Теми статей
Обрати теми

Відрядження у вихідні дні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Відрядження у вихідні дні

 

Відрядження згідно з наказом починається в суботу (вихідний день). У посвідченні про відрядження день вибуття також відмічено в суботу. Як відобразити в табелі час відрядження працівника?

 

Згідно з

Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59, зі змінами та доповненнями (далі — Інструкція № 59), працівнику, який спеціально відряджається у вихідні або святкові та неробочі дні, виплачується за ці дні компенсація відповідно до норм чинного законодавства (абзац 11 загальних положень Інструкції № 59). При цьому якщо працівник згідно з наказом керівника виїжджає у відрядження у вихідний день, то після повернення з нього йому надається інший день відпочинку (абзац 12 загальних положень Інструкції № 59).

Як зазначено у

ст. 72 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р., зі змінами та доповненнями (далі — КЗпП), робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, у вигляді:

1) надання іншого дня відпочинку;

2) у грошовій формі в подвійному розмірі.

Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами, прописаними у

ст. 107 КЗпП.

Якщо працівник у відрядженні не використав дні відпочинку, то інші дні відпочинку не надаються (

абзац 10 загальних положень Інструкції № 59).

Для підтвердження працівником роботи у вихідний день під час відрядження потрібно надати такі документи у довільній формі:

— акт виконаних робіт (дата виконання — вихідний);

— пропуск, в якому вказано час роботи у вихідний;

— накладна про отримання матеріалів у вихідний;

— довідка приймаючої сторони.

Протягом усього часу відрядження за працівником зберігається місце роботи та середня зарплата (

ст. 121 КЗпП), у тому числі і за час перебування в дорозі. Середній заробіток на час перебування працівника у відрядженні зберігається протягом усіх робочих днів тижня за графіком, установленим за місцем основної роботи.

Для обліку використання робочого часу застосовується форма табеля

№ П-5. Порядок заповнення зазначеної типової форми первинного обліку прописано в наказі Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489*.

* Раніше для обліку використання робочого часу застосовувалися форми табеля

№ П-12, № П-13 і № П-14, затверджені наказом Мінстату від 09.10.95 р. № 253. Цей документ утратив чинність з 1 січня 2009 року.

Нижче наведемо зразок заповнення форми табеля обліку використання робочого часу для працівника, який перебуває у відрядженні (умовне позначення службового відрядження — «ВД»).

 

img 1

Ірина Гладцінова, консультант-бухгалтер

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі