Теми статей
Обрати теми

Будівельні підприємства та «прискорена амортизація»

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Будівельні
підприємства та «прискорена амортизація»

 

Чи поширюється норма п.п. 8.6.5 Закону «Про оподаткування прибутку підприємств» на будівельне підприємство, що працює як підрядник та виконує будівельно-монтажні роботи власними силами?

 

З метою мінімізації наслідків міжнародної фінансової кризи з 2009 року набрала чинності норма

п.п. 8.6.5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Відповідно до цієї норми промислові підприємства мають право на застосування прискорених норм (25 % — річна ставка) амортизації групи 3 основних фондів.

Позицію податкового органу з деяких питань застосування норми

п.п. 8.6.5 Закону про податок на прибуток викладено в листі ДПАУ від 17.04.2009 р. № 8167/7/15-0217 (далі — лист № 8167).

На нашу думку, найпроблемнішим моментом практичного застосування зазначеної вище норми є

визначення кола платників податків, які зможуть застосовувати такі прискорені норми амортизації.

Як прямо випливає з

п.п. 8.6.5 Закону про податок на прибуток, до кола платників податків, які застосовують цю норму, входять виключно промислові підприємства.

Однак чинне податкове законодавство, як, утім, і законодавство в цілому, не містить прямого визначення терміна «промислове підприємство».

На сьогодні відсутня й позиція офіційних органів із цього питання.

На наш погляд, при вирішенні цього питання необхідно застосовувати

Класифікатор видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджений наказом Держкомстату від 26.12.2005 р. № 374 (далі — КВЕД).

Відповідно до

ДК 009:2005 процесом промислового виробництва є процес переробки (механічної, хімічної, ручної тощо), що використовується для виготовлення нової продукції (споживчих товарів, напівфабрикатів або товарів виробничого призначення); обробка товарів, що була в користуванні, на сировину, надання промислових послуг.

Тому можна зробити припущення, що промисловими підприємствами в розумінні

ДК 009:2005 можна вважати підприємства, що здійснюють процес промислового виробництва.

При цьому в Методиці розрахунку інтегрального індексу виробництва (ураховуючи індекси промислової та будівельної продукції), затвердженій наказом Держкомстату від 02.08.2005 р. № 224, зазначено:

«Відповідно до КВЕД під промисловістю розуміється економічне угруповання, що складається із підприємств, діяльність яких віднесена до секцій «C», «D», «E».

Згідно з КВЕД ці секції мають такі найменування:

секція С — «Видобувна

промисловість»;

секція D — «Переробна

промисловість»;

секція E — «Виробництво та розподіл електроенергії, газу і води».

А такий вид економічної діяльності, як

«Будівництво» , за КВЕД належить до секції F (про деякі особливості віднесення таких робіт, як «установлення та монтаж устаткування» до тієї чи іншої діяльності, див. нижче в інформаційному блоці).

 

 

П 3.1 КВЕД

Установлення та монтаж устаткування на місці його використання

Одиниці, які займаються установленням, монтажем та розміщенням устатковання, необхідного для функціонування або такого, що входить до складу конструкцій будинків та будівель цивільного будівництва і є їх невід'ємною частиною, відносяться до сфери будівництва (секція F «Будівництво»). Сюди включають, наприклад, установлення та монтаж вентиляційного обладнання, ліфтів та ескалаторів, електроустатковання, систем електро-, газо- та водопостачання, віконних та дверних блоків тощо.

Установлення та монтаж промислового устатковання класифікують у відповідних позиціях секції D «Переробна промисловість».

Установлення та монтаж включають також пускові та налагоджувальні роботи, тобто всі роботи, необхідні для нормального функціонування устатковання, включаючи навчання осіб, які здійснюють експлуатацію та технічне обслуговування цього устатковання.

Установлення устатковання, яке здійснюється як послуга, що супроводжує його продаж в торговельній мережі, є допоміжним видом економічної діяльності і відноситься, зазвичай, до роздрібної торгівлі (розділ 52 «Роздрібна торгівля; ремонт побутових виробів та предметів особистого вжитку»). Наприклад, доставка та установлення покупцю придбаного ним електроустатковання. Така діяльність не має окремого класифікаційного коду і її класифікують разом з основним видом діяльності у роздрібній торгівлі.

 

 

Таким чином, з викладеного вище випливає, що до

промислових підприємств, які мають право застосовувати норми п.п. 8.6.5 Закону про податок на прибуток, можна віднести підприємства, основну діяльність яких віднесено у КВЕД до секцій С, D і Е.

Будівництво (а у КВЕД йому відповідає секція F),

є видом діяльності, відмінним від промислових видів діяльності (секції С, D і Е).

Тому, на нашу думку, немає підстав зараховувати будівельні підприємства до промислових підприємств, і відповідно такі будівельні підприємства не мають права скористатися нормами

п.п. 8.6.5 Закону про податок на прибуток.

 

Володимир Овчаров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі