Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Прийнято спеціальний стандарт фінансової звітності для малих та середніх підприємств

9 липня 2009 року

після п’яти років розробок, досліджень, консультацій та узгоджень Рада з міжнародних стандартів бухобліку прийняла спеціальний стандарт фінансової звітності для малих та середніх підприємств (IFRS for SMEs).

Саме такі підприємства, за оцінками Ради становлять 95 % від загальної кількості підприємств.

Під

малими та середніми підприємствами стандарт має на увазі суб’єктів, які:

— не мають суспільної підзвітності;

— публікують фінансові звіти загального призначення для зовнішніх користувачів.

 

Договір оренди землі не потребує нотаріального посвідчення

Законом України від 11.06.2009 р. № 1509-VI

до чинного законодавства України внесено зміни, у результаті яких питання про необхідність нотаріального посвідчення оренди земельної ділянки остаточно зняте. Пріоритет надано нормі, згідно з якою договір оренди землі укладається у простій письмовій формі та лише за бажанням однієї зі сторін може бути посвідчений нотаріально. Це правило є обов’язковим і для цілей застосування Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 11.06.2009 р. № 1509-VI

набрав чинності з 9 липня 2009 року — дня офіційного опублікування.

 

Кабмін затверджує перелік житлових об’єктів для фінансування завершення їх будівництва із застосуванням іпотечного кредитування громадян

Постановою КМУ від 17.06.2009 р. № 704

внесено зміни до Порядку фінансування завершення будівництва житлових об’єктів із ступенем готовності більш як 70 %відсотків із застосуванням механізму іпотечного кредитування громадян, якими встановлено, що перелік житлових об’єктів, щодо яких буде здійснюватися зазначене фінансування та їх забудовників, затверджується Кабміном на підставі рішення конкурсної комісії про результати конкурсу (з елементами аукціону).

З 1 січня 2010 року мінімальна заробітна плата буде визначатися в погодинному розмірі

Законом

України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно погодинної оплати праці» від 25.06.2009 р. № 1574-VI установлено, що з 1 січня 2010 року мінімальна заробітна плата буде визначатися також в погодинному розмірі. Відповідні зміни внесено до ст. 95 Кодексу законів про працю України та ст. 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Механізм визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі доручено розбити та затвердити Кабміну у двомісячний термін з дня опублікування прийнятого

Закону.

Зміни набудуть чинності

з 1 січня 2010 року.

 

Новий Довідник пільг № 50

ДПАУ затвердила

новий Довідник пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів № 50 станом на 01.06.2009 р. Цим Довідником слід керуватися при заповненні звіту за формою № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності».

 

Затверджено порядок продажу об’єктів, що підлягають приватизації, разом із земельними ділянками

Постановою КМУ від 08.07.2009 р. № 689

затверджено Порядок продажу об’єктів, що підлягають приватизації, разом із земельними ділянками державної власності.

Так,

продаж зазначених об’єктів здійснюється на аукціоні, організатором якого виступає державний орган приватизації.

Інформація про проведення аукціону опубліковується не пізніше ніж за 30 календарних днів до дати його проведення в бюлетенях державних органів приватизації, а також інших друкованих виданнях, визначених державними органами приватизації.

Продаж об’єкта аукціону здійснюється на відкритому засіданні аукціонної комісії, яка утворюється державним органом приватизації із включенням до її складу спеціалістів та представників державного органу земельних ресурсів, органу місцевого самоврядування, балансоутримувача, трудового колективу підприємства, що приватизується (у разі приватизації його єдиного майнового комплексу).

Обмеження кількості учасників, які беруть участь в аукціоні,

заборонено.

До участі в аукціоні допускаються фізичні та юридичні особи, які можуть бути покупцями об’єктів приватизації та мають право на придбання земельних ділянок у власність, сплатили встановлений державним органом приватизації реєстраційний внесок, розмір якого не може перевищувати розміру 1 нмдг (17 грн.), а також гарантійний внесок у розмірі 10 % початкової вартості об’єкта аукціону.

На вимогу учасників державний орган приватизації повинен створити умови для огляду об’єкта аукціону.

Приймання заяв на участь в аукціоні припиняється за 3 дні до початку аукціону.

Після закінчення аукціону гарантійні внески повертаються у 10-денний строк учасникам, які не перемогли в аукціоні. Покупцеві, який придбав об’єкт аукціону, сума гарантійного внеску зараховується в установленому порядку до суми вартості придбаного об’єкта. Реєстраційні внески не повертаються.

Результати продажу об’єкта аукціону оформляються договором купівлі-продажу, який підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Постанова набула чинності з

10.07.2009 р. — дня офіційного опублікування.

 

Встановлено відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень

Законом України «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень» від 11.06.2009 р. № 1507-VI

встановлюється відповідальність юридичних осіб за вчинення їх уповноваженими особами корупційних правопорушень, а також визначається порядок притягнення їх до відповідальності. Дія цього Закону не поширюється на юридичних осіб публічного права, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевих бюджетів, а також міжнародні організації.

Так, юрособа буде нести відповідальність за вчинення від її імені та в її інтересах керівником такої юридичної особи, її засновником, учасником чи іншою уповноваженою особою самостійно або у співучасті таких злочинів, як давання хабара, одержання хабара, перевищення влади або службових повноважень, зловживання владою або службовим становищем та деякі інші.

Провадження у справі стосовно юросіб порушуватиметься за наявності обвинувального вироку суду, що набрав законної сили, яким установлено винуватість фізичної особи у вчиненні вищезазначених злочинів.

Справи розглядатимуть місцеві загальні суди, за рішенням яких на юросіб може бути накладено штраф у розмірі від

1 тисячі до 15 тисяч нмдг (від 17000 до 255000 грн.). Також суд може заборонити юрособі займатися будь-яким з видів діяльності, визначених у її статутних документах, на строк від 3 місяців до 3 років або конфіскувати її майно. У разі вчинення уповноваженими особами тяжкого або особливо тяжкого злочину суд може постановити ліквідувати юрособу.

Закон набуде чинності з дня офіційного опублікування і вводиться в дію з

1 січня 2010 року.

 

Встановлено відповідальність за корупційні правопорушення

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» від 11.06.2009 р. № 1508-VI

унесено зміни до Кримінального кодексу України (ККУ), Кримінально-процесуального кодексу України (КПКУ) та Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП) у частині встановлення кримінальної та адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь та діянь, пов’язаних з корупцією, а також визначення порядку притягнення до цих видів відповідальності

Так,

КУАП доповнено главою «Корупційні адміністративні правопорушення», яка включає статті, якими встановлено відповідальність за одержання неправомірної вигоди, підкуп та ін.

ККУ

доповнено розділом «Злочини у сфері службової діяльності в юридичних особах приватного права та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг», у якому визначено відповідальність за зловживання повноваженнями, перевищення повноважень, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, комерційний підкуп та інші злочини у цій сфері.

КПКУ

доповнено нормою щодо притягнення до кримінальної відповідальності за заявою юридичної особи.

Закон набуде чинності з дня його опублікування і вводиться в дію з 1 січня 2010 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі