Теми статей
Обрати теми

Прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об'єктів: нова редакція

Редакція ББ
Стаття

Прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об'єктів: нова редакція

Григорiй Зубко, юрист

 

Укотре за останні півроку вносяться зміни до Порядку прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об'єктів. Утім, цього разу вони були цілком прогнозовані, оскільки редакція Порядку № 923, що була чинною до останнього часу, у деяких моментах суперечила положенням Закону № 16991. Це, у свою чергу, не могло не створювати умов для зловживань із боку уповноважених органів та зумовлювало значні складнощі на практиці для суб'єктів будівельної діяльності, які опинилися в умовах законодавчої невизначеності. Чи стане тепер процедура прийняття завершених будівництвом об'єктів прозорішою, покаже аналіз нової редакції Порядку № 923.

 

1 Докладніше про це див. «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 7, с. 18 — 25.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Порядок № 923

— Порядок прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об'єктів, затверджений постановою КМУ від 08.10.2008 р. № 923.

Порядок № 534

— Порядок прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об'єктів у редакції постанови КМУ від 20.05.2009 р. № 534.

Закон № 800

— Закон України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» від 25.12.2008 р. № 800-VI.

Закон № 509

— Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву» від 16.09.2008 р. № 509-VI.

Закон № 1699

— Закон України « Про планування та забудову територій» від 20.04.2000 р. № 1699-III.

Закон про архітектуру

— Закон України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.99 р. № 687-XIV.

 

З 12. 06.2009 р. набрав чинності

новий Порядок прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об'єктів.

Спочатку для наочності наведемо

порівняльну таблицю основних положень Порядку № 923 і Порядку № 534, а також, щоб була можливість установити їх відповідність до Закону № 1699 , — вимоги останнього до порядку прийняття завершених будівництвом об'єктів.

 

№ з/п

Основні положення

Закон № 1699

Порядок № 534(нова редакція)

Порядок № 923(стара редакція)

1

2

3

4

5

1

Документ, що підтверджує прийняття об’єкта в експлуатацію

Свідоцтво про відповідність побудованого об’єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм та правил

2

Орган, що видає свідоцтво

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю

3

Орган, що здійснює прийняття в експлуатацію

Не називає

Первісно генпроектувальною та генпідрядною організаціями, субпідрядниками, замовником, страховою компанією підписується акт готовності, який потім узгоджується з виконкомом сільської, селищної або міської ради чи з держадміністрацією, іншими органами згідно із законодавством.Акт готовності далі передається Держархбудінспекції, яка на його підставі проводить підсумкову перевірку готовності об’єкта до експлуатації

Приймальна комісія, що створюється інспекцією держархбудконтролю, у складі представників замовника, генерального проектувальника, страхової компанії, генерального підрядника, інспекції, відповідного комітету доступності (за згодою), представників органу виконавчої влади або місцевого самоврядування та експлуатаційних організацій за їх згодою

4

Документи, що подаються для прийняття в експлуатацію

Письмова заява, до якої додаються:— проектна документація, затверджена в установленому законодавством порядку;— акт готовності об’єкта до експлуатації, підписаний генпроектувальною та генпідрядною організаціями, субпідрядними організаціями, замовником, страховою компанією

Заява, до якої додаються:— проектна документація, погоджена і затверджена в установленому законодавством порядку;— перелік видів будівельно-монтажних робіт із зазначенням суб'єктів господарювання, які їх виконали;— інформація про відповідальних інженерно-технічних працівників;— комплект виконавчої документації на будівельно-монтажні роботи згідно з переліками, визначеними нормативними документами;— документи, що свідчать про відповідність використаних матеріалів, конструкцій, виробів та устаткування встановленим вимогам нормативних документів;— результати досліджень якості питної води, ґрунту, атмосферного повітря залежно від конкретних умов будівництва;— акт про закладення проектної документації до страхового фонду документації, якщо об'єкт будівництва входить до переліку об'єктів і споруд, щодо яких проектна документація закладається до страхового фонду в установленому Мінрегіонбудом та МНС порядку;— висновок посадової особи інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, що здійснював нагляд за будівництвом об’єкта, про можливість прийняття об’єкта в експлуатацію

5

Підстави і строки для повернення поданих документів

У разі невідповідності інспекція повертає подані документи замовнику не пізніше наступного робочого дня після реєстрації заяви

Інспекція розглядає подані документи і протягом трьох робочих днів з дня подання створює приймальну комісію або повертає документи замовнику

6

Дата прийняття в експлуатацію

Датою прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта виступає дата видачі зареєстрованого Держархбудінспекцією свідоцтва

 

Тепер поетапно опишемо безпосередньо процедуру прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об'єктів після набрання чинності

Порядком № 534.

Етап перший

. Після закінчення будівництва генпроектувальною та генпідрядною організаціями, субпідрядниками, які здійснювали будівництво, замовником, страховою компанією (якщо об'єкт застраховано) підписується акт готовності завершеного будівництвом об’єкта до експлуатації.

Етап другий

. Замовник надсилає письмове звернення про погодження акта готовності об’єкта до експлуатації з виконавчим комітетом сільської, селищної або міської ради чи з місцевою державною адміністрацією та іншими уповноваженими органами.

Етап третій

. Погодження акта готовності об’єкта до експлуатації протягом 10 робочих днів. Протягом цього строку перелічені вище органи можуть:

— викласти письмово свої зауваження і надіслати їх замовнику будівництва та Держархбудінспекції;

— не надати відповідь, що автоматично означатиме погодження акта готовності об’єкта до експлуатації без зауважень;

— дати згоду на погодження.

Етап четвертий

. Замовник чи уповноважена ним особа подає до Держархбудінспекції, яка видала дозвіл на виконання будівельних робіт, письмову заяву про видачу свідоцтва про відповідність побудованого об’єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм та правил (форму наведено в додатку 2 до Порядку № 534 ) з додаванням необхідних документів (див. п. 4 таблиці), серед яких — акт готовності об’єкта до експлуатації.

Етап п'ятий

. Заява разом з документами, що додаються, реєструється у спеціальному журналі.

Етап шостий

. Держархбудінспекція перевіряє подані документи на відповідність установленим вимогам (склад документів, органи, з якими їх погоджено, тощо). При встановленні невідповідності інспекція повертає документи замовнику не пізніше наступного робочого дня після реєстрації заяви із зазначенням підстав повернення. Замовник після усунення виявленої невідповідності може звернутися до інспекції повторно.

Етап сьомий

. Якщо подані замовником документи відповідають установленим вимогам, Держархбудінспекція проводить підсумкову перевірку відповідності побудованого об’єкта проектній документації, вимогам держстандартів, будівельних норм та правил, а також його готовності до експлуатації. Така перевірка починається не пізніше ніж на третій робочий день після реєстрації заяви і триває не довше ніж чотири робочі дні.

Етап восьмий

. Після закінчення підсумкової перевірки за її результатами інспекція протягом двох робочих днів приймає рішення про видачу свідоцтва або про відмову в його видачі. На оформлення самого рішення надано додатково ще два робочі дні.

У разі отримання відмови у видачі свідоцтва замовник може або оскаржити її в адміністративному суді, або усунути виявлені інспекцією недоліки в установлений нею строк, після чого повторно звернутися із заявою про видачу свідоцтва.

Етап дев'ятий

. Після оформлення інспекцією рішення про видачу свідоцтва вона протягом трьох робочих днів надсилає його копію відповідному виконавчому комітету сільської, селищної, міської ради або місцевої державної адміністрації, на території яких розташовано об'єкт будівництва, для присвоєння йому поштової адреси .

Етап десятий

. Виконавчий комітет сільської, селищної, міської ради або місцева держадміністрація протягом трьох робочих днів після присвоєння об’єкту будівництва поштової адреси письмово повідомляє про це замовника будівництва, Держархбудінспекцію та органи статистики.

Це основні етапи, які тепер включає Порядок прийняття завершених будівництвом об'єктів після викладення його в новій редакції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі