Теми статей
Обрати теми

Компенсація за затримку виплати заробітної плати

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Компенсація
за затримку виплати
заробітної плати

 

За затримку виплати заробітної плати будівельна компанія виплатила працівнику компенсацію. Чи можна цю суму врахувати у витратах при розрахунку податку на прибуток?

 

Чинним законодавством, а саме

ст. 115 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) і ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці), на роботодавця покладено обов'язок щодо здійснення своєчасної та регулярної виплати заробітної плати.

Для роботодавців, які ігнорують зазначені норми, передбачено адміністративну (

ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X) та кримінальну (ст. 175 Кримінального кодексу України від 05.04.2001 р. № 2341-III) відповідальність.

Також роботодавець зобов'язаний здійснити компенсацію втрати частини доходів у разі порушення термінів виплати заробітної плати (понад 1 місяць) з вини такого роботодавця

(ст. 1, 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050-III).

Така компенсація відповідно до

п.п. 2.2.8 наказу Держкомстату «Про затвердження Інструкції зі статистики заробітної плати» від 13.01.2004 р. № 5 включається до складу фонду додаткової заробітної плати.

Порядок податкового обліку таких виплат регулюється

п. 5.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Згідно з

п.п. 5.6.1 Закону про податок на прибуток до складу валових витрат платника податків відносяться витрати на оплату праці фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, що включають витрати на виплату основної й додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплати виходячи з тарифної ставки, у вигляді премії, заохочень, відшкодування вартості товарів (робіт, послуг), витрати на виплату авторських винагород і виплати за виконання робіт (послуг) згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-які інші виплати у грошовій або натуральній формі, установлені за домовленістю сторін (крім суми матеріальної допомоги, що звільняється від оподаткування відповідно до норми закону, який регулює питання оподаткування доходів фізичних осіб (законодавства, що встановлює правила обкладення прибутковим податком з громадян).

Крім того,

п.п. 5.6.2 Закону про податок на прибуток містить спеціальну норму щодо компенсаційних виплат, а саме: до складу валових витрат платника податку включаються обов'язкові виплати, а також компенсація вартості послуг, що надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством .

Таким чином, сума компенсації за несвоєчасну виплату заробітної плати включається до складу валових витрат підприємства

.

Аналогічної позиції дотримуються і податкові органи (див.

лист ДПАУ «Про питання включення до складу валових витрат у 2003 році сум компенсації, пов'язаної з виплатою заборгованості із заробітної плати за минулі роки» від 29.04.2004 р. № 3346/6/15-1116).

 

Володимир Овчаров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі