Теми статей
Обрати теми

Загальне та умовне: Мінбуд хоче змін

Редакція ББ
Стаття

Загальне та умовне:

Мінбуд хоче змін

Єгор Трубніков

 

Мінбуд оприлюднив свої пропозиції Кабінету Міністрів щодо зміни

Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою КМУ від 01.08.2005 р. № 668 (далі — Загальні умови).

Звернемо увагу читачів на найважливіші пропозиції.

1.

У порядку редакційної правки пропонується виключити з категорії власне «капітального будівництва» роботи з реставрації та капітального ремонту. Утім, це не заважає урядовцям Мінбуду поширити Загальні умови й на ці види робіт.

2.

Умови здійснення технагляду пропонується віднести до істотних умов договору підряду.

3.

Урядовці Мінбуду нарешті усвідомили, що сьогоднішня редакція пункту 14 Загальних умов узагалі суперечить Цивільному кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — Цивільний кодекс). Тому у проекті змін пропонується скоригувати відповідні формулювання та зафіксувати норму Цивільного кодексу про те, що «власником результату виконаних робіт (об’єкта будівництва) є замовник, якщо інше не передбачено договором».

Разом з тим сторони можуть домовитися і щодо протилежного, тобто договір може містити застереження, що власником виконаних робіт (об’єкта будівництва) до їх здавання замовнику є

підрядник. Така можливість передбачається у проекті змін п. 95 Загальних умов.

У разі реалізації зазначеної альтернативи у відносинах між контрагентами право власності на закінчені роботи (об’єкт будівництва) переходитиме до замовника з моменту підписання сторонами

акта виконаних робіт .

4.

Замість права замовника на контроль «за ходом, якістю, вартістю та обсягами» БМР пропонується надати йому право на контроль за «якістю, вартістю, обсягами і строками виконання робіт».

5.

Багато які обов’язки, які на сьогодні несе підрядник, може бути розподілено між ним та замовником.

Ризики випадкового знищення об’єкта будівництва пропонується зняти з підрядника. Це питання планується вирішувати «відповідно до вимог закону».

У цьому ключі закономірною виглядає норма, яку пропонується внести до п. 41

Загальних умов: коли об’єкту до його передачі замовнику завдається шкода, відповідати за неї може не тільки підрядник, а і замовник.

Загальні умови

пропонується доповнити нормою про компенсацію втрат, спричинених форс-мажорними обставинами:

«Якщо інше не встановлено договором, підрядник

не має права вимагати плату за роботу або відшкодування витрат, які виникли у нього у разі руйнування або пошкодження об’єкта будівництва внаслідок непереборної сили до спливу встановленого договором будівельного підряду строку здачі об’єкта, а також у разі неможливості завершити будівництво (будівельні роботи) з інших причин, що не залежать від замовника».

Страхування об’єкта будівництва, яке сьогодні за умовчанням покладено на підрядника, пропонується включити до обов’язків «підрядника або замовника, відповідно до законодавства».

6.

Варті уваги правки, які Мінбуд планує внести до п. 91 Загальних умов. Якщо сьогодні передача БМР чи об’єктів будівництва має оформлятися «актом приймання-передачі», то після коригування Загальних умов така передача повинна буде оформлятися «актом про виконані роботи». Така поправка, очевидно, гармонізує положення Загальних умов із практикою застосування типових форм первинних документів, що склалася. Нагадаємо, що згідно зі ст. 882 Цивільного кодексу «передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляються актом, підписаним обома сторонами».

7. З метою врегулювання процедур технічного нагляду проект пропонує внести деякі поправки до п. 80 Загальних умов. Якщо сьогодні відповідно до цього пункту підрядник зобов’язаний надавати документацію лише на вимогу замовника, то проект також допускає видачу документів і на вимогу «особи, яка здійснює відповідно до договору технічний нагляд».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі