Теми статей
Обрати теми

Цільові облігації у генпідрядника

Редакція ББ
Стаття

Цільові облігації у генпідрядника

 

До початку фінансово-економічної кризи будівельні програми фінансувалися за рахунок різних джерел, у тому числі за рахунок випуску цільових облігацій. Деякі компанії намагаються й сьогодні залучити інвестиції для здійснення будівництва. Ми розглянемо реальну ситуацію з практики, в якій покупцем (інвестором) таких облігацій виступав генпідрядник.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон про цінні папери та фондовий ринок

— Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV.

Закон про інвестиційну діяльність

— Закон України «Про інвестиційну діяльність» від 18.09.91 р. № 1560-XII.

П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції»

— Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 12 «Фінансові інвестиції», затверджене наказом Мінфіну України від 26.04.2000 р. № 91.

 

На сьогодні будівельна галузь перебуває у кризі, але до цього періоду вона активно розвивалася, а для фінансування будівництва використовувалися різні варіанти залучення коштів, у тому числі за цільовими облігаціями.

Здебільшого залучення фінансування за цільовими облігаціями передбачало участь інститутів спільного інвестування, але на практиці трапляються і простіші випадки, коли

цільові облігації купувалися генпідрядником в емітента-забудовника. При цьому генпідрядник утримував частину цих облігацій до погашення, розраховуючи надалі отримати прибуток від продажу квартир.

У цій статті ми не зупинятимемося на юридичному аспекті емісії (зверненні, погашенні) цільових облігацій, а

приділимо увагу питанням бухгалтерського та податкового обліку у генпідрядника, далі іменуючи його інвестором (покупцем облігацій).

Спочатку наведемо деякі норми чинного законодавства, що встановлюють можливість випуску цільових облігацій.

Згідно зі

ст. 4 Закону про інвестиційну діяльність інвестування та фінансування в об’єкти житлового будівництва, фінансування спорудження яких здійснюється з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, у тому числі в управління, може здійснюватися виключно через:

— фонди фінансування будівництва;

— фонди операцій з нерухомістю;

— інститути спільного інвестування;

— недержавні пенсійні фонди;

випуск безвідсоткових (цільових) облігацій, за якими базовим товаром виступає одиниця такої нерухомості.

 

 

Ст. 7 Закону про цінні папери і фондовий ринок

<...>

1. Облігація — цінний папір, що посвідчує внесення його власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації та емітентом, підтверджує зобов’язання емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений умовами розміщення облігацій строк та виплатити дохід за облігацією, якщо інше не передбачено умовами розміщення.

2. Облігації розміщуються у документарній або бездокументарній формі.

3. Емітент у порядку1, встановленому Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, може розміщувати відсоткові, цільові та дисконтні облігації.

1 Положення про порядок випуску облігацій підприємств, затверджене рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.07.2003 р. № 322.

Цільові облігації

— облігації, виконання зобов’язань за якими дозволяється товарами та/або послугами відповідно до вимог, установлених умовами розміщення таких облігацій.

<...>

5. Погашення облігацій може здійснюватися грошима або майном

відповідно до умов розміщення облігацій.

<...>

 

 

Перш за все нас цікавить податковий облік у власника облігацій — інвестора (генпідрядника).

Наведемо умовний приклад. Інвестор придбав облігацію за ціною 1000 грн. при номіналі 400 грн. (при первинному розміщенні), тобто з премією.

Розглянемо порядок обкладення податком на прибуток та ПДВ операцій з отримання інвестором цільових облігацій та одержання ним квартир при погашенні емітентом облігацій.

Згідно з

п.п. 7.9.2 Закону про податок на прибуток не включаються до валових витрат кошти або майно, надані платником податку у зв’язку з поверненням платником податку коштів або майна з довірчого управління, основної суми депозитів (вкладів), у тому числі залучених шляхом випуску ощадних (депозитних) сертифікатів, іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, або коштів з інших строкових або довірчих рахунків, у тому числі шляхом погашення (викупу) облігацій, а також розміщенням платником податку коштів чи майна в довірче управління, коштів у депозит (вклад), у тому числі шляхом придбання ощадних (депозитних) сертифікатів, іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, або на інші строкові й довірчі рахунки, відкриті на користь такого платника податку, у тому числі шляхом придбання облігацій.

Отже, витрати, понесені інвестором на придбання облігацій,

не включаються до складу його валових витрат.

Ця операція для інвестора підпадає під дію

п. 7.6 Закону про податок на прибуток.

Згідно з

п.п. 7.6.3 Закону про податок на прибуток під терміном «витрати» слід розуміти суму коштів або вартість майна, сплачену (нараховану) платником податку продавцю цінних паперів і деривативів як компенсацію їх вартості.

Ураховуючи правову природу облігації, можна зауважити, що інвестор поніс «ціннопаперові» витрати на придбання такого виду цінних паперів, як облігація (рядок 2.2

додатка К3 до декларації з податку на прибуток).

Пункт 7.6 Закону про податок на прибуток

передбачає визначення фінансового результату від операцій з цінними паперами і деривативами в розрізі їх видів.

Фінансовий результат від операцій з цінними паперами відображатиметься в рядку 2

додатка К3 до декларації з податку на прибуток.

Однак існує також й інший погляд на цю ситуацію. На думку автора пропонованої публікації, «ціннопаперові» витрати на придбання цінних паперів слід відображати в момент відчуження цінних паперів, тобто в момент отримання доходу2. Раніше в окремих листах ДПАУ також дотримувалася аналогічної точки зору (див.

листи ДПАУ від 21.04.2005 р. № 3335/6/12-0216, від 13.04.2005 р. № 7109/7/15-1117). Цей підхід є фіскальніший, але враховуючи, що ДПАУ не має усталеної позиції із цього приводу, автор рекомендує застосувати саме такий варіант як найбезпечніший.

2 В’ячеслав Вареня. Облік операцій з корпоративними правами // «Головбух», 2008, № 69 (620), с. 32.

У наведених умовах прикладу

інвестор обмінює один об’єкт власності (цільові облігації) на інший (квартири).

Таким чином, при відчуженні цільової облігації інвестору доцільно

визнати «ціннопаперовий» дохід (рядок 2.1 додатка К3 до декларації з податку на прибуток).

Якщо

фінансовий результат від операцій з окремим видом цінних паперів є додатним (прибуток), то він включається до складу валового доходу звітного періоду.

Ураховуючи умови прикладу,

до «ціннопаперових» витрат інвестора буде віднесено 1000, а «ціннопаперових» доходів — 400 (номінал), у такий спосіб премія потрапить до «ціннопаперового» збитку.

Товар (квартири) буде отримано за номіналом облігації, тобто премія

за облігації не збільшить первісну вартість товару.

Залежно від того, як надалі використовуватимуться отримані квартири, а саме як товари чи основні фонди, витрати на їх придбання може бути віднесено або до витрат, що підлягають амортизації (

ст. 8 Закону про податок на прибуток), або до складу валових витрат. При цьому не слід забувати, що такі витрати має бути понесено в межах господарської діяльності інвестора (генпідрядника), тобто в діяльності, спрямованій на отримання доходу.

Перейдемо до питань оподаткування ПДВ.

Операція з придбання цільових облігацій не є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки це прямо передбачено пільгою, зазначеною в

п.п. 3.2.1 Закону про ПДВ.

На думку автора, перша передача житлового фонду інвестору (генпідряднику) з боку першого власника є першою поставкою житла, тому така операція є об’єктом оподаткування ПДВ (

п. 3.1 і п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ)3. Це підтверджується також тим, що відбувається обмін цінного папера на квартири, а отже, це призводить до неможливості скористатися пільгою за п.п. 3.2.1 Закону про ПДВ.

3 Подібну думку висловлюють і фахівці податкових органів — див. «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 4, с. 30 — 31.

Водночас

п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ виписано настільки погано, що ДПАУ сама досі не може остаточно в ньому розібратися і прийняти тверде рішення з цього питання4.

4 В’ячеслав Вареня. Забудовник будує для продажу та «перша поставка житла // «Будівельна бухгалтерія», 2008, другий рекламний номер, с. 12 — 15.

Крім того, згідно з

п. 4.8 Закону про ПДВ боргові інструменти, а отже, й облігації, прирівняно до векселів. Отже, слід ураховувати: якщо платник податку здійснює за згодою векселедержателя зустрічну поставку товарів (послуг) замість грошового погашення суми боргу, зазначеного у векселі (у нашому випадку — облігації), базою оподаткування є договірна вартість таких товарів (послуг), але не нижче за звичайні ціни без урахування дисконту чи інших знижок з номіналу такого векселя, а за відсотковими векселями — договірна вартість таких товарів (послуг), але не нижче за звичайні ціни, збільшена на суму відсотків, нарахованих або таких, які має бути нараховано на суму номіналу такого векселя.

Таким чином, у разі якщо квартири використовуватимуться в операціях, що оподатковуються ПДВ (наприклад, передача в оренду тут може бути проблемною), інвестор (генпідрядник), ураховуючи приписи

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ, за наявності податкової накладної має право на податковий кредит з ПДВ.

Водночас подальший продаж квартир призводить до виникнення в інвестора (генпідрядника) пільги з ПДВ (така операція, на думку автора, на підставі

п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ є звільненою від оподаткування ПДВ операцією як «друга поставка житла»). Нагадаємо, що пільга за п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ стосується насамперед саме операцій з поставки таких об’єктів. Щодо проблеми тлумачення положень, зазначених у п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ, «Будівельна бухгалтерія» писала неодноразово5.

5 Див. «Забудовник будує на продаж: перша поставка житла» // «Будівельна бухгалтерія», 2008, другий рекламний номер, с. 12 — 15;

«Пільга -термінатор» // «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 2, с. 12 — 13;

«Будівництво шляхом випуску житлових облігацій та ПДВ» // Будівельна бухгалтерія», 2009, № 4, с. 30 — 32.

Таким чином, інвестор (генпідрядник) перш ніж визнати право на податковий кредит, має визначити майбутнє цільове призначення квартир

. Справа в тому, що якщо інвестор (генпідрядник) спочатку використовуватиме отримані квартири як основні фонди, то він набуде права на податковий кредит з ПДВ. Але якщо він вирішить, що ці квартири не використовуватимуться в його господарській діяльності, то інвестор (генпідрядник) повинен буде визнати умовний продаж, а отже, йому потрібно буде нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ) (див. інформаційний блок «п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ).

 

 

П.п. 7.4.1. Закону про ПДВ

<...>

7.4.1… Якщо у подальшому такі товари (послуги) починають використовуватися в операціях, які не є об’єктом оподаткування згідно зі статтею 3 цього Закону або звільняються від оподаткування згідно зі статтею 5 цього Закону, чи основні фонди переводяться до складу невиробничих фондів,

то з метою оподаткування такі товари (послуги), основні фонди вважаються проданими за їх звичайною ціною у податковому періоді, на який припадає початок такого використання або переведення, але не нижче ціни їх придбання (виготовлення, будівництва, спорудження).

<...>

 

 

Якщо ж інвестор (генпідрядник) точно знає, що він придбаває квартиру як товар (для продажу), то він, на нашу думку, первісно не має права на податковий кредит, оскільки такі товари буде використано в межах звільнених від ПДВ операцій (тобто в цьому випадку застосовується правило «друга поставка житла» за

п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ).

Якщо інвестор (генпідрядник) спочатку використовував квартири як основні фонди, а потім на якомусь етапі вирішив їх продати, то, на думку автора, у такому разі розподіляти раніше отриманий податковий кредит з ПДВ не потрібно, а слід визнати «умовний продаж», тобто донарахувати податкове зобов’язання з ПДВ, як це передбачено

абз. 5 п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ. Аргументом на користь цієї думки є те, що термін «товари» для цілей оподаткування включає також «основні фонди».

А тепер — про бухгалтерський облік операцій, пов’язаних з облігаціями. Методологічні засади обліку та визнання фінансових інвестицій визначено в

П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції».

Згідно з

п. 10 П(С)БО 12 фінансові інвестиції, що утримуються підприємством до їх погашення, відображаються на дату балансу за амортизованою собівартістю фінансових інвестицій. Дуже важливим для цієї ситуації є те, що сума амортизації дисконту чи премії має нараховуватися одночасно з нарахуванням відсотка (доходу від фінансових інвестицій), який підлягає отриманню, та відображатися в інших фінансових доходах чи інших фінансових витратах з одночасним збільшенням або зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій відповідно.

При цьому слід ураховувати таке:

Облігації (фінансові інвестиції) є довгостроковими та утримуються інвестором (генпідрядником) до їх погашення.

Облігації (фінансові інвестиції) є цільовими і, що найголовніше, — безвідсотковими, тобто умову

п. 10 П(С)БО 12 не може бути виконано.

Ураховуючи викладене вище, автор рекомендує відображати отримані фінансові інвестиції за їх собівартістю з урахуванням зменшення корисності (

п. 9 П(С)БО 12).

Нижче в табличній формі наведено порядок відображення в обліку операцій, пов’язаних з придбанням облігацій, їх погашенням.

 

№ з/п

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума*

Податковий облік

1

Оплачено вартість облігацій

143

311

1000

Рядок 2.2 додатка К3 до декларації з податку на прибуток — 1000

2

Здійснено рекласифікацію в поточні інвестиції

352

143

1000

 

3

Пред’явлено облігації до погашення

377

352

400

Рядок 2.1 додатка К3 до декларації з податку на прибуток — 400

4

Нараховано суму податкових зобов’язань з ПДВ при «обміні» облігації на товар

949

6415

80

 

5

Отримано квартири, призначені для використання як основні фонди

15

63

100

 

6

Відображено податковий кредит з ПДВ

6415

63

20

 

7

Уведено в експлуатацію основні фонди, які буде використано як інвестиційну нерухомість

100

15

100

Рядок 07 декларації з податку на прибуток у податковому періоді, наступному після податкового періоду, в якому було введення в експлуатацію

8

Отримано квартири, призначені для продажу***

28

63

280

Рядок 04.1 Декларації з податку на прибуток

9

Проведено залік заборгованостей

63

377

400

 

10

Списано суму премії за облігаціями

952

352

600

У наступному звітному періоді** буде відображено в рядку 2.3 додатка К3 до декларації з податку на прибуток — 600

* Умовне значення.

** У разі якщо цю суму у звітному періоді не буде погашено доходами від операцій з іншими пакетами облігацій.

*** Немає права на податковий кредит, оскільки ця операція відповідає «другій поставці житла» за п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ.

 

На закінчення зауважимо, що можливий також інший підхід до обліку цільових облігацій. Докладно про це читайте в наступних номерах газети «Будівельна бухгалтерія».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі