Теми статей
Обрати теми

Доходи щодо витрат: особливості оподаткування у підрядника при роботі за довгостроковими договорами

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Доходи щодо витрат: особливості оподаткування у підрядника при роботі за довгостроковими договорами

 

Підрядна організація планує укладати із замовниками довгострокові договори на виконання будівельних робіт. Які особливості оподаткування у підрядника при роботі за довгостроковими договорами?

 

Оподаткування довгострокових договорів регулюється

п. 7.10 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Предметом довгострокового договору

можуть бути виготовлення, будівництво, установлення чи монтаж матеріальних цінностей, які входитимуть до складу основних фондів замовника чи складових частин таких основних фондів, а також на створення нематеріальних активів, пов'язаних із таким виготовленням, будівництвом, установленням чи монтажем (послуг типу «інжиніринг», науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт і розробок).

Обов'язковою умовою

є те, що зазначені в договорі операції планується завершити не раніше ніж через 9 місяців з моменту здійснення перших витрат чи отримання авансу (передоплати).

Ураховуючи, що багато підрядних організацій працюють на умовах передоплати, є сенс застосовувати порядок оподаткування, передбачений для довгострокових договорів.

Передоплата, отримана виконавцем довгострокового договору, відноситься до валових доходів виключно в межах сум, визначених таким виконавцем самостійно, що розраховуються як добуток загальної договірної ціни довгострокового договору та оцінного коефіцієнта виконання договору.

Таким чином, отримана передоплата не відразу включається до складу валового доходу в повній сумі.

Оцінний коефіцієнт виконання довгострокового договору (контракту) визначається таким чином:

Коц = Вф : Вплан,

де

Коц — оцінний коефіцієнт;

Вф

— сума фактичних витрат, сплачених (понесених) виконавцем у звітному періоді;

Вплан

— сума загальних витрат, які плануються виконавцем при виконанні довгострокового договору (контракту).

Дохід виконавця, що підлягає включенню до складу валового доходу

звітного періоду, визначається за формулою

Д = Цдогх Коц,

де

Д — сума доходу, що відноситься до валового доходу виконавця у звітному періоді;

Цдог

— загальнодоговірна ціна довгострокового договору (без включення суми ПДВ).

Валові витрати

виконавця довгострокового договору (контракту) в податковому обліку відображаються в загальному порядку.

Якщо в будь-якому зі звітних (податкових) періодів не було витрат, пов'язаних з виконанням довгострокового договору (контракту), тобто

фактично вони дорівнюють нулю, відповідно і сума доходу, що підлягає включенню до валового доходу цього податкового періоду, дорівнює нулю.

Підпункт 7.10.9 ст. 7 Закону про податок на прибуток

передбачає, що після завершення довгострокового договору (контракту) виконавець здійснює перерахунок сум податкових зобов'язань, попередньо визначених їм за результатами кожного податкового періоду протягом строку виконання такого довгострокового договору (контракту). Для цього виконавець визначає фактичний коефіцієнт виконання довгострокового договору (контракту) як співвідношення витрат відповідних попередніх звітних періодів до фактичних загальних витрат. Фактичний дохід від виконання довгострокового договору (контракту) за відповідний період визначають як добуток кінцевої договірної ціни об'єкта довгострокового договору (контракту) і фактичного коефіцієнта виконання довгострокового договору (контракту).

Якщо в результаті проведеного перерахунку виявлено факт завищення чи заниження податкових зобов'язань, розрахованих за результатами будь-якого з попередніх податкових періодів протягом виконання довгострокового договору (контракту), на суму такого завищення або заниження:

зменшується або збільшується валовий дохід платника податків у податковому періоді завершення цього договору (контракту);

нараховується аналог пені, тобто сума процентів, що дорівнює 120 % облікової ставки НБУ, яка діяла на момент здійснення такого перерахунку, за строк дії такої переплати чи недоплати.

Для виконавців довгострокових договорів передбачено

особливий порядок відображення своїх податкових зобов'язань з ПДВ.

Згідно з

п.п. 7.3.7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ у виконавця довгострокового договору є дата збільшення валового доходу.

Таким чином,

сума податкових зобов'язань з ПДВ у виконавця формується пропорційно сумі його валових доходів незалежно від суми отриманої передоплати.

Відповідно податкова накладна виписується на ім'я замовника

за підсумками звітного кварталу (півріччя, трьох кварталів, року) на суму ПДВ, розраховану пропорційно сумі валового доходу.

 

Андрій Чібісов, консультант

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі