Теми статей
Обрати теми

Примірний перелік ліцензованих робіт у будівництві — це не вичерпний список, котрий може бути і доповнено

Редакція ББ
Лист від 31.10.2008 р. № 22/2-3724, 9221

Примірний перелік ліцензованих робіт у будівництві — це не вичерпний список, котрий може бути і доповнено

 

Лист Мінрегіонбуду України від 30.10.2008 р. № 22/2-3724

 

Міністерство регіонального розвитку та будівництва України в межах компетенції розглянуло <...> звернення <...> щодо проблемних питань застосування нормативних актів і повідомляє.

Відповідно до

статті 17 Закону України «Про архітектурну діяльність» ліцензуванню підлягає господарська діяльність, пов'язана із створенням об'єктів архітектури.

Відповідно до

постанови Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 № 1396 «Про ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві», із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 27.02.2008 № 94, суб'єкти господарювання, які до 01.01.2008 року отримали ліцензію на провадження будівельної діяльності (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж), можуть на її підставі здійснювати господарську діяльність, пов'язану із створенням об'єктів архітектури.

Перелік видів робіт провадження будівельної діяльності, затверджений спільним наказом Держпідприємництва та Держбуду від 13.09.2001 № 112/182 та зареєстрований у Мін'юсті 08.11.2001 за № 939/6130

, не передбачав деяких робіт, які за своєю технічною та технологічною суттю є складовими господарської діяльності, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури.

Наказом Держархбудінспекції від 16.07.2008 № 112 затверджений Примірний перелік робіт провадження господарської діяльності, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури.

Примірний перелік робіт

провадження господарської діяльності, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури, використовується як довідник, основна мета якого — забезпечення у процесі ліцензування єдиної деталізації (однаковість трактування) провадження господарської діяльності, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури, а також інформаційної єдності назв робіт та їх кодових позначень.

Перелік не є вичерпним і може бути доповнений

у разі надання обгрунтованих пропозицій, пов'язаних із впровадженням нових технологій будівництва, застосування нових будівельних матеріалів, виробів і конструкцій тощо.

Комплекс робіт, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, визначений статтею 4 зазначеного Закону, може здійснюватись за наявності ліцензії.

 

Міністр В. Куйбіда

 

 

Лист Держкомпідприємництва від 31.10.2008 р. № 9221

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув <...> звернення <...> та повідомляє у межах компетенції наступне.

Порядок ліцензування господарської діяльності у будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури на території України, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 № 1396 «Про ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві» (із змінами і доповненнями).

Відповідно до

пункту 3 зазначеної постанови Міністерству регіонального розвитку та будівництва України, Міністерству юстиції України разом з іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади необхідно було підготувати та подати до 1 березня 2008 року Кабінетові Міністрів України законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо визначення переліку видів господарської діяльності у будівництві, що підлягають ліцензуванню.

Разом з тим,

Державною архітектурно-будівельної інспекцією наказом від 19.02.2008 № 24 було затверджено Перелік робіт провадження господарської діяльності, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури.

У зв'язку із надходженням численних звернень суб'єктів господарювання щодо застосування зазначеного Переліку робіт Держкомпідприємництво неодноразово повідомляло Державній архітектурно-будівельній інспекції, що розроблення Переліку робіт провадження господарської діяльності, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, вищезазначеною постановою не передбачено.

Слід зазначити, що

наказом від 08.07.2008 № 102 Державною архітектурно-будівельної інспекцією було скасовано наказ від 19.02.2008 № 24 «Про затвердження Переліку робіт провадження господарської діяльності, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури».

Разом з тим,

Державна архітектурно-будівельна інспекція наказом від 16.07.2008 № 112 затверджує Примірний перелік робіт провадження господарської діяльності, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури.

Оскільки вимогами вищезазначеної постанови не передбачено також і розроблення

Примірного переліку робіт провадження господарської діяльності, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, Держкомпідприємництво листом від 27.10.2008 № 9077 повідомило Міністерству регіонального розвитку та будівництва України, що зазначений Примірний перелік не може визначати остаточного переліку робіт провадження господарської діяльності, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, що підлягають ліцензуванню.

При цьому у листі містилося також прохання висловити позицію Міністерства регіонального розвитку та будівництва України з порушеного питання.

Після отримання відповіді від Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, <...> буде повідомлено окремим листом Держкомпідприємництва.

 

Голова К. Ващенко

 

КОМЕНТАР

 

Обидва листи

— лист Мінбуду від 30.10.2008 р. № 22/2-3724 і лист Держкомпідприємництва від  31.10.2008 р. № 9221 — присвячено тій самій проблемі.

Справа в тому, що досі

в будівництві спостерігається розбіжність основних ліцензійних нормативів. У минулому році змінилися законодавчі підстави для ліцензування будівництва, які не конкретизують види робіт, що підлягають ліцензуванню. Мінбуд приймає переліки ліцензованих робіт, що задовольняють новим формулюванням законів.

Держкомпідприємництва

доступними йому методами намагається покласти край довільному розширенню списку ліцензованих робіт у будівництві та наполягає на врегулюванні проблеми на рівні закону.

Фахівці Держбуду не здаються і відповідають на це формальною зміною назв документів: замість «Переліку» приймається

«Примірний перелік».

Судячи з недвозначних натяків листа Мінбуду,

Примірний перелік теж не є вичерпним, і на нас чекає його подальше розширення. Справа лише за «наданням обґрунтованих пропозицій».

 

Юлія Ляшенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі