Теми статей
Обрати теми

Чи можливе повернення фізичним особам — інвесторам вкладених у житлове будівництво коштів?

Редакція ББ
Стаття

Чи можливе повернення фізичним особам —інвесторам вкладених у житлове будівництво коштів?

Григорій Козаков, консультант

 

В парламенті зареєстровано

законопроект № 4426 від 30.04.2009, який було внесено народним депутатом України О. В. Білозір

Цей з

аконопроект передбачає виключити частини 4 та 8 ст. 3 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» від 25.12.2008 р. № 800-VI (далі— Закон № 800).

 

Частина четверта ст. 3 Закону № 800

передбачає запровадження мораторію на розірвання фізичними та юридичними особами будь-яких договорів, результатом яких є передача забудовниками завершеного об'єкта (частини об'єкта) житлового будівництва.

Частина восьма ст. 3

названого вище Закону наказує Торгово-промисловій палаті України розглядати звернення суб'єктів господарської діяльності, що здійснюють будівництво (забудовників), щодо надання їм довідки про зупинення (припинення діяльності) внаслідок дії обставин непереборної сили.

Віддаючи належне тому, що такі жорсткі заходи дещо пом’якшили вплив кризи на українських забудовників, депутат О. Білозір в пояснювальній записці зауважує щодо

Закону № 800 таке:

«

Водночас, рятуючи будівельну галузь від наслідків фінансової кризи, ініціатори вищезазначеного Закону подбали виключно про інтереси забудовників, лишаючи поза своєю увагою права фізичних та юридичних осіб, що інвестували свої кошти у зведення житлових будинків.

Позбавляючи таких осіб можливості повернути інвестовані у будівництво кошти, держава фактично залишає їх як без грошей, так і без житла.

Крім того, законодавчо «заморозивши» кошти фізичних і юридичних осіб, інвестовані у будівництво житла, держава тим самим задекларувала високі ризики для майбутніх інвесторів у житлове будівництво.

Адже інвестор, який розглядатиме можливість інвестування коштів у житлове будівництво, матиме на увазі, що його кошти у будь-який момент можуть бути законно «заморожені» на термін до 18 місяців, без виплати належної компенсації

».

На думку депутата, основним завданням внесення даного законопроекту є захист конституційного права власності громадян України, непорушність якого передбачена

Основним Законом України, а також створення сприятливих умов для інвестування коштів у житлове будівництво.

На які результати сподівається ініціатор внесення зазначених змін до законодавства?

Депутат сподівається, що

прийняття цього законопроекту сприятиме відновленню прав фізичних осіб — інвесторів у житлове будівництво, зокрема щодо повернення вкладених ними у житлове будівництво коштів.

Крім того, на переконання О. Білозір, реалізація зазначеного

законопроекту дозволить відновити гарантії захисту прав інвесторів у житлове будівництво, що сприятиме надходженню інвестицій у дану галузь.

 

Важливо відмітити, що Головне науково-експертне управління Верховної Ради в цілому підтримало цей законопроект. В його висновку містяться такі міркування:

«

Головне науково-експертне управління за наслідками розгляду зазначеного проекту у першому читанні підтримує його прийняття за основу, оскільки, на нашу думку, встановлена заборона на повернення інвесторам коштів, вкладених у будівництво, не узгоджується з передбаченим статтями 651 — 654 Цивільного кодексу України порядком розірвання цивільно-правових договорів».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі