Теми статей
Обрати теми

Страхування будівельно-монтажних робіт: порядок від Кабміну

Редакція ББ
Коментар

Страхування будівельно-монтажних робіт: порядок від Кабміну

Роман Кабальський, юрист

 

У цій публікації надано коментар до постанови КМУ про страхування будівельно-монтажних робіт, що набрала чинності з 3 липня 2009 року.

Текст документа див. на с. 4 — 5 цього номера газети.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ЦК

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон № 978

Закон України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» від 19.06.2003 р. № 978-IV.

Порядок

— Порядок укладення договорів обов'язкового страхування будівельно-монтажних робіт, затверджений постановою КМУ від 17.06.2009 р. № 629.

 

Постановою Кабміну від 17.06.2009 р. № 629

затверджено Порядок укладення договорів обов'язкового страхування будівельно-монтажних робіт (далі — Порядок), необхідність прийняття якого було прямо застережено в ч. 6 ст. 9 Закону № 978. Нагадаємо: відповідно до зазначеної норми щодо кожного об'єкта будівництва забудовник або його підрядник зобов'язаний укласти зі страховиком, який визначається управителем та є членом Будівельного страхового пулу, договір обов'язкового страхування будівельно-монтажних робіт на весь час спорудження об'єкта будівництва — на користь управителя як довірчого власника, і на гарантійний термін від ризиків його пошкодження або знищення внаслідок техногенних аварій та природних явищ — на користь об'єднання співвласників, або власника, або експлуатуючої організації.

Щоправда,

Порядок не повністю охопив відносини, про які йдеться в ч. 6 ст. 9 Закону № 978: дія Порядку не поширюється на відносини страхування ризиків пошкодження або знищення об'єкта будівництва в період гарантійного терміну, коли договір страхування укладається на користь об'єднання співвласників, або власника, або експлуатуючої організації.

При вивченні та подальшому використанні

Порядку, що коментується, важливо пам'ятати, що загальні правові підстави для відносин зі страхування «будівельно-монтажних ризиків» встановлено ЦК, і документ, що розглядається, має тлумачитися і застосовуватися виключно у світлі норм ЦК. Серед основних вимог, які ЦК висуває до таких договорів, в аспекті договору страхування будівельно-монтажних робіт важливо звернути увагу на такі:

1. У

Порядку, що коментується, не досить коректно сформульовано предмет договору: відповідно до п. 3 Порядку предметом договору виступають будівельно-монтажні роботи, тоді як згідно зі ст. 980 ЦК предметом договору страхування є майнові інтереси, що не суперечать закону та пов'язані з життям, здоров'ям, працездатністю і пенсійним забезпеченням (особисте страхування), володінням, користуванням і розпорядженням майном (майнове страхування), відшкодуванням шкоди, заподіяної страхувальником (страхування відповідальності).

2.

Порядок, що коментується, застерігає форму договору страхування, указуючи, що факт укладення договору страхування може посвідчуватися страховим сертифікатом (свідоцтвом, полісом), який і виступає формою договору; це положення повністю відповідає вимогам ст. 981 ЦК: договір страхування укладається в письмовій формі; у разі її недотримання такий договір є нікчемним.

3. Через відсутність і в

Порядку, що коментується, і в Законі № 978 спеціальних норм, присвячених істотним умовам договору страхування будівельно-монтажних робіт, у цьому питанні також безпосередньо діють норми ЦК: згідно зі ст. 982 ЦК істотними умовами договору страхування є предмет договору, страховий випадок, розмір грошової суми, у межах якої страховик зобов'язаний здійснити виплату в разі настання страхового випадку (страхова сума), розмір страхового платежу і строк його сплати, строк договору та інші умови, визначені актами цивільного законодавства.

4.

Договір страхування набирає чинності з моменту внесення страхувальником першого страхового платежу (ст. 983 ЦК, п. 10 Порядку).

5.

Порядок доповнює обов'язки страховика, названі у ст. 988 ЦК, обов'язком подати страхувальнику підтверджуючі документи про його членство в Будівельному страховому пулі, визначити розмір страхової суми і страхових платежів з урахуванням розмірів страхових сум та максимальних розмірів страхових тарифів (методики актуальних розрахунків), затверджених у встановленому законодавством порядку, і погодити їх зі страхувальником під час укладення договору страхування або внесення до нього змін.

6.

Обов'язки страхувальника доповнено обов'язком надати страховику інформацію про всі відомі йому обставини, що мають істотне значення для оцінки страхового ризику та визначення розміру можливих збитків у разі настання страхового випадку.

Можна стверджувати, що будь-яких революційних положень Порядок, що коментується, не передбачає, дотримуючись у цілому положень ЦК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі