного і страхового фондів».

У

бухгалтерському термінологічному інструментарії управителів такі поняття, як «резервний фонд» і «страховий фонд», відсутні.

У листі, що коментується, Держфінпослуг роз’яснює, що під «резервним

фондом» у Ліцензійних умовах мається на увазі сума, яку в системі бухобліку називають «резервним капіталом» і вказують у рядку 340 Балансу.

Що стосується питання про «страховий фонд», то тут ситуація складається дуже цікаво.

Друге

запитання, поставлене Держфінпослуг, звучало так:

«У типовій формі № 1 Баланс відсутні дані про

«страховий фонд». Які саме суми складають «страховий фонд» підприємства-управителя?»

Якщо в листі від 03.11.2008 р. № 1181/07-3 фахівці Держфінпослуг відповідали саме на це запитання, то відповідь може здатися досить несподіваною. Виявляється, що в Держфінпослуг під

«страхо- вим фондом» мають на увазі власне резерв сумнівних боргів (рядок 162 Балансу), тобто в цьому відомстві «фондом» називають контрактивну балансову статтю.

Третє

запитання стосувалося проблеми подвійного підрахунку. Скажімо, резервний капітал є складовою частиною власного капіталу. Тому складання сум власного капіталу та резервного капіталу при розрахунку коефіцієнта платоспроможності дає результат, що не піддається чіткому економічному поясненню.

Як випливає з відповіді Держфінпослуг на третє запитання, урядовці цього відомства, незважаючи на абсурдність ситуації, не визнають жодної подвійності підрахунку. А отже, коефіцієнт платоспроможності в їх уявленні бездоганний.

Радує лише те, що державний фінансовий регулятор пообіцяв усе ж таки уточнити розрахунок такого «бездоганного» коефіцієнта.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі